Grote Chinese bank komt naar Nederland: topman krijgt jaarsalaris van slechts 85 mille

Topbankiers verdedigen hun topbeloningen vaak met het argument dat talentvolle bankiers anders spoorslags naar het buitenland vertrekken voor een hogere beloning. Dat die aanname niet overal geldt, bewijst de op één na grootste bank van China, de China Construction Bank. Topman Wang Hongzhang neemt namelijk genoegen met een jaarsalaris van 85.000 euro. Volgens zakenblad Forbes is de bank, die binnenkort ook opent in Nederland, het op een na succesvolste bedrijf ter wereld.

De staatsbank met een beursnotering is beslist geen kleine jongen met 14.000 kantoren in China en een balanstotaal van maar liefst 1800 miljard euro, meer dan ABN Amro en ING samen.

De Chinese overheid voert campagne tegen zelfverrijking. Daarom verlaagde Wang in april de ‘topsalarissen’ bij CCB met 50 procent.

Volgens het zakenblad Forbes stond de bank in 2014 op nummer twee op de ranglijst van de grootste, sterkste en waardevolste bedrijven ter wereld. Na een andere Chinese bank. De Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase staat op nummer zes, onder de vier grootste Chinese banken. De topsalarissen en megabonussen ten spijt.

Binnenkort opent de China Contruction Bank een vestiging in Amsterdam. Het vormt het begin van verdere uitbreiding op het Europese vasteland.

CCB wordt in Nederland met open armen ontvangen. Een feestelijke receptie in het luxe hoofdstedelijke hotel The Grand staat al gepland, met sprekers als burgemeester Van der Laan en oud-premier Wim Kok. De laatste is dan ook bestuurder bij de bank. Kok zit sinds 2014 in het bestuur en houdt zich bezig met strategie en beloningen.

Wanneer ‘onze’ bankiers een volgende keer hun hoge beloningen verdedigen met de waarschuwing voor het massale vertrek van talent naar hogere bieders, denk dan eens aan hun Chinese collega’s. Dat zijn bankiers van grote geslaagde banken met een bescheiden salaris, die bovendien nooit een kredietcrisis veroorzaakten.

(Bron: Het Parool)

3 Reacties op Grote Chinese bank komt naar Nederland: topman krijgt jaarsalaris van slechts 85 mille

 1. bert [maathuis] // 23 juni 2015 om 23:30 // Beantwoorden

  Namens wie zit heer Kok in dit bestuur???

  Nog steeds, ondanks het “bescheiden” loon, staat geld centraal, in plaats van de mens.
  Bovendien vraag ik me af of deze heer Wang niet via een omweg financieel “aangevuld” wordt.

  Ach, laat hen; laat de banken links liggen, als je bewust leeft.

 2. Tja, chinese toestanden, de aansluiting bij de nieuwe leiders in de wereld economie. Echte technocraten EN een Staatsbank.
  En Bert. Bij een monetair stelsel met centrale banken wordt nu eenmaal de economie kunstmatig gedicteerd door technocraten. En ja, bij een muntunie hebben we dus eigenlijk voor het grootste gedeelte onze soevereiniteit weggegeven. En ja dat betekend dat technocratische besluiten onder de noemer “solidariteit” met andere landen ( het “redden”van de muntunie) dan “vallen”.
  En dan heb je dus alleen nog een poppenkast kabinet over met zelfbenoemde democratie die altijd moeten aansluiten bij de technocratische besluiten.
  Leuk, een chinese staatbank. Inmiddels rijd er al een duitse staatstrein in nl en vliegen er fransse staatsvliegtuigen etc.
  Binnekort dan ook nog amerikaanse zorgverzekeraars. En idd. prmeier rutte. Als nederlanders hebben we dan heel veel te kiezen. En ondersteunen we met onze uitgaven en rekeningen verschillende landen.
  Nu maar hopen dat de chinese bank geen renteswaps uitgeeft.

 3. En helemaal grappig is natuurlijk dat het een Staatbank is.
  Hoezo Marktwerking en Privatisering als de succesformule.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.