Klaver lost Pechtold af als constructieve oppositieleider

GroenLinksleider Jesse Klaver zette 21 juni publiekelijk in één klap de discussie over de belastinghervormingen naar zijn hand. Zijn partij steunt de btw-verhoging niet, maar eist vergroening en de aanpak van belastingontwijkende multinationals. Aangezien het zonder GroenLinks niet lukt, zal de coalitie moeten luisteren naar ‘snotneus’ Klaver. De rol van oppositieleider lijkt voor D66-leider Alexander Pechtold uitgespeeld. Er is een new kid on the block: Jesse Klaver.

Klavers pleidooi voor vergroening en een aanpak van belastingontwijkende multinationals en directeuren grootaandeelhouders zet waarschijnlijk de posities op scherp. De VVD zal gruwen van de voorstellen, terwijl de PvdA de GroenLinks-ideeën niet met goed fatsoen kan negeren. Klaver bepaalt dus in één klap de agenda van de geheime belastingbesprekingen.

De lefgozer heeft een duidelijke agenda, bepaalt bovendien die van de anderen, trekt de aandacht en laat zich niets wijsmaken. De GroenLinksleider pleitte tijdens zijn optreden voor de NOS-camera en passant voor openheid, die hij zelf demonstreerde door zijn standpunten zo wereldkundig te maken. Wat een contrast met het schimmespel dat het kabinet voortdurend opvoert.

Met zijn publiekelijke afkeuring van de belastingvoorstellen positioneerde Klaver zich effectief als een lastige opponent van het kabinet. Eentje die zich niet aan de Haagse mores houdt. En dat ook niet van plan is. Klaver wil juist ‘de status quo doorbreken in Den Haag’, aldus groenlinks.nl.

Daarmee is Klaver alles wat Pechtold niet is, en andersom. Waar Pechtold lid is van de besloten Binnenhofsociëteit, zich er als een vis in het water lijkt te voelen, daar heeft Klaver kennelijk besloten zich níet in de Haagse coterie te mengen. En gezien de peilingen bevalt de kiezer dat wel.

Vergroening van het belastingstelsel en het stellen van paal en perk aan belastingontwijking door grote bedrijven en vermogende individuen, zijn klassieke GroenLinks-thema’s. Ook Klavers pleidooi voor investeringen in duurzame energie en extra geld voor AOW’ ers en bijstandsgerechtigden, is behalve vertrouwd links vooral een staaltje heldere taal.

Klaver heeft een duidelijk verhaal. En het electoraat is ook duidelijk: in de peilingen staat de coalitie nog steeds op fors verlies, kalft de winst van D66 af, en groeit GroenLinks met tien zetels het hardst van allemaal.

6 Reacties op Klaver lost Pechtold af als constructieve oppositieleider

 1. Gelukkig eindelijk iemand die lef toont !!!

 2. Precies, Het geluid wat in meerdere delen van de wereld harder begint te klinken.. Hervormingen in financiele sector zijn nodig ( de oorsprong van de neo liberalen) Bijgaand ter inspiratie een filmpje van presidentskandidaat Bernia Banks ( een echte sociaal democraat)
  https://www.youtube.com/watch?v=9d1oAC_wGbs

 3. jos van veen // 22 juni 2015 om 14:16 // Beantwoorden

  Ikzelf denk dat de bijna apotheose van Klaver echt overdreven is.

  De BTW had bij aanname de hele VVD achterban tot oproer gebracht omdat dit enorm verlies zou betekenen en zeker 100.000 arbeidsplaatsen gekost zou hebben.
  De bouwsector gemolesteerd.compleet! reeksen anderen bedrijven in het gruwelijk nadeel, nog minder vraag, nog minder afzet-omzetmogelijkheid, nog meer hand op de knip=verlening en vernieuwing van crisis.
  Wiebes 15 klappen van de molen..en 3 slagen in de rondte..ook niet erg slim

  Omdat de verkapte subsidies aan bedrijven/loonkosten vermindering/ conditioneel verbonden is aan de BTW verhoging- dat zou de loonkostendaling moeten compenseren- gaat deze loonkotendaling ook niet door..

  De teruggaaf aan werkenden is ook nog niet door de molen en daar is het laatste woord ook nog lang niet over gezegd. deze neoliberale `markt`formule valt echt echt verkeerd vrees ik.Het wordt trowuens toch ene klein rotbeetje waar je echt niet beter van wordt

  De gemeentebelastingen omhoog….dat wordt ook nog wat..de zoveelste verdeeldheid en verschillen bij gemeenten, de zovelste verschoven lastenverzwaring waar deze overheid weer ene bron aanboort voor de eigen geldverspilling en uithuizigheid.

  Tijd om echt eens orde op zaken te stellen bij deze overheid en echt zelfs eens te gaan versoberen in alle gremia en geledingen want het loopt de suigaten uit.
  Echt iets gaan doen aan de ongelijkheidgroei..

  Het kan allemaal , maar met neoliberale politiek en ambtenarij komen we er absoluut NIET.

  Niet meer op stemmen dus..je weet wat er van komt!!

 4. Prima! Zo hoort politiek te zijn, geen achterkamertjesgedoe en handjeklap achter de coulissen, maar met open vizier en met in alle openheid. Weg met die Haagse kliek van VVD en PvdA. De kiezer, nee de hele bevolking heeft er recht op te weten hoe het allemaal precies zit.

 5. Jesse, jongen,… geniet ervan, zolang de hype duurt.

 6. Roel du Pree // 23 juni 2015 om 17:14 // Beantwoorden

  Een gluiperd als Pechtold die met zijn tong diep tussen de billen van de huidige coalitie zit een “constructieve oppositieleider” noemen gaat mij sowieso al veel te ver.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.