Commissie-Stiekem kan de inlichtingendiensten niet goed controleren

Dit jaar wordt een belangrijk jaar voor de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Zo staat er een debat op de Tweede Kamer-agenda over uitbreiding van hun bevoegdheden. Als het voorstel doorgaat kunnen de diensten straks ongericht al het kabelverkeer aftappen, waaronder al ons internetverkeer. Daartegenover staat dat er een beetje meer toezicht komt. Namens de Tweede Kamer houdt de commissie-Stiekem de boel in de gaten. Maar Hoogleraar Technologie en Samenleving Dennis Broeders heeft echter geen al te hoge verwachtingen van de Tweede Kamer.

Als het gaat om de doelmatigheid, politieke wenselijkheid van operaties, werkwijze en hoe het geld wordt uitgegeven, ligt de controle op de inlichtingendiensten bij de Tweede Kamer. De Commissie-Stiekem bestaat uit alle fractievoorzitters die achter gesloten deuren bijeenkomen met de top van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

In NRC Handelsblad zegt hoogleraar Broeders dat het ‘niet evident goed komt’ wanneer de Commissie-Stiekem in de huidige vorm doorgaat. De fractievoorzitters ‘zijn slimme mensen met volle agenda’s’, zegt hij. Volgens hem overlegden ze in het roerige 2014 slechts achttien keer en was de opkomst gemiddeld 70 procent. In 2013 kwam het gezelschap slechts zes keer bijeen.

Volgens Broeders gingen die besprekingen over andere onderwerpen dan over het aftappen van data. Zo werd gesproken over de uitspraken van minister Plasterk over de NSA; de MH17; de opkomst van IS en de zogenaamde Syrië-gangers. Over de bescherming van de privélevens van burgers werd kennelijk niet gesproken.

Dat toezicht vanuit de Tweede Kamer houdt dus niet over.

De officiële toezichthouder, de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD) krijgt straks extra bevoegdheden van verantwoordelijk minister Plasterk. Zo mag het straks bindende uitspraken doen. Maar het is ook beperkt. Men kijkt er namelijk alleen naar de rechtmatigheid, is alles volgens de regels gelopen. De CTIVD kijkt dus niet naar de praktische werkwijze en doelmatigheid. Of er niet met een kanon op een mug wordt geschoten.

En aangezien ook de Tweede Kamer daar niet echt naar blijkt te kijken, is de vraag: wie controleert de AIVD en MIVD straks wel?

(Bron: NRC Handelsblad)

3 Reacties op Commissie-Stiekem kan de inlichtingendiensten niet goed controleren

 1. jos van veen // 21 juni 2015 om 14:22 // Beantwoorden

  Met de recente uitkomsten van mislukte projecten (ICT bijv,) blijkt dat de onderstroom van ambtenaren een eigen spoor uitzet en de communicatie daarover binnenskamers houdt waardoor de bevolking en Kamer en kabinet ineens worden geconfronteerd met miljarden malversaties
  (het resultaat na jaren praktijk)

  Zo was een antwoord van Molkenboer bij een parlementaire enquête typerend:
  “ik wist er van, maar het was mijn zaak niet…”

  Het huis van de buren staat in brand en er zijn nog mensen in dat huis.
  De brandweer wordt niet gebeld..”ik wist er van, maar het was mijn zaak niet..”
  Ongelofelijk wat in dit geval een topambtenaar zich in het hoofd haalt..en daar moet je het dan van hebben..
  Diefje bijt diefjesmaat niet.

  En dat accepteren we dan gewoon en het circus gaat verder.

  Conclusie:
  – NL wordt grotendeels geregeerd door uitvoerende ambtenaren van
  verschillend soort en gremium
  –Ga in NL nooit clubjes maken met uitgebreide bevoegdheden want dat
  keert zich tegen je.geef een vinger en je bent na jaren 3 vingers kwijt,
  het gaat een eigen politiek eilandje worden(beleid, machtswanen,prestige,
  imago)

  met als kanttekening:
  -dit soort dingen is klaarblijkelijk niet te voorkomen uit pragmatische
  overwegingen

  We hebben het gezien met de PGB uitkeringen en de praktijken (dreigementen) van uitvoerende instanties.(commentaar?: dan krijg je niks meer..)
  We zien het bij de politie, we zien het bij justitie en overal bij elke overheidsgelieerde toko/eenheid..
  Ze gaan een eigen beleid voeren(wat hen het beste uitkomt en rustig mag afdoen aan hun logo of doel)), laten zich onvoldoende controleren( gaan zich onderhands gesloten opstellen voor de buitenwacht (“onderwereld”), gaan naar de grenzen (en erover) van hun bevoegdheden(streven naar de grootste machtsvorm,budget en prestige) en worden doel in zichzelf.

  Dat is verdraaide bestendig en kan moeilijk veranderd worden..De bazen en toezichthouders variëren in de tijd maar hun bestendigheid en gang van zaken blijft hetzelfde patroon..”wij maken de dienst uit..en dat doen we op onze manieren laten ons niet afleiden door inspraak)
  waarbij cumulatieve insubordinatie in bijna onopgemerkte stappen de richting aangeeft.
  Die stappen zie je alleen maar als je let op de verschillen tussen jaren

  Als Nederland van politieke kleur gaat veranderen is het daarom gewenst dat het hogere gremium van ambtenaren ook ontslagen wordt, anders komen we nooit van de ellende af

 2. wie controleert de AIVD en MIVD straks wel? Hieraan toevoegend.. Waar vind de controle dan plaats en WAT mag dit allemaal gaan kosten?
  En WIE gaat hier veel aan Verdienen?
  Het bekende Wie Wat Waar en Hoe vraag en antwoord spelletje.
  Ik voorspel oeverloze discussies. En aangezien onze politici niet worden afgerekend op doelmatigheid of resultaat, behoudens dan door hun politieke buitelandse vrienden, zal het kennelijk dan volgens hen in landsbelang zijn dat dit experiment in NL wordt gehouden.

 3. Bas van Stapelberg // 21 juni 2015 om 15:10 // Beantwoorden

  Natuurlijk is er geen controle op inlichtingendiensten. Zou eerlijk gezegd ook raar zijn dat onbetrouwbare politici met het IQ van een garnaal is te zeggen zouden krijgen. Zou als inlichtingendienst nog geen informatie over een eekhoorn uitwisselen met dat zooitje. Als je alleen al kijkt naar het Suwi systeem hoe lek dit is lig je al in een deuk. Voor slechts 20 euro krijg je echt alle gegevens van welk persoon dan ook. Bankrekening, inkomsten, welke auto hij/zij rijdt, sofinmr, enz, ja onze falende overheid. Behalve voor bankiers dat dan wel.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. De nieuwe datahonger van onze geheime diensten – Florian Overkamp

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.