‘Grexit is erkenning van een van de duurste Europese fouten ooit’

‘Terugkeer naar de drachme en kwijtschelding van schulden betekent erkenning van een van de duurste fouten die ooit door politieke leiders in Europa zijn gemaakt’, vindt econoom Jaap van Duijn. De oud-topman van Robeco schrijft in De Telegraaf dat een ‘Grexit in 2011 veruit de beste oplossing was geweest’. Dan had de Griekse economie zich kunnen herstellen en Europa honderden miljarden minder gestort in een ‘bodemloze put’.

Van Duijn noemt het doormodderen zeer schadelijk. Niet alleen financieel en economisch, maar ook niet-economisch. ‘Het wederzijdse wantrouwen tussen Griekenland en de andere EU-landen, het verlies van vertrouwen van de Europese burgers in hun politieke leiders en het sterk afgenomen geloof in ‘Europa”.

In 2010 stortten de eurolanden de eerste €110 miljard in Griekenland, of eigenlijk in de banken die de Grieken geld hadden geleend. Dat was genoeg voor krap een jaar, want in 2011 moest Europa weer €109 miljard overmaken. Tegelijkertijd verlaagde men onder meer de rente waardoor de Griekse schuld afnam.

De Europese leiders hadden volgens Van Duijn in 2011 Griekenland al uit de euro moeten zetten. Maar ‘geen politicus wil deze laatste stap zetten’. Doormodderen was dus het devies. ‘De prijs voor het kiezen voor vier jaar doormodderen is een hele hoge gebleken’, aldus de Telegraafcolumnist.

In NRC Handelsblad stelt ook hoogleraar economie Bas Jacobs vragen bij de Europese aanpak van Griekenland. Hij noemt het weliswaar geen ‘doormodderen’ zoals Van Duijn, maar ‘uitknijpen, vernederen en straffen’.

En het is volgens hem compleet zinloos gebleken. De Griekse economie ligt helemaal in puin en de Griekse staatsschuld is alleen maar toegenomen.

Ook hij vraagt zich af waarom Europa in 2010 niet anders en kordater heeft gehandeld. ‘Waarom is de Griekse staatsschuld niet direct gesaneerd? Omdat roekeloze crediteuren, de wankele Europese banken, dan direct in grote problemen zouden komen. Dat is de enige reden’, briest Jacobs.

Jacobs maakt gehakt van de ineffectieve Europese aanpak van Griekenland: ‘Regeringsleiders hebben in collectieve waanzin de moraaltheologie van schuld en boete verheven tot de macro-economische politiek van de eurozone’. Hij vreest politieke instabiliteit, want ‘we weten sinds het verdrag van Versailles dat een land uitknijpen, straffen en vernederen, zinloos is’.

Inderdaad, het Verdrag van Versailles (1919) regelde de astronomische herstelbetalingen van Duitsland, als veroorzaker van de Eerste Wereldoorlog, aan de andere Europese landen. De Duitsers werden uitgeknepen, gestraft en vernederd. Waar dat toe leidde, weten we. De Grieken zullen daar niet toe in staat zijn, maar bij een Grexit zal het in die regio nog wel even instabiel blijven, en anti-Europees.

(Bronnen: De Telegraaf, NRC Handelsblad)

4 Reacties op ‘Grexit is erkenning van een van de duurste Europese fouten ooit’

 1. jos van veen // 20 juni 2015 om 19:25 // Beantwoorden

  de EU leiders en leiders van lidstaten reneren niet n mensen n enselijkebangen.
  Die redeneren in macht en geld en prestige..

  de Grieken staan al ruim op winst maar de EU leiders lopen vast in hun eiegen 19e eeuwse middenklasse harnas-../ ´als je niet doet wat ik zeg, dan krijg je nooooit meer iets van me..´/

  en dan zij nu ook nog straalsbenauwd dat een aantal andere landen hetzelfde uithaalt als de Grieken..niet betalen loont…
  Het gaat over het principe van betalen /dat geld is onzin/..tja…en een beetje standvastige politiek die volledig lam ligt heeft niets te verliezen en alles te winnen..
  En trekt zich geen barst aan wat Ierland, Spanje, Portugal en Italiè willen en als die het niet hoeven waarom betalen dan de rijkere en andere landen dan nog wel?
  Om die apenkolder in Brussel in stand te houden,,kom zeg..zonder hen kunnen we ook wel..en besteden we die miljarden wel beter dan ze als subsidies aan bedrijven te geven die het niet nodig hebben..De burgers wel met die klote euro.

  Kortom.. versie 1.0 van de EU is toe aan ene versie 1.1 e.v.

  Maar hoe regel je dat zonder je megalomane neoliberale gezicht te verliezen..
  Maak er maar een herensocieteit van voor rijke leden, of zo..wamt ,eer functie heeft het voor de gewone bevolkingen niet..

 2. bert [maathuis // 20 juni 2015 om 23:39 // Beantwoorden

  “Uitknijpen, vernederen en straffen is ZINLOOS.” zei Van Duijn. Maar hoe stellen de Nederlandse politici zich op in deze kwestie???

 3. @ Bert, Hoe stellen de nl politici zich op?? Kijk naar alle “hervormingen” in NL. Die NL politici van ons die lopen voorop in het vernederen straffen en met name uitknijpen van de NL bevolking.
  ALs voorbeeld voor de Grieken zijn onze politici niet te beroerd om pijnlijke maatregelen te nemen.
  Dat met deze maatregelen geenszins de economie of levensstandaard verhoogd wordt maar afneemt maakt hen kennleijk geen bal uit.
  Op resultaat worden onze politici toch niet afgerekend.

 4. Jaap van Duijn, met alle respect, vergist zich hier.
  De allerduurste strategische fout is het überhaupt invoeren van de euro (verdrag van Maastricht) Zolang de munt bestaat divergeren de landen verder en lopen de kosten alleen nog maar verder op.

  Daarnaast is de oprichting van de politieke unie met het verdag van Lissabon (de afgewezen europese grondwet) een inmense kostenpost, met name voor de burgers, die in tegenstelling tot de misdadige politici, een voorzienende blik hadden.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.