‘Varoufakis is een heel slimme strateeg’

‘We zullen het Varoufakis heel erg duidelijk maken: het spel is over!’ zei de Oostenrijkse minister van Financiën voorafgaand aan de laatste eurogroepvergadering. Zijn hoge toon verraadde wanhoop. De Grieken staan kennelijk zo sterk dat het IMF en Europa al maanden met ze soebatten. Zonder resultaat. Arend Jan Boekestijn, oud-VVD-Kamerlid en columnist van Elsevier, noemt de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis ‘een heel slimme strateeg’ die van dwarsliggen zijn strategie heeft gemaakt.

De Griekse minister Varoufakis, gepromoveerd in de speltheorie, weet dat Griekenland sterker in de onderhandelingen staat dan de Europese politici hun publiek willen doen geloven. Hij speelt hoog spel, maar volgens Boekestijn gaan de Grieken tot het uiterste, om uiteindelijk hun zin te krijgen.

Volgens Boekestijn zijn de redenen van de toetreding van Griekenland tot de euro, actueler dan ooit. Die waren namelijk geopolitiek. Griekenland zou volgens de EU-politici destijds, een belangrijke buffer vormen tegen het ongedurige Turkije en rommelende Midden-Oosten. Door de toegenomen instabiliteit in het Midden-Oosten, is die bufferfunctie van Griekenland belangrijker dan ooit.

Ook de verhouding met Rusland is de laatste vijftien jaar niet bepaald verbeterd. In het Kremlin ontkurkt Poetin waarschijnlijk de champagneflessen wanneer Griekenland uit de euro stapt. Dan kan de Russische leider in het Griekse gat springen en daarmee Europa strategisch verzwakken. Zo is bekend dat hij begerig kijkt naar de Griekse havens. In ruil voor leningen uiteraard.

De EU, en ook Turkije, de VS en de NAVO, hebben slapeloze nachten van het vooruitzicht op een Grieks-Russische alliantie. Volgens de Amerikanen komt zelfs de eenheid van het Westen in gevaar.

Ook blijkt Griekenland inmiddels een aankomstplek voor de duizenden vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika. Syriza, de regerende partij, liet al weten dat wanneer Griekenland uit de euro stapt, het hek naar Europa letterlijk wordt opengezet. Ook van dit vooruitzicht krijgen Merkel en co rode pukkels.

De Europese regeringsleiders moeten er bovendien niet aan denken dat Griekenland na uittreding, na eerst de onvermijdelijke chaos te hebben doorstaan, later alsnog opbloeit. Het euro-tijdperk zou dan voorgoed in de Griekse geschiedenisboekjes komen te staan als een rampzalige periode. En voornamer, het zou de toch al groeiende groep eurosceptici en andere lidstaten kunnen inspireren.

Boekestijn: ‘Het feit dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar minister van Financiën heeft overruled en voor behoud van Griekenland in de eurozone is, impliceert dat ook zij de geopolitieke overwegingen het meest belangrijk acht. Varoufakis lijkt dus goed te hebben ingeschat dat dwarsliggen hier de beste strategie is’.

Speltheoreticus Varoufakis beheerst kennelijk het spel en gaat, als het nodig is, de strijd aan. Daar kan onze braverik Dijsselbloem nog wat van leren.

(Bron: Elsevier)

4 Reacties op ‘Varoufakis is een heel slimme strateeg’

 1. jos van veen // 19 juni 2015 om 16:44 // Beantwoorden

  ik denk dat dit een juiste analyse is..

  Het allergrootste probleem wordt om
  a-de geloofwaardigheid van de EU grootsmoelen te blijven houden
  -andere lidstaten die staan te trappelen om het succes van de Grieken te heralen af te ouden van hun democratiseringsacties
  c-hoe formuleer je je verlies en de winst van Griekenland ? De Grieken weigerden gewoon nog te gaan betalen ten koste van het volk..
  En dat kunnen een aantal lidstaten ook gaan doen..de EU en euro is echt niet favoriet hoor…dat is gewoon ophitsende campagne met bangmakerij..(zie ook de resultaten bij de Oekraïne . daar beginnen ze wakker te worden en te beseffen wat neoliberalisering inhoudt..

  Net zoals wij er achter komen dat het simpele buskaartje met 50% in prijs is gestegen..

  Onze Dijssie holt meteen maar die heeft dan ook bergen eigenbelang en dol op crisis..desnoods compleet tegen de belangen van het volk dat hem betaalt..

  Hufters en DIKKE IKKEN, gluiperig hypocriete figuren en achterklappen…?
  Ze lopen hier nog steeds en masse rond..
  Rutte moet echt aan een beter brilletje , of, liever nog: wegwezen..!
  Schade genoeg bezorgd..

 2. Juiste analyse, ik mis hier wel dat de eu al jaren de verkeerde bezuinigings doctrine heeft gebruikt naar griekenland toe. Daarnaast Dijselbloem en co roepen om het hardst iedere keer laatste waarschuwing, zijn in paniek nu griekenland zijn verkiezingsbeloften niet wil verbreken, zou een voorbeeld voor veel regeringen moeten zijn. Ik voorzie nu al dat Rutte weer een verkiezingsbelofte gaat breken namelijk; er gaat weer extra geld naar griekenland.

 3. Als ik Varoufakis was, zou ik voorlopig niet meer per vliegtuig reizen. Wanneer je de Europese elite, en hun ‘geestelijk leider’ de V.S. in hun geopolitieke en financiële vaarwater gaat zitten, dan word je volgens mij niet zo oud…

 4. De Euro is mislukt. Bezuinigingsdoctrine ook.
  Inhumaan en er zijn , ook in ons land zie het archief, helaas maar al teveel facistische voorbeelden te vinden. De uitwassen.
  Het griekse volk is helaas het voorbeeld van de negatieven.

  De euro is denk ik indertijd opgezet vanuit de gedachte dat de trickle down theorie ( economie) zou werken. Dus de amerikaanse droom, enkele rijken en hun welvaart sijpelt door naar de resterende 90%. Nu zelfs ook het IMF ( naast oxfam en ook de amerikaanse senator Bernie Banks, dit heeft onderzocht en tot de conclusie is gekomen dat trickle down niet werkt, de top 10% wordt rijker en de rest armer, dient ook de europese elite e.e.a. te herzien.
  Als 90% , in de vaart waarmee dat nu gaat, geen geld meer heeft om uit te geven storten nl alle economieen in elkaar. Het geheel wordt instabiel en de olicharchen hebben geen overheden meer nodig.
  Behoudens geo poltiek dan.

  Griekenland is het meest spannende voorbeeld hedendaags en gaat allang niet meer over geld alleen. Het draait om beschavingsnormen, verzorgingsstaat, land in eigendom van zijn bevolking ( niet van enkelen) etc. Centraal staat het mensbeeld.
  Het najagen van de “amerikaanse droom” is verworden tot het najagen van alleen geld ( vermogen). Dat was nooit zo bedoeld. Daarbij komt dat dit spel door enkelen zo slim gespeeld is dat het vermogen van de wereld nu in handen ligt van enkelen.
  Alleen echte leider met visie lef en gesteund door de bevolking kan dit doorbreken.

  Zoals we allen weten hebben wij een Premier die wars is van visie, en er ook geen belastingherziening komt om de , ook door het IMF geziene, groeiende vermogensongelijkheid aan te pakken ( geen lef dus). Het wachten is op de uitslag van de amerikaanse verkiezingen en het beleid wat daar op gaat volgen om vermogensongelijkheid aan te gaan pakken. ( discussie nu is 1 triljoen dollar uit het niets erbij drukken om amerika opnieuw op te bouwen)
  Tot die tijd, slowbalisering. En eindeloze berichgeving over de EU en Griekenland en het vluchtelingenprobleem ( humanitair probleem)
  1 triljoen dollar erij = devalautatie dollar en de euro zal volgen met ook meer Euro’s..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.