Zorgverzekeraars willen fysiotherapie terug in basispakket

Komt fysiotherapie voor chronisch zieken weer terug in de basisverzekering? Als het aan de zorgverzekeraars ligt wel. ‘Zorgverzekeraars vinden dat fysiotherapie weer in de basisverzekering moet komen voor mensen met een chronische aandoening’, stelt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een persbericht. Deze koepelorganisatie wil bovendien dat minister Schippers de strenge regels voor plastische chirurgie versoepeld. ‘De huidige strenge wettelijke eisen leiden ook hier tot veel onbegrip bij verzekerden’.

André Rouvoet, voorzitter van ZN, zegt op zn.nl: ‘De Tweede Kamer heeft in 2012 de aanspraak voor fysiotherapie voor volwassenen uit de basisverzekering geschrapt. Alleen volwassenen met een chronische aandoening (op basis van de zogenaamde chronische lijst) krijgen pas vanaf de 21e behandeling hun fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. De eerste twintig behandelingen betalen zij zelf. Zorgverzekeraars zien dat deze pakketmaatregel tot veel onbegrip leidt bij verzekerden’.

Het is uniek dat zorgverzekeraars zich zo actief bemoeien met de samenstelling van het basispakket. De minister en politiek beslissen daar namelijk over. De verzekeraars hielden zich tot nu toe koest. Ze voerden uit.

In een brief aan de Tweede Kamer meldt ZN dat zorgverzekeraars zich ‘steeds meer zorgen maken over de groeiende afstand tussen enerzijds de invulling van het pakketbeheer en anderzijds de dagelijkse praktijk waarin verzekerden, beroepsgroepen en zorgverzekeraars in toenemende mate vragen hebben over de duiding van verzekerde zorg’.

In de brief, niet in het persbericht, wijzen de zorgverzekeraars er ook op dat steeds meer onderzoeken uitwijzen dat een terugkeer van fysiotherapie in het basispakket ook hogere zorgkosten op de langere termijn voorkomt. Volgens ZN lijkt het er nu op dat patiënten hun eerste twintig behandelingen uit- of afstellen waardoor de klachten op langere termijn verergeren.

Wanneer patiënten de eerste twintig fysiobehandelingen uit eigen zak moeten betalen, stellen velen die uit, of af. Zeker mensen die toch al moeilijk rondkomen. Dat is geen rocket science. De klachten verdwijnen daardoor echter niet, integendeel. Zorgverzekeraars hebben nu kennelijk ook ontdekt dat dan de zorgkosten niet verdwijnen, maar oplopen.

(Bron: zn.nl)

3 Reacties op Zorgverzekeraars willen fysiotherapie terug in basispakket

  1. jos van veen // 18 juni 2015 om 13:33 // Beantwoorden

    gaandeweg de rit blijkt de haastige en neoliberale praktijk toch discuatbeler te zijn dan gedacht werd en wordt.

    hetzelfde gaat gelden voor huishoudelijke hulp….daar gaan de rekeningen ook door omhoog als het verdwijnen moet..

    de betekenis van de huishoudelijke hulp voor de algemene conditie van mensen wordt bizar genoeg geweldig onderschat

  2. Helemaal eens jos, de neo liberalen rekenen maar 1 kant op en dat is die van hun eigen portemonnee ( lees winsten, onbelast)

  3. Misschien kunnen de verzekeraars zich beter bemoeien met het eigen risico van mensen. Daar zal op langer termijn ook meer kosten omdat mensen veel te laat naar een arts gaan. Met hoge kosten daar uit voortvloeiend. Het neo liberaal beleid heeft het gewoon niet op “arme”mensen. Of ze eraan zullen sterven of niet. Het maakt ze niet uit.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.