‘Dit kabinet heeft gefaald met de belastingherziening’

‘Het kabinet heeft gefaald een fundamentele belastingherziening te formuleren. Laten we het vanaf nu gewoon Belastingplan 2016 noemen, want meer is het niet’, dat vindt de Rotterdamse hoogleraar Openbare Financiën Bas Jacobs. Hij noemt het voorstel een ‘bittere teleurstelling’ omdat de hoognodige hervorming ontbreekt. Naast een paar positieve punten is het ‘voor de rest is het wat geschuif met tarieven, toeslagen, heffingskortingen en subsidies. Van belastingvereenvoudiging komt helemaal niets terecht’.

De plannen lekten woensdagavond naar de media. Jacobs vermoedt dat de timing niet geheel toevallig is: ‘Het is misschien niet voor niets dat ze dit naar buiten brengen aan de vooravond van een cruciale Eurotop over Griekenland. Het nieuws over de belastingplannen zal hierdoor totaal worden overschaduwd’.

Volgens de hoogleraar blijven een paar hete hangijzers in de berichtgeving over het voorstel onbesproken. Zo mist hij de beloofde vereenvoudiging van de toeslagen en heffingskortingen; wordt het ‘fiscale constructiewerk’van multinationals niet aangepakt; blijven de erfenissen buiten beeld en verder gebeurt er helemaal niets aan de fiscale behandeling van de directeur-grootaandeelhouder, die vaak met bv-constructies veel minder belasting betalen.

Jacobs ziet slechts vier lichtpuntjes. Waarvan er bovendien drie onzeker zijn. Hij noemt de vermogenswinstbelasting (onzeker), de btw-maatregelen (onzeker), de ingrepen bij autobelastingen de mogelijkheid voor gemeenten om meer (onroerendezaak)belasting te heffen (onzeker). Allemaal om de belastingen op arbeid te verlagen.

De hoogleraar is niet onder de indruk van deze kabinetskeutel. Een echte belastinghervorming, dat is andere koek.

(Bron: economische statistische berichten.nl)

1 Reactie op ‘Dit kabinet heeft gefaald met de belastingherziening’

  1. Jazeker, het is alleen een verkiezingsbelofte van Rutte. 1000 euro erbij voor de hardwerkende nederlander. Nu maar kijken of de “oppositie” Rutte dit gunt.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.