CDA: ‘Nederlandse gezondheidszorg bedreigd door TTIP’

Het transatlantische handelsverdrag TTIP bedreigt het Nederlandse gezondheidszorgstelsel. Met TTIP biedt straks ook de Nederlandse zorgmarkt ruimte voor Amerikaanse zorgverzekeraars en zorgaanbieders zonder dat Nederlandse politici en wetgeving nog invloed hebben op die bedrijven. ‘Gezien de niet al te beste reputatie van Amerikaanse verzekeraars lijkt me dat zeer onwenselijk’, aldus CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) in het Fd.

Publieke diensten als defensie, watervoorziening én de publieke gezondheidszorg zijn weliswaar uitgezonderd van TTIP, maar Nederland heeft geen volledig publiek zorgstelsel. Bruins Slot: ‘Zowel publieke als private zorgsystemen moeten buiten het kader van TTIP worden gehouden.’

Bruins Slot: ‘Wij hebben als enige Europese land geen volledig publiek gefinancierde gezondheidszorg’. In de onderhandelingen worden verzekeraars gewoon gezien als private partijen. En TTIP gaat over harmonisatie van regels en toezicht voor en op private partijen.

Het CDA wil een uitzonderingspositie voor de Nederlandse gezondheidszorg, zodat ook dit niet-publieke stelsel wordt vrijgesteld van de TTIP-regels. Bruins Slot vreest namelijk dat de Europese onderhandelaars ons zorgstelsel onvoldoende op het netvlies hebben. ‘Het zou zomaar kunnen dat daardoor onbedoeld ons stelsel helemaal niet uitgezonderd zal zijn voor de regels van TTIP.’

Naast verzekeraars worden straks wellicht ook ziekenhuizen beschouwd als private partijen in het TTIP-verdrag. Er ligt namelijk immers een wetsvoorstel klaar dat ziekenhuis het recht geeft op winstuitkering.

Nederland is dus het enige Europese land met een deels privaat zorgstelsel. TTIP laat onbedoeld zien wat de bedreigingen van een echte zorgmarkt zijn. En dat we zo’n markt eigenlijk helemaal niet willen.

(Bron: Fd)

3 Reacties op CDA: ‘Nederlandse gezondheidszorg bedreigd door TTIP’

 1. Precies, ik reageerde zojuist al op een eerder artikel met de woorden , DE ultieme libertijnse ( VVD …en Eurofiele partijen )droom) Rutte zat niet voor niet thee en koffie te drinken in “zijn” torentje met Bill Gates .. ook een olicharch en zgn banencreator)
  De veramerikanisering versneld invoeren.. Top 10% heeft alles de overige 90% wordt uitgeknepen armoede etc etc.
  Ben benieuwd welke belastingvoordelen ( de hervormingen) de multinationals nog meer gaan krijgen ten koste van de loonslaven..

 2. De VVD en PVDA samen aan kop en de hersenpan laten overkoken onder druk van de duitsers fransen en scandinavische landen om NL tot superexperiment te laten functioneren om versneld tot 1 europa te komen ( verenigde staten van Europa).
  Na je mag dan wel met good old BIll ( de man van de aalmoes) praten en voorzitter van de europese groep spelen . Leuke ruil… toch?

 3. jos van veen // 17 juni 2015 om 12:36 // Beantwoorden

  dit is natuurlijk heel juist opgemerkt.
  het gata op voor alle )gedeeltelijk) geprivatiseerde organsisaties.
  Dus hu je vast..!!
  Neoliberaal heeft de afgelopen jaren behoorlijk huis gehouden.

  De overheid zal wel slaapliedjes rondsturen in de vorm van “dat het zo’n vaart niet loopt, want Amerikanen zijn niet zo..(..)”
  Maar inmiddels importeren we wel het Amerikanisme en dat zit vol hufterstreken en heeel DIKKE IKKE..met absolute ongelijkheid als gevolg
  (biet voor niets de meest slecht functionerende samenleving op de wereld…UK als tweede, maar dat is dan ook de 51ste staat van de VS)

  Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat er over 10 jaar weer een parlementaire enquête komt over hoe het in vredesnaam mogelijk is geweest dat deze stommiteit werd uitgehaald…het antwoord weten we: dictatoriale EU

  Vertrouw neoliberalen nooit als het om geld en macht gaat..!!!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.