Alleen PVV en SP weigeren mee te doen aan achterkamertjes-circus

Van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer weigeren alleen PVV en SP mee te doen aan het achterkamertjes-circus dat het kabinet heeft opgetuigd om te komen tot een nieuw belastingstelsel. De leiders van CDA, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en D66 schuiven straks wel aan bij staatssecretaris Wiebes (VVD) achter de gesloten deuren. Overigens verwacht niemand dat het besprokene achteraf niet wordt gelekt en dus alsnog op straat belandt.

SP’er Roemer hield de uitnodiging eerst in beraad, maar sloeg die later toch af. PVV-leider Wilders is niet eens uitgenodigd, al wilde de staatssecretaris aanvankelijk wel bij de PVV langskomen om te praten. Wiebes was echter niet welkom, aldus de Volkskrant. Wilders kondigde wel alvast ‘fel verzet’ aan.

CDA-leider Buma gaat wel in op de uitnodiging, maar hij wil niet onderhandelen. GroenLinksleider Klaver noemde openbaarheid ‘geen voorwaarde om met elkaar te praten’. Die gaat dus ook.

Coalitievriend en D66-voorman Pechtold gaat uiteraard. Hij sluit echter niet uit dat hij alsnog openbaarmaking eist. ‘Eerst wil ik de argumenten van het kabinet horen waarom het niet zou kunnen’, zei hij tegen De Telegraaf. De democraat laat dus alles open. 

Pechtold laat bovendien weten dat hij zeker niet zal tekenen bij het kruisje: ‘Rutte noemt je al gauw onverantwoordelijk als je ‘m zijn zin niet geeft’. Voorspelling: of het een kruisje wordt of een cirkeltje, desnoods een rood hartje, Pechtold tekent.

ChristenUnie-voorman Slob toonde zich beledigd over de opmerking van premier Rutte dat wanneer het kabinet het plan openbaar zou maken, het door de oppositie zou worden ‘verscheurd’. Dat vond hij naar de CU toe ‘geen prettige houding’. ‘We hebben de afgelopen jaren vaak genoeg de helpende hand toegestoken’, merkte hij terecht op in De Telegraaf. Slob gaat vooral om te laten weten dat hij ‘de achterkamertjesmethode afkeurt’. Arie Slob staat dus na vijf minuten weer buiten.

Volgens de Volkskrant is het uniek in de parlementaire geschiedenis dat een groot deel van de oppositie en coalitie in het geheim debatteren over een kabinetsvoorstel.

Maar, de publieke tribune in de Eerste en Tweede Kamer zijn er toch niet voor niets? In een democratie hoort men publiekelijk te debatteren over belangrijke onderwerpen zodat de kiezer straks kan oordelen. Een belastingvoorstel is geen geheim, niet staatsgevaarlijk, en dus geen onderwerp voor een tweede commissie Stiekem (de Kamercommissie die achter gesloten deuren onder meer informatie van de AIVD behandelt). Het kabinet moet niet piepen, maar gewoon zelfverzekerd het plan verdedigen. In het openbaar.

(Bronnen: De Telegraaf, de Volkskrant)

6 Reacties op Alleen PVV en SP weigeren mee te doen aan achterkamertjes-circus

 1. jos van veen // 16 juni 2015 om 17:19 // Beantwoorden

  2 opmerkingen vooraf:
  Pechthold als democraat bestempelen is een grove leugen..het is een babbelende lege antidemocraat; Een partij die met het etiket D voor democraten etaleert maar tegen elke versie van referendum is, is geen democraat.
  Een mannetje dat tegen tegenspraak is , grote ogen van gespeeld misbaar op zet en het altijd beter weet en een spoor van onverantwoordelijke narigheid achterlaat voor anderen hoort op de bizarre narrenlijst.

  Een foto van Wilders als bezeten waanzinnige is natuurlijk ludiek maar slaat nergens op. Ik geef hem met zijn standpunt groot gelijk..geen deelname aan de NSB-trip en politieke achterklap.

  Het standpunt van de SP is gewoon solide, gewoon principieel en open gericht.
  Ik heb kanttekeningen bij hun wensen maar dat doet er ven nu niet toe.

  Ik vind zo wo ie zo dat we weer de mist ingaan met dit plaan//tijdelijk ene rot beetje terug en ettelijke keren meer moeten betalen aan BTW verhoging.

  Hou ven in gedachte:
  Dat huis dat je wellicht dacht te kunnen kopen met dat beetje extra kun je vergeten
  Het huis van 2 ton gaan 30.000 meer kosten..Snap je.

  Bter is het de bTW compleet af te schaffen en de overheid te dwingen een secht aan bezuinigingen te gaan doen ipv van alle ste richten op markt en privatiseringen.

  Dan gaat de economie ook beter, stukken beter omdat mensen dan er in the long run beter van worden en meer te besteden hebben
  Ook hier: eerste egwin is kattengespin

  Laat ze die 5 miljard maar houden voor defensie( dat staat onder water) en andere feesten zoals JSF waarvan je er 12 nodig hebt om er eentje de dag rond in de lucht te houden..de rest is garagewerk en onderhoud..
  Veel te dure slurper en veel te kwetsbaar..
  Hou ze maar in de loods dan hou je ze droog..laat ze maar in plastic..doe je er lang mee..

 2. bert [maathuis] // 16 juni 2015 om 19:40 // Beantwoorden

  “Volgens de Volkskrant is het uniek in de parlementaire geschiedenis dat een groot deel van de oppositie en coalitie in het geheim debatteren over een kabinetsvoorstel.”

  In het geheim; zeer recentelijk stuurde ik alle tweede kamer leden nog een el. mailbericht met daarin o.a.:

  “Rutte ziet niets in basisinkomen …
  http://delangemars.nl/2014/11/03/rutte-ziet-niets-in-basisinkomen-maar-wel-in-aalmoes-van-100-euro/

  Maar wij leven

  – in Nederland –

  toch niet in een dictatuur?”

  Hoe lang kunnen regering plús parlement (parleurs) ons burgers nog DICTEREN? !

  Wij pakken onze autonomie terug! Er staat de komende paar jaar een hoop ter wijziging! De Duitsers gaan ons voor:
  “Sie ein verzerrtes Bild von der aktuellen Situation hier im Land:
  Die Bevölkerung hat die einseitige, völlig verdrehte antirussische Berichterstattung der Mainstreampresse satt. Es werden massenhaft Abonnements gekündigt, Zeitungen, Rundfunk- und Fernsehsender mit Mails und Telefonaten bombardiert (“Kriegstreiber, an Euren Händen klebt Blut” etc.), aber auch zur Tat geschritten, weil immer mehr Menschen bewußt ist, wer permanent Länder destabilisiert, einen Krieg nach dem anderen anzettelt, Chaos und Verwüstung produziert: das sind die USA, nicht Rußland.” ! Zo valt bij de reacties te lezen op dit artikel:
  http://russianmoscowladynews.com/2014/01/02/ich-habe-ein-problem-das-leben-zwischen-zwei-heimaten-die-ich-unendlich-liebe/
  Radio en Tv worden per mail en telefoon gebombardeerd: “Jullie hebben bloed aan jullie handen, jullie zijn oorlogvoerders.”

  Inderdaad, radio en Tv verdraaien en verzwijgen. Voor zover politici op Tv verschijnen, lijkt het alsof er niets ernstigs aan de hand is. (Belangrijk SCHIJNT te zijn: Voetbalperikelen en dergelijke praatjes).

  Gelukkig worden ook de Nederlanders momenteel in snel tempo wakker…

 3. VVD, D66, CDA, pakken nu groen links in om mee te doen met volgend kabinet. Weten dat Jesse Klaver kikt op macht, dus geen partij is.
  Blij dat de SP de democratie wel hoog in het vaandel heeft staan. Bovenstaande partijen zeggen straks na de verkiezingen dat er bezuinigd moet worden omdat het geleende geld uit griekenland niet terug komt. Terwijl juist deze partijen de burgers al die jaren hebben voorgelogen dat alles terug zou komen met rente.

 4. De enige reden voor deze achterkamer redenering is nog meer bezuinigingen en een voorbode op de amerikaanse levensstandaard in nederland. Dat is wat de eurofiele partijen voor ogen hebben niets meer en zeker niets minder. Dus al het vermogen ende kapitaal in de handen van een top 10% van de bevolking en de andere 90% wordt uitgeknepen vermorzeld, tot de armoedeval gedwongen ( onder noemer van individualisering, participatie etc) Vergeten wordt dat vroeger men daar weg mee kwam omdat er nog geen internet was..
  Gevolgen, een immer steeds toenemende sociale onrust , ondanks het zwijgen van de mainstream media. Beter wel melden dan niet lijkt mij.
  En ieder geval wordt wel steeds duidelijker dat de haagse kaasstolp alleen denkt in geld ( de haagse spreadsheetmanagers ala de bankiers).
  En dus niet meer in mensen. Gedrag van mensen dient gestuurd te worden met prikkels ( ontnemen zelfbeschikking, ontnemen zelf regie, ontnemen zinvolheid, ontnemen inkomen, particiapatei afdwingen, het verdwijnen van beschaving. noem maar op)
  De ultieme libertijnse ( vvd droom) wijze. ( geimporteerd uit amerika van de olicharchen) ( rutte vorig jaar nog koffie en theedrinkend met Bill Gates in het torentje, de zogenaamde banencreators)
  En idd wat doet de mainstream media nu eigenlijk aan echte voorlichting?

 5. Aan de journalisten.

  Waar blijft het rekenlijstje en debat over het verdwenen geld?
  In totaal dus vanaf de eerste crisis.
  ABN
  ING
  Griekenland ( was een lening voor griekenland maar ging via hen direkt naar duitse franse en nl banken, wel ff meenemen in het debat)
  garantstellingen aan andere banken
  Bijdrage en naheffingen EU.
  Etc etc..

  En zet dit uiteindelijk totaalbedrag dan eens naast het bezuinigde ( “hervormingen”) bedrag. Laat zien dat onderozkesjournalisten in debat met politici wel kunnen rekenen

  Maak gelijk eens een vertaling van alle hervormingen naar politieke denkbeelden.
  Hervorming van de zorg ( = verdwijnen van de zorg) Of toch een beetje obamacare..

 6. Follow the money…..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.