Kabinet creëert bewust onduidelijkheid over belastingplan

Eerst zou het kabinet een belastingplan presenteren op Prinsjesdag, een dag later bleek de coalitie plotseling al een plan te hebben, en daags erna toch weer niet. Verwarring alom. In de chaos weet inmiddels niemand meer precies hoe het zit. Of toch wel? Het kabinet doet dit waarschijnlijk bewust. De onduidelijkheid en het daaropvolgende gekrakeel met de oppositie leiden namelijk af van de onenigheid binnen het kabinet.

Staatssecretaris Wiebes en zijn baas, minister van Financiën Dijsselbloem, premier Rutte, PvdA-leider Samsom en VVD-fractievoorzitter Zijlstra spraken elkaar tegen, en wisten kennelijk geen van allen wat nou de exacte situatie was. Althans, dat leek zo, want deze vijf door de wol geverfde politci maken dit soort beginnersfouten niet.

Het kabinet worstelt duidelijk met het plan. Het broedt er inmiddels al een jaar op en overeenstemming tussen PvdA en VVD is er nog steeds niet. Rutte 2 beloofde vorig jaar voor de zomer van 2015 met een nieuw plan te komen.

Toen de kritiek van de oppositie afgelopen tijd aanzwelde omdat er nog niet eens een begin van een plan leek te zijn, lagen er ineens een paar vage punten uit het plan op straat. Door die prijs te geven, wilde Rutte en co waarschijnlijk voortvarendheid suggereren. ‘Kijk eens mensen, we liggen wel degelijk op stoom.’

De BTW-verschuivingen, lagere belasting op arbeid, vermindering van de toeslagen en de vereenvoudiging staan echter al jaren op de agenda. Wie de politiek enigszins volgt, zag deze punten van verre aankomen. Deden de heren dáár zo lang over? In de nadere invulling van deze punten schuilt nu juist de onenigheid tussen de coalitiepartners. Maar over de verdere invulling, de echte keuzes, geen woord.

De enige verklaring voor dit gestuntel is dat het kabinet tijd wil kopen. De aandacht wordt voor dat doel afgeleid. Door bijvoorbeeld te gaan soebatten met de oppositie over een zij-onderwerp als geheimhouding of niet.

Feitelijk is er nog niets zolang PvdA en VVD er niet uit zijn. Nog één a twee weken wachten, belooft de coalitie. Pas dan stuurt Wiebes het geheime plan naar de oppositiepartijen en volgen de onderhandelingen. Hoewel. De oppositie wil niet in het geheim onderhandelen. Dus met een vertraging door het gehannes over de geheimhouding, starten de onderhandelingen pas begin september. Het zomerreces begint namelijk over drie weken.

Met kunst en vliegwerk zal het kabinet het wel weer bij elkaar ritselen. Maar de geloofwaardigheid van dit politieke spelletjes-kabinet zakt zo nóg dieper weg.

 

4 Reacties op Kabinet creëert bewust onduidelijkheid over belastingplan

 1. De hele gang van zaken latten een totaal gebrek aan Respect zien die politici hebben t.a.v. al die mensen die het betreft.

  Zorg privatisering
  Als er iets is wat zich in de voorbije acht jaar al heeft bewezen, het privatiseren van zorg en zorgverzekeringen dan is het dat er politici en ambtenaren aan touwtjes trekken, die geen enkele affiniteit met zorg, processen en verzekeringen hebben wat dan niet ander kan opleveren dan miljardenfalen.

  Fyra
  Dat miljardenfalen ziet men vervolgens dan ook weer in tal van anders debacles weer terug komen zoals de fyra en de HSL, politici en ambtenaren die gespeend van elke affiniteit met materie en proces, de belastingbetaler opzadelen met een miljardenschade

  Leugen op Leugen
  Kabouter Bos riep al dat wij deze bankencrisis met gemak zouden doorstaan. Jan Cees de Flater blaatte dat wij al ons geld van Griekenland met rente terug zouden krijgen. Dijsselbloem deed ook verschillende leugenachtige duitjes in zakjes en faciliteerde gênant Brussel met miljarden aan naheffingen, overigens, naheffingen die nog steeds niet zijn uitgelegd aan de belastingbetaler, maar wel alvast betaald. Als enige.

  De fare die BTW en belastingen heet
  Wat nu al helder is in dit debacle is dat deze overheid iets presenteert, neen het is nog niet officieel, dat wij weliswaar meer belasting gaan betalen maar dit veel minder hard zullen voelen in ons portemonnee. Neen, wij smeren de belastingdruk uit over meer jaren.

  Wat ook helder is dat de gemeenten zelf meer ruimte krijgen belasting mogen te gaan heffen bij hun inwoners. U ziet de bui al hangen want het betekend een aanstaande belastingverzwaring voor iedereen in Nederland. Tenminste, als u werkt en geen uitkering krijgt natuurlijk.

  Aantrekkende economie
  De economie trekt aan maar ook de schuldendruk en de werkeloosheid. De druk op de schuldhulpverlening en de bijstand nemen nog steeds toe en de wil/wens van de ambtenaren en politici diegenen die zijn getroffen echt te helpen? Ja dat dan natuurlijk weer niet. De participatiemaatschappij staat voor dat jet het lekker zelf mag uitzoeken natuurlijk.

  Kort en goed
  De aanstaande maatregelen, welke kant die ook op zullen gaan, zullen een aanslag betekenen op uw regelmatige inkomen. Dat is een garantie die Rutte u en mij geeft in deze.

  Hij stapelt hiermee Leugen op Leugen op Impotentie op Incompetentie

  Het is maar even dat u het weet. De stand van zijn geloofwaardigheid is momenteel <-50%

 2. jos van veen // 12 juni 2015 om 17:47 // Beantwoorden

  Het lijkt er op dat de coalitie met verhaal A aankomt om plan B te bereiken.

  Uitruil voordeeltjes tegen hoog BTW..
  Dat is natuurlijk fnuikend.hele sectoren worden gemolesteerd..
  Huizen worden ineens 15% duurder en dat met andere dingen ook gebeuren.

  de economie krijgt ene boost aan de vraagkant als we GEEN 5 miljard versnipperd ende in schijn terug krijgen(Defensie staat ook nog onder water, Koenders is door zijn declaratiebudget heen(showboy-leven kost geld als plensbuien, Kamp wil de NAM helpen met 40% subsidie voor de kosten van de gasschade..(wij betalen dus de NAM om de kosten in Groningen te betalen…))

  Geen 5 miljard als rot beetje terug, maar gewoon geen of hooguit 3% BTW.

  BTW is alleen roof vanuit de overheid en is zeker niet vanuit de termen te verklaren..er wordt geen enkele waarde toegevoegd..niks, alleen gewoon belast en geroofd.
  Laat dat en er is meer ruimte voor de vraagkant..de bouw kan beter de huizen kwijt, ipv dat ze 15% duurder worden en er komt geld voor meer..het leven wordt dan een stuk goedkoper…en mensen kunnen weer wat uitgeven. de vraag neemt toe en de afzet volgt

  Daar tegenover zal de overheid zelf nu eens echt moeten gaan bezuinigingen..geen grandeur, geen dure declaraties en vergoedingen,geen grote sier( laat dat vliegtuig en hotel maar staan en werk digitaal.Koenders) en geen onzin meer met peperdure disfunctionele bureaucratische “hervormingen”waar nog niemand beter van is geworden..behoudens privaat.
  De 6 miljard ongecontroleerde subsidies jaarlijks kunnen ook vervallen..dan maar geen corrupt gekochte carrieres meer..

  Dit KIan binet is bezig met uitruil..geven met de erchterhand en meer teruggraaien met de kinkerhand..

  Schieten we niets mee op.Sterker: we gaan er op achteruit..even het eurofiel neoliberale gedachtegoed aan de kant en over de schutting.

  Even denken aan gewone volk van NL..
  We weten inmiddels dat neoliberalen geen enkele deal sluiten zonder er zelf op vooruit te gaan..De Dikke IKKE mentaliteit van de eurofiele politiek.

 3. Meneer Dijsselbloem leeft nog – net als alle politici – in “de oude wereld”, waarin het o.a. gaat om streven, wedijveren (ellebogenwerk), onderscheid.
  Deze mensen (politici) besteden in het geheel geen tijd aan zelfontwikkeling; zij zullen nooit een cursus/workshop/opleiding bio-energetica of psychosynthese of ademhalingswerk (enzovoort) doen.

  Daarom kúnnen zij onmogelijk op juiste wijze functioneren, wat betreft het vertegenwoordigen van en opkomen voor de burgers.

  Maar in hun (spaarzame?) vrije tijd kunnen zij eens gaan lezen in:
  http://delangemars.nl/genegenheid/de-nieuwe-tao-boek-van-illusies-en-optimisme/
  Een volkstribunaal lijkt echter tevens een must (tot hunner bewustwording).

 4. bert [maathuis] // 12 juni 2015 om 19:44 // Beantwoorden

  Voorgaande bericht per abuis naamloos verzonden.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.