Kabinet maakt sport van ontduiken van informatieplicht

In 1852 stelde Thorbecke, de vader van de moderne Grondwet dat als een bewindspersoon om informatie wordt gevraagd door een parlementariër ‘(hij) geen voorwendsels of uitvluchten moet zoeken. (…) De minister moet niet ontduiken, maar tegemoet komen; hij moet niet blijven beneden hetgeen men verlangt, hij moet meer aanbieden’. Het huidige kabinet maakt echter een sport van het ontduiken van de informatieplicht.

Het geheimzinnige gedoe rond de Brusselse naheffingen, over het beloningsbeleid van ABN Amro en de feiten rond de MH17, doen denken aan trucs en rookgordijnen. Eerder stapte het VVD-duo Opstelten en Teeven al op omdat het de feiten over een deal met een crimineel achterhield. En inmiddels is glashard gebleken dat de staatssecretarissen Van Rijn (pgb-chaos) en Mansveld (NS) de Kamer onjuist en onvolledig informeerden. Van Rijn deed dat zelfs meerdere malen.

Trouw-commentator Lex Oomkes haalde woensdag 10 juni de oude Thorbecke aan om te onderbouwen dat niet alleen Van Rijn te kort schoot in zijn informatieplicht, maar ook de Tweede Kamer. Oomkes hekelde de ‘milde’ houding van de Kamer tegenover de desinformerende Van Rijn: ‘Een beetje zichzelf respecterende parlementariër zou er geen genoegen mee mogen of moeten nemen’.

De optimistische berichten van de staatssecretaris over de pgb (‘gaat beter, 95 procent verloopt goed’) contrasteerden met de mailboxen van de parlementariërs die dagelijks vol stroomden met mails van pgb-gedupeerden. En hoewel de PvdA-bewindsman trucs en rookgordijnen toepaste, en zijn informatieplicht verzuimde, werd de Kamer nooit écht boos.

D66 steunde onverwacht toch maar niet de motie van wantrouwen tegen de pgb-staatssecretaris. Oomkes: ‘Eén reden van D66-Kamerlid Pia Dijkstra om de uiterste stap niet te zetten, was ontluisterend en begrijpelijk tegelijk. De motie zou, aldus Dijkstra, toch geen gevolgen hebben’. Voor een parlementariër is dat inderdaad een drogreden.

Ooit schreef een oud-minister van justitie (1967- 71) Carel Polak ‘dat een minister met het geven van gevraagde inlichtingen niet kan volstaan. Zij dienen hun beleid ter discussie te stellen, te verklaren en te verdedigen’.

Wanneer bewindslieden de Kamer onvoldoende informeren, en daar zelfs een sport van maken, is dat nooit in het belang van de Kamer. Die dient zich daarbij dan ook niet neer te leggen met non-argumenten. Juist van de democraten van D66 valt dat tegen.

 (Bron: Trouw)

3 Reacties op Kabinet maakt sport van ontduiken van informatieplicht

  1. Het ligt natuurlijk allemaal persoonlijk en dit soort artikelen zal hoogstwaarschijnlijk de reactie oproepen dat de grondwet herzien moet worden. Die wordt toch alleen bekeken vanuit een blik of en wat van onze grondwet al past binnen de a.s. europese grondwet, want we gaan vanzelf naar een europese grondwet toe. Uiteraard wordt hier niet al te veel of helemaal geen informatie over gegeven.

  2. jos van veen // 11 juni 2015 om 20:49 // Beantwoorden

    wel, zo hard is D66 ook niet gebrand op transparantie en openheid..liever achterkamertjes ende gluip..
    Dat stinkt dan toch erg naar corruptie en likgedrag.

  3. Wat is de overeenkomst tussen een politicus en een hoer, zij verkopen allebei een belangrijk deel van hun persoon, ware het dat de hoer alleen haar lichaam verkoopt.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.