Dijsselbloem schuift voorstel nieuw belastingstelsel door naar Prinsjesdag

Het nieuwe belastingplan laat nog wel even op zich wachten. Het kabinet komt er onderling kennelijk niet uit en schuift het onderwerp weer voor zich uit. Eigenlijk zou er nog voor de zomer een eerste schets van het nieuwe belastingstelsel naar de Tweede Kamer gaan, maar dat bleek te ambitieus. Minister van Financiën Dijsselbloem verwacht nu pas een concreet plan op Prinsjesdag. De oppositie is verbijsterd. Het CDA vreest straks zelfs uitvoeringsproblemen bij de Belastingdienst.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: ‘Het kabinet heeft meer dan een jaar de tijd gehad om na te denken. Keer op keer was er uitstel. En nu weer’, verzuchtte hij in De Telegraaf. Omtzigt ziet door de krappe planning in het najaar alweer nieuwe problemen opdoemen. ‘Als je forse wijzigingen wil doorvoeren, dan kun je daar niet pas in september mee komen. De Belastingdienst krijgt onherroepelijk uitvoeringsproblemen als je al iets in 2016 wil gaan doen’.

Volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees moet de coalitie eens lef tonen, ‘maar in plaats daarvan ruziën VVD en PvdA over van alles en worden belangrijke besluiten gewoon vooruit geschoven’, zei hij tegen De Telegraaf. Van SP’er Arnold Merkies mag het kabinet een nieuw plan zelfs in stappen invoeren, ‘maar dat wil niet zeggen dat je niet nu al kunt komen met voorstellen’.

De economie kan een nieuw belastingstelsel wel gebruiken. De lasten zijn voor burgers en bedrijven torenhoog geworden door de verschillende crisismaatregelen. Inmiddels is er echter weer meer financiële ruimte en kan die druk dus omlaag, vinden alle politieke partijen. Alleen blijft de vraag hoe je de meevallers verdeelt.

Daarover verschillen PvdA en VVD fundamenteel van mening. Ze willen allebei de belasting op arbeid verlagen om banen te creëren, maar verder hebben de regeringspartners over bijna elk item een diep meningsverschil. En wanneer de heren er al uitkomen, moeten de plannen ook nog eens langs de oppositie. Want zonder de steun van ten minste vier oppositiepartijen, kunnen Rutte en co het schudden in de Eerste Kamer.

Aangezien dit Houdini-kabinet ook deze hobbel wel weer zal overleven, is het waarschijnlijke scenario dat het nieuwe belastingstelsel dit najaar in haasje repje door de Tweede en Eerste Kamer wordt gejast. Met trucs en handigheidjes. Vervolgens mag de Belastingdienst de stelselwijzigingen nog even snel, waarschijnlijk in een maand, in hun beruchte systemen kloppen. Als dat maar goed gaat.

(Bron: De Telegraaf)

7 Reacties op Dijsselbloem schuift voorstel nieuw belastingstelsel door naar Prinsjesdag

 1. jos van veen // 9 juni 2015 om 17:39 // Beantwoorden

  heeft dit ook nog te maken met het TTIP en CETA dat morgen ter stemming komt in het EP??

  De pers en overheid maken opvallend erg weinig gewag van dit dit gegeven.

  Er zijn EU-wijd meer dan 2 miljoen handtekeningen TEGEN het TTIP en CETA

  Ik denk dat de voorstanders en uitverkopers van ons volk te benoemen zijn
  VVD,CDA,D66,SGP, CU met over 10 jaar een parlementaire enquête over hoe dit in vredesnaam mogelijk was…tenminste als we de toestemming daarvoor van de multinationals krijgen..

  Nu gaat onze overheid gewoon slaapliedjes zingen over hoe het allemaal wel zal meevallen en dat de Amerikanen best wel aardige mensen zijn.moet je eens aan irak, Libië,syrié en oekraïne vragen…
  Als het om poen gaat….

  DE EU was ook zo geweldig en welvaartsverhogend….totdat het we mochten merken… en dit wordt nog erger..

 2. De Veengronden // 9 juni 2015 om 21:13 // Beantwoorden

  Vertragen als het de burger aangaat, het extra heffen van belasting en doordrukken van wetten die niet werken, daar zijn ze meester in. Denkt onze Jeroen nu echt dat hij er nog zit tegen Prinsjesdag? Uh, welke prins eigenlijk?

 3. Ook hiervoor geld… geld staat centraal en niet de medemens.
  De prijs van de Euro ( opgeven soevereiniteit in je economiche positie, lees waardebepaling valuta) en het gevolg van blinde ambitie van politici om “gelijkwaardig” mee te kunnen doen in een wereldeconomie. Met een IMF aan kop die “gespecialiseerd”zijn om landen te saneren. Maw een land en zijn bevolking wordt aangestuurd als een bedrijf. Het gevolg van een geldpomp wat gratis geld creerd.
  Helaas komt slechts 8% terecht in de reeele economie, en verdwijnt de rest door de banken die het wel “verdelen” richting de beursmarkt.
  Dus kunstmatig geld levert kunstmatige aandeelkoeren op en die leveren kunstmatige buitensporige salarissen en worden dan kunstmatig door poltici maar omhoog gehouden. En geen belasting voor de multinationals iedereen zzper ( geen rechten meer maar je mag jezelf verzekeren , bij de financiele sector uiteraard ).. Dus uiteindelijk “verdwijnt” al het geld richting de financiele sector. De hedendaagse opperbazen , volledig ondersteund met wetgeving).
  De maatschappij ingericht door bankiers, de beurscrisissen en immer steeds harder moeten lopende politici. Politici met immer meer bijbaantjes ( adviesrolletjes die het kabinet moeten adviseren nog meer mogelijk te maken voor de financiële sector)

  En zie hier waarom er nog steeds geen enkele maatregel richting hervormingen van de financiele sector komt.

 4. Maar wel renteswaps

 5. Neo liberaal beleid = eigenaarschap van het geld, waardebepaling van valuta, landenpolitiek beinvloeden zodat wetgeving ontstaat dat het overgrote deel van het geld wat wordt gecreerd per “transactie” onder sturing blijft van banken.

  Dat komt omdat geld “gratis”gecreerd wordt door overheidsschulden aan te gaan. Wat in feite dus belastinggelden zijn.
  Helaas zijn aandelen koersen derivaten renteswap etc allemaal producten die de gevolgen van valutamarkten proberen op te vangen als risico voor de bank.
  De banken lobby overtuigd politici dat het voor banken en de overheid noodzakelijk is sturing op alle geldstromen ( dus inclusief transacties , in aantallen en inhoud op inkomen) op minimaal 90 % van al het aanwezige geld.
  Dus dan wordt geld = schuld schuld = inkomen inkomen = reguleert de bankensector. Overheid = maakt wetten die dit mogelijk maakt anders werkt het systeem van geldcreatie niet.

  Het probleem is dat door deze werkwijze mensen geen geld = waarde meer creeren. Maar dat banken ( incl centrale banken) de waarde vooraf bepalen en deze naar hun willekeur laten komen en gaan.

 6. En als laatste analyse. En dit maakt het steeds meer mogelijk dat een mensenleven allee nog in dienst staat voor de kunstmatig gecreerde economische waarde van een ander. Kennelijk het Walhalla voor de VVD er.
  Echte liberalen ( vrijheidsdenkers) bestaan allang niet meer. En Rutte is ( zo probeerd hij doen overkomen ) alleen nog geobsedeerd door mensen die het UWV bellen als ze hun inkomen kwijt zijn geraakt.
  En de Bank direct met boetes klaar staat omdat de hypotheek ( een waarde die uit het niets is gecreerd door diezelfde bank) wel betaald moet worden..

 7. Zie bovenstaand hoe het komt dat de belasting “hervormingen” nog wel even op zich laten wachten. Let op mijn woorden. Het zullen allemaal hervormingen zijn die gericht zijn op nog meer “transacties” onder sturing van de financiele sector. ( dat is de deal tussen ECB geldcreatie, de Euro dus, en de politiek)
  Het voorlopige “reken” resultaat van de rechterflank, geinspireerd door het grote “voorbeeld” (USA) en onder belofte van TTIP en CETA.
  Gevolg, grote menselijke ellende, armoede, verval en grote groei van ongelijkheid, hyperconcurrentie individueel.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.