Falende dikbetaalde topambtenaren zijn onaantastbaar

Falende topambtenaren zijn onaantastbaar. In het ergste geval worden ze overgeplaatst, maar ontslagen worden ze nooit. Blunderende ambtenaren als de inspecteur-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu Jenny Thunnissen zitten er bovendien warmpjes bij. Thunnissen was betrokken bij drie blunderdossiers: de Fyra, bij Prorail en de Belastingdienst. En ze is niet de enige die ondanks aantoonbaar slecht functioneren in publieke dienst blijft.

Thunnissen verbaasde de enquêtecommissie Fyra omdat ze niet eens wist hoe nieuwe treinen worden geïnspecteerd. ‘Geen idee’, bekende ze. Hoewel de topambtenaar verantwoordelijk was voor de inspectie van de rammeltrein, bleek ze nergens van op de hoogte. Of ze wist wat haar inspecteurs precies deden, vroeg de verbaasde commissie. ‘Eigenlijk niet, maar ik ben nu natuurlijk hartstikke nieuwsgierig’.

Hoe Thunnissen op deze verantwoordelijke plek terechtkwam, is een volstrekt raadsel wanneer je naar haar loopbaan kijkt.

Zo was ze in 2013 al betrokken bij een rel rond een achtergehouden Prorail-rapport waardoor staatssecretaris Mansveld in moeilijkheden kwam. In 2008 stuurde minister De Jager haar weg als hoogste ambtenaar bij de Belastingdienst nadat hij daar een totale chaos had aangetroffen.

Hoe kan het dat deze oliebol nog in Rijksdienst werkt? Als topambtenaar valt Thunnissen onder de Algemene Bestuursdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze dienst functioneert als een detacheringsbureau voor de paar honderd hoogste topambtenaren. Worden die ergens weggestuurd, dan volgt er snel een nieuwe werkplek binnen de Rijksoverheid.

Hoeveel schade Thunnissen her en der veroorzaakte is niet duidelijk, maar haar salaris mag er zijn. Met 153.500 euro per jaar vangt ze in elk geval meer dan premier Rutte (144.000 euro). En deze ambtenaar is niet de enige brokkenpiloot die er warmpjes bijzit. En vooralsnog blíjft zitten.

Zo werkt de vorig jaar weggestuurde topman van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) Theo Langejan nog als beleidsadviseur bij het Rijk. Hij is weliswaar tijdelijk in dienst, maar zijn contract werd onlangs weer verlengd. Vorig jaar juni werd Langejan weggestuurd bij de NZA na schandalen over luxe snoepreisjes en interne misstanden. Die waren onthuld door een medewerker met gewetensbezwaren Arthur Gottlieb. De toenmalige rechterhand van Langejan vond ook een nieuwe baan, bij het Centraal Planbureau (CPB).

Ook de ambtenaar die verantwoordelijk was voor de bonnetjes-affaire, Pieter de Cloo is alweer onder de pannen binnen de overheid. De Cloo, goed voor 217.000 euro, werd eerder dit jaar weggestuurd als hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Zijn departement was een afschrift van een miljoenendeal met een crimineel kwijtgeraakt, maar wist -nadat Nieuwsuur het bonnetje in de uitzending toonde- bij nader inzien tóch waar het lag. Minister Opstelten moest vertrekken, net als staatssecretaris Teeven. De weggestuurde topfunctionaris werkt inmiddels bij de Algemene Bestuursdienst.

(Bron: De Telegraaf)

5 Reacties op Falende dikbetaalde topambtenaren zijn onaantastbaar

 1. En er is niemand die disfunctioneren van dit contingent lieden aan de kaak stelt? Wat een farce. En de belastingbetaler draait op voor deze puissante inkomsten en natuurlijk pensioenopbouw.

 2. Zou het noodzaak zijn? Ze weten gewoon te veel over fouten en misstanden dus maar binnenboord houden..

 3. jos van veen // 5 juni 2015 om 18:40 // Beantwoorden

  ja…en dit soort ieden worden door ons betaald.De bevolking is de werkgever van deze lui..die betalen e..We betalen ze zelfs om brokken te maken en de nitwits uit te hangen..
  de adel met hun eigen ambtelijke koninkrijkjes terwijl we er uiteindelijk alleen maarhinder van ondervinden..

  Voor hen gene flexcontract, geen o-urencontract , geen ZZP..alles comfortabel geregeld terwijl voor anderen de bestaansonzekerheid stelselmatig wordt verhoogd worden deze slampampers nog geknuffeld ook.

  Hte besef dat ze in dienst zijn van de bevolking zit er niet in.
  Tijd om wat erg koud water te gebruiken en in reeksen deze mensen als overtollig ontslaan of met vervroegd pensioen sturen dan kunnen ze ten minste geen kwaad meer doen.

  Alles moet hervormd als het maar niet gaat over de hervormers zelf en en het systeem waarop het draait…en dat is nu net de centrale boevenbende.
  Dat moet echt anders. Het veregenwoordigt geen bevolking meer maar kliekbelangen en zichzlef als eersten.

  Moet echt veranderen..gelijke monniken gelijke kappen. Er zijn zat mensen die ook bereid zijn de boel te verkloten voor veel minder salaris..en ook niet gehinderd zijn door enige kennis van zaken..

 4. Er zijn 2 mogelijke redenen waarom deze schofterige figuren niet worden weggejaagd na aantoonbaar disfunctioneren, maar steeds weer hoger gepromoveerd worden, en dus steeds duurdere fouten kunnen maken.
  De eerste reden is dat zij uit dank voor bewezen diensten door hun politieke partij (meestal pvda of cda of vvd )uit de wind worden gehouden. De tweede mogelijke reden is dat zij te veel weten van diegenen die hen zouden moeten(en kunnen) ontslaan.
  Combinatie van 1 en 2 is zeer waarschijnlijk !

 5. Ik vraag me af of het ministerie wel een goed gevoel van overhoud met oog op deze genoemde krukken om met vingerwijzing bezig te zijn in het Caribisch gebied

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.