Samsom ziet PvdA opkrabbelen, terwijl PvdA in peiling historisch dieptepunt bereikt

Terwijl de PvdA het historische dieptepunt van negen zetels bereikte, geloofde PvdA-leider Diederik Samsom dat zijn partij alweer uit ‘het dal’ opkrabbelt. Hij kwam met zijn volkomen feitenvrije bezwering tijdens een partijbijeenkomst zondag 31 mei. Ondanks de nieuwe strategie, het steunen en inbrengen van linkse voorstellen, zet de daling in de peilingen door. Samsom leeft kennelijk in zijn eigen wereld. Intussen geven zijn partijgenoten hun leider alle ruimte en blijven ze wachten op betere tijden.

Realitycheck: De PvdA bungelt in de laatste peilingen ruim onder GroenLinks (14) en SP (23). De concurrent op de rechterkant D66 telt het dubbele aantal zetels (18). Peiler Maurice de Hond liet bovendien zien dat de PvdA al sinds september 2013 niet boven de 15 zetels uitstijgt. In die periode raakte de partij ook de dominantie op links in de Eerste Kamer, de Noordelijke provincies en álle grote steden kwijt (behalve Eindhoven).

Partij-ideoloog René Cuperus was zondag wel zeer verontrust. ‘We dreigen een heel marginale partij te worden’, waarschuwde hij. Cuperus is een cultuurhistoricus en kan dus met enige afstand naar de aftakeling van zijn ooit zo voorname partij kijken. Hij kan zich wellicht de hoofdschuddende historici van de toekomst al voorstellen: ‘waarom hielden ze die Samsom en Spekman toch niet tegen?’

Partijvoorzitter Hans Spekman heeft besloten zijn hoofd maar in het zand te steken. ‘Voor sommige dingen maak ik geen tijd’, zei hij tegen de verzamelde pers die vragen stelde over de verschrikkelijke peilingen. Verschrikkelijk voor de PvdA welteverstaan.

Waarschijnlijk geïnspireerd door de zondagse bijeenkomst, schreef Cuperus in de Volkskrant een column over de neergang van brede volkspartijen. Volgens hem heeft zijn partij zich van al haar doelgroepen vervreemd door aan Rutte 2 deel te nemen.

Vooral de ‘niet begrepen snelle keuze voor neo-paars, de laffe omhelzing van mainstream austerity politics* plus een megalomaan pakket hervormende bezuinigingen: het heeft alle doelgroepen van de sociaal-democratie geraakt’. En ‘de PvdA is bezig is zichzelf in dit kabinet kapot te regeren’. Tenslotte concludeert Cuperus: ‘Fout (begrepen) kabinetsbeleid maakt meer kapot dan u lief is’.

Maar Samsom ziet de partij weer opkrabbelen. Realitycheck: negen zetels.

(Bron: De Telegraaf, de Volkskrant, peil.nl)

*Strenge begrotingspolitiek

2 Reacties op Samsom ziet PvdA opkrabbelen, terwijl PvdA in peiling historisch dieptepunt bereikt

 1. jos van veen // 2 juni 2015 om 21:31 // Beantwoorden

  wat mij betreft heeftde hee neoliberkle kliek een deefct aan het eralteitsprincipe.
  De eurofiel neoliberalen maken inderdaad meer kapot dan ons lief isen zijn in hun blikvrenauwingen en blaséthetater er nog van overtuigd dat ze nog goed werk doen ook.

  Omze ergering is de werknemer van ons allen en wat doeje met prutsers en eiegeninnige werknmers id eweiegren te doen wat van hen verkagd wordt?

  Ontslaan?
  Of gewoon minder uitbetalen.
  Dat laatste zou heel goed zijn.
  Van bijstandsniveau tot het normale salaris.
  Regelmatige evaluaties van de bijdragen van de afzonderlijke politici..
  Backbenchers krijgen dan niet meer dan de bijstand.
  Degenen die hun werk goed doen..dwz overeenkomstig de wensen van de bevolking- heel democratisch-krijgen hun normale salaris

  Ik denk dat we dan een heel andere politiek krijgen.
  Ballonnetjes mogen altijd, maar ten uitvoer brengen maakt veel bedachtzamer en alerter op de gevolgen

  Wat ze nu ook uitvrten..een correctie vanuit het volk(de werkgever)ontbreekt..hooguit in peilingen, maar peilingen zijn maar peilingen en geen vervangende politieke keuze op stemformulier(oid)

  De regering moet afleren te denken dat wij hun dienaren zijn..in tegendeel: wij zijn hun werkgevers en betalen ze voor hun diensten..(terwijl ze er nu van uitgaan dat zij de dienst mogen uitmaken..foute gedachte!)

  Dus tussentijdse correcties om de boot op volkskoers te houden zijn nog lang zo gek niet..Wie zoet is en zijn werk goed doet krijgt lekkers..Af en toe goed gedrag belonen met een kilo karbonades als bonus of aanmoedigingsprijs..of zo

 2. Weten de stemmers op die liberalen ( die VVD ers ) eigenlijk wel waar ze voor stemmen. Uitroeiing van de middenklasse en MKB. Voor een euro en dus voor je eigen armoede. Het is idd. mainstream austerity politics* plus een megalomaan pakket hervormende bezuinigingen in dienst van de Euro. ( lees financiele sector).

  Vooral de ‘niet begrepen snelle keuze voor neo-paars, de laffe omhelzing van mainstream austerity politics* plus een megalomaan pakket hervormende bezuinigingen: het heeft alle doelgroepen van de sociaal-democratie geraakt’. En ‘de PvdA is bezig is zichzelf in dit kabinet kapot te regeren’. Tenslotte concludeert Cuperus: ‘Fout (begrepen) kabinetsbeleid maakt meer kapot dan u lief is’.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.