Wanneer Van Rijn deze week opstapt, heeft de coalitie een groot probleem

Komende donderdag komt staatssecretaris Van Rijn naar de Tweede Kamer voor een herkansing van het alweer zesde debat over de pgb-puinhoop. Zeker wanneer ook de contructieve middenpartijen als D66 en CDA om zijn vertrek vragen, bestaat er een reële kans dat hij opstapt. En dat zou een ramp zijn voor het kabinet. Van Rijn was namelijk het brein achter de hervormingen. Ze kunnen hem niet missen. Een anonieme VVD’er in de Volkskrant: ‘Er is gewoon niemand anders die het kan doen – zeker niet binnen de PvdA’.

Wanneer de oppositie inclusief D66 en CDA donderdag 4 juni op zijn vertrek aandringt, komt een angstvisioen van Van Rijn uit. Dan werkt hij met de smalst mogelijke meerderheid van welgeteld één zeteltje, de coalitiemeerderheid in de Tweede Kamer. Drie zetels met de SGP meegerekend. Volgens de Volkskrant is ‘de druk op Van Rijn om te blijven immens’. Toch zal de nervositeit de komende week toenemen, want de bewindsman blijft achter de schermen hameren op het belang van een breed draagvlak, bovendien heeft hij een grondige afkeer van politieke spelletjes en stemmingmakerij in de media.

Collega’s en politici van binnen de coalitie respecteren Van Rijn nog steeds. De decentralisatie van de zorgtaken, een gigantische hervorming, verliep grotendeels zonder dat de voorspelde rampenscenario’s uitkwamen. Dat is een grote prestatie, vindt men in PvdA- en VVD-kringen.

In de coalitie is de kernboodschap voor de media inmiddels wel helder: staatssecretaris Van Rijn is bezig een grote missie voortvarend tot een goed einde te brengen, maar nu dreigt hij te struikelen over een detail. In het belang van het land moet hij blijven. We zullen het de komende dagen vaak horen van de coalitiepolitici. Met dat ‘detail’ bedoelen ze dan de pgb-puinhoop.

Toch klopt er iets niet, want als Van Rijn zo’n goede bestuurder is, waarom struikelt hij dan over zo’n zogenaamd detail? Ondanks de vele waarschuwingen van de SVB, gemeenten, Rekenkamer, verzekeraars, zorgverleners en patiëntenorganisaties?

En struikelt hij straks mogelijk over de pgb-malaise, of over de wijze waarop hij over het gestuntel communiceert? Wie naar geïrriteerde D66- en CDA-Kamerleden luistert, hoort ze dáárover klagen. Telkens weer die juichverhalen dat het is opgelost, terwijl de mailboxen van Kamerleden met klachten van pgb-houders blijven volstromen. En hoe kan een man van zijn verondersteld kaliber denken dat hij zijn geloofwaardigheid behoudt wanneer hij met gemanipuleerde steekproeven gaat schermen?

Een andere mogelijke verklaring voor het a-typische gedrag van zo’n getalenteerde figuur komt uit onverwachte hoek. Volgens Het Parool werkt Van Rijn hard en slaapt hij heel weinig, en slaapgebrek doet gekke dingen met mensen. Misschien moet de staatssecretaris gewoon een keertje goed bijslapen.

(Bron: de Volkskrant)

3 Reacties op Wanneer Van Rijn deze week opstapt, heeft de coalitie een groot probleem

 1. Met verbijstering lees ik de volgende quote…

  “…Van Rijn was namelijk het brein achter de hervormingen. Ze kunnen hem gewoon niet missen. Een anonieme VVD’er in de Volkskrant: ‘Er is gewoon niemand anders die het kan doen – zeker niet binnen de PvdA’…”

  Als wij zijn dat de basis beginselen van fatsoenlijk (IT) project management bij lange na niet blijken te kunnen worden gehaald. Van afstand is het een gruwel en wel om de volgende eenvoudige redenen.

  Gezondheid geen financieel commodity
  Dat heb ik al jaren geleden geroepen want als je kijkt naar het Amerikaanse model moet je tot de conclusie komen dat wanneer je een onderwerp, met honderdenmiljoenen variabelen, politiek eenheidsworst wil gaan maken dan is het 100% voorspelbaar dat je daar krankzinnig veel en hele hoge rekeningen van krijgt.

  Dat geld niet alleen voor de PGB’s maar die wetmatigheid geld ook voor de gehele gezondheidszorg. Te denken dat je gezondheid kunt privatiseren is te idioot voor woorden.

  Project en bestuur
  Als je een project aan vangt begin je eerst met een haalbaarheids onderzoek. Dat is geen politiek wandelingetje door het bos maar dat is aan alle betrokken partijen, SVB, gemeenten, delen van de overheid, medici, zorgsector, gaan vragen of een dergelijk plan haalbaar en uitvoerbaar is. Doe je dat namelijk niet is het vragen om moeilijkheden. Dat natuurlijk niet alleen politiek. Hier hebben wij van Rijn op geen enkele manier kunnen betrappen hier ordentelijk mee bezig te zijn geweest.

  Affiniteit, kennis van zaken
  Zorgprocessen is een specifiek ding waar je je specifiek in zult moeten verdiepen. Dat geld niet alleen voor van Rijn maar dat geld voor elke gemeentelijke ambtenaar die met deze materie te maken krijgt. Die eis is door van Rijn nimmer gesteld waardoor je dus mensen, niet ter zake kundig op gemeentelijk niveau, plots in de positie brengt dat die onderzoek moet doen en beslissingen moet nemen op het gebied van de persoonlijke zorg en noodzaak.

  Er zijn door van Rijn geen enkel plan of criterium hierover opgesteld en eisen waaraan zo’n ambtenaar nou aan zou moeten voldoen. Bot gesteld dat je elke geneeskundige, geregistreerd in het BIG, voor de tuchtrechter kunt slepen wanneer die zich op deze manier met gezondheidszorg bezig zou houden, mogen ambtenaartjes plots beslissingen nemen op dit vlak? U kunt vooraf wel raden wat er gebeurd.

  Op een rijtje gezet, mijn beste politicus, kamerlid, burgemeester, ambtenaar,

  Wij hebben een staatssecretaris die….
  – Geen kennis heeft van materie noch affiniteit met die materie
  – Geen haalbaarheidsonderzoek
  – Geen plan van aanpak die getoetst kan worden
  – Geen noodscenario
  – Geen draaiboek die toets der controle kan weerstaan
  – Politiek verantwoordelijk is voor hetgeen er nu aan de gang is….

  Bizar!
  Als ik daartegen dit artikel belees, dan word het bizar. Te bizar! Politici, ambtenaren en kamerleden die de belastingbetaler, en de slachtoffers, hier proberen te vertellen dat er geen betere is dan deze staatssecretaris om deze klus te klaren?

  Is u werkelijk zo ver van Goden los? Als dit zo is dan moet Nederland razendsnel een Dictatuur worden.

 2. jos van veen // 1 juni 2015 om 13:08 // Beantwoorden

  Er zijn m.i. wel meer en andere kanttekeningen te plaatsen. Van Rijn wordt teveel opgehemeld in de kliek en hemelt zichzelf ook nog een sop zodanig dat er altijd m nog wel wt ellende meer kan worden weggezalfd met nog “even wachten”, “geduld”,”veranderingen gaan altijd gepaard met enige onrust”-melodietjes..Maar intussen stapt deze man gewoon over de bevolking heen(net als zijn macabere soortgenoten)en botst weer tegen de volgende ellende die hij niet voorzien had

  Nu zijn we zover dat alle ellende een beetje in kaart is gekomen, verder privatisering en decentralisatie nadere vorm hebben gekregen en nog verder vorm zullen krijgen met alle zaken van dien en dan lopen de zaken bureaucratisch vast en dat blijft het doen.
  Privaat gaan nieuwe crietria voor uitvoerders ontwikkelen niet alleen om de eiegen bureaucratie op orde te krijgen in gewenst format maar ook om de wereld van uitvoerders dwingend te gaan aansturen,Voorbeelden te over..maar het fraaiste is wel dat uit concurrentieoverwegingen huisartsen niet meer met elkaar mogen samenwerken…(>>>>>???…!!!), anders problemen met de betalingen.

  Dit is toch neoliberale destructieve zieligheid ten top…en dat mag allemaal..maffe Van Rijn keurt dit NIET af…en g zo maar door.
  Aanspraak en huishouden moet geparticipeerd..Leuk bedenksel maar tel je winst maar nog niet uit..Dit gata op korte termijn heisa worden.
  Groepsgericht als bezuinigend middel voor de winsten van verzekeringsmaatschappijen en hoge salarissen voor mensen die we eigenlijk niet nodig hebben maar ons wel even komen vertellen vertellen hoe wij het moeten doen..

  Allemaal omdat wij=het maffe slapende volk- zo graag steeds ene neoliberaal kabinet willen waarvan we weten dat het ons weer een poot zal uitdraaien en steeds opnieuw de rekening bij ons gaat leggen voor hun geprefereerde ongelijkheid( valutamachtsverhoudingen, heren en gepeupel. mensen als middelen niet als doel, “Markt”en individualisme(het beruchte IKKE..tijdperk), masculien(alleen winnaars tellen)
  Het neoliberale speelveld met maatschappelijke eugenetica..wie niet succesvol is en zonder geld hoort er eigenlijk niet in thuis, moet gediscrimineerd, gesard/gepest en lijden onder financiele terreur dat “hervorming” wordt genoemd.De kliek alles en de rest afhankelijk van de gebruikswaarde.
  En wie teveel kost moet bij voorbaat gekort ..

  Wie is er verdommme gestoord hier??

 3. Er is niemand ander die het kan doen?? Nou dan is goede controle geweest. Steeds als je denkt ze kunnen niet dommer zwetsen dan doen ze het toch. Er is iemand anders,wat een onzin.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.