Kabinet komt met Open Data Award voor bedrijven die gegevens delen

Bij het afscheid van de president van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling 28 mei, introduceerde premier Mark Rutte de Stuiveling Open Data Award. Deze prijs is vanaf volgend jaar bedoeld voor organisaties die hun data inzetten voor maatschappelijke vraagstukken. Op deze manier wil het kabinet het gebruik van open data stimuleren. Stuiveling zelf was jarenlang voorvechter van meer informatiedeling, vooral via internet. En dat was nodig, want de overheid en het kabinet blinken zelf bepaald nog niet uit in openheid.

Als Hoog College van Staat controleert de Rekenkamer de uitgaven van de overheid. En daar heeft het de handen vol aan. Regelmatig verschijnen er kritische Rekenkamer-rapporten over de geldstromen binnen de Rijksoverheid. Zo waarschuwde het onder meer al vroeg voor de pgb-chaos, de onverantwoorde risico’s van de decentralisaties en de vleugellam bezuinigde AIVD.

Stuiveling stelde 28 mei op de site Computable.nl dat het controlerende werk van de Rekenkamer nogal eens moeizaam verloopt. Het zou tijdrovend zijn om de gegevens boven te krijgen, en daarna inzichtelijk te maken. ‘Wij controleren de uitgaven van de overheid op hun doelmatigheid. We zijn altijd veel tijd kwijt aan het achterhalen van de juiste gegevens en vervolgens om ze zo te polijsten dat ze met elkaar te gebruiken en te vergelijken zijn’.

De Stuiveling Open Data Award roept organisaties en bedrijven op hun data online beschikbaar te stellen, iets wat de overheid zelf nauwelijks doet. Of kan. Stuiveling tegen Computable.nl: ‘Het huidig kabinet heeft met het Actieplan Open Overheid aangegeven dat de overheid ‘open, tenzij’ is, maar de sporen van dit uitgangspunt zijn toch nog wel erg mager’.

Er lijkt bij het kabinet ook niet zoveel respect voor het nobele werk van de Algemene Rekenkamer. De kritische rapporten van de Rekenkamer, gebaseerd op die moeizaam bijeen gesprokkelde overheidsdata, legt het kabinet namelijk bijna altijd in een diepe la. En dan kraait er geen haan meer na.

Hetzelfde geldt overigens voor de adviezen en rapporten van de andere Hoge Colleges van Staat, de Nationale Ombudsman en de Raad van State. Hoe kritischer het rapport, hoe dieper de la waarin het verdwijnt.

De Rekenkamer publiceerde in 2015 kritische, soms zelfs vernietigende, rapporten over onder meer de Belastingdienst, de Nationale Politie, Europese subsidies, het basispakket in de zorg en Defensie. Er is niets meer van vernomen.

Ook de Tweede Kamer lijkt zich nauwelijks te bekommeren om de Rekenkamerverslagen. Zo is daar al jarenlang het muisstille fenomeen op de derde woensdag in mei. Die dag is aan het Binnenhof sinds 2000 omgedoopt tot de Verantwoordingsdag, of gehaktdag. Ministeries leggen dan in de Tweede Kamer verantwoording af en presenteren hun jaarverslagen, en de Rekenkamer levert er gelijk de controle bij. Gehakt werd er door de Kamerleden nooit gemaakt van de ministeriële jaarverslagen, terwijl de Rekenkamer dat wel deed. Nooit waren er felle debatten, terwijl daar toch regelmatig genoeg aanleiding voor was.

In een omgeving waar openheid nog steeds een loze belofte is, en waar de kritische conclusies door noest graafwerk stilte oogsten, is de Stuiveling Open Data Award bijna een cynische grap.

(Bron: fd.nl, rekenkamer.nl, computable.nl)

3 Reacties op Kabinet komt met Open Data Award voor bedrijven die gegevens delen

 1. jos van veen // 31 mei 2015 om 19:43 // Beantwoorden

  wellicht is het beter de rapporten van de rekenkamer gewoon heel open op internet te zetten op een daarvoor geschikte site
  Nu blijft het marginaal omdat dit bij toeval of anderszins in het nieuws komt.
  Gewoon gelijktijdig aanbod aan regering en bevolking.
  Dan komt het lawaai ook duidelijker op gang.

  Bij eurofiel neoliberale partijen verdwijnt alles waar kritiek op is..beschouwen ze als onzin..

  Open is open..dus met tamtam de openheid inluiden, vorm geven en uitvoeren

 2. Leest u even heel goed mee? Om wie gaat het tussen de regeltjes door? Juist. De overheid die na laat goede, betrouwbare cijfers aan te leveren aan de rekenkamer, zodat die gecontroleerd kunnen worden, worden in de toekomst beloond met een prijs als zij dat wel doen.

  Immers, een goede boekhoudkundige controle is natuurlijk een zaak voor de gemeenschap nietwaar?

  Deze award is dus niets meer dan het belonen van stupide ambtelijke en politieke impotentie en incompetentie.

  Het kan echt nog stommer van deze MP. Je gaat lekker Markje!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.