Minister Schultz: ‘ik heb me schuldig gevoeld nadat ik het Fyra-dossier overdeed aan Mansveld’

‘Over de Fyra heb ik me erg schuldig gevoeld. Ik wist toen ik het dossier overdeed, echt niet dat het materiaal niet deugde. Ik dacht: ik draag een goede portefeuille over’, aldus VVD-minister Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen in Het Parool. De krant vroeg haar in een interview waarom ze alle ‘hoofdpijndossiers – Fyra, NS en KLM’ bij haar staatssecretaris Wilma Mansveld heeft geparkeerd.

Schultz, de stille Willie van de ministersploeg, werkte de afgelopen tijd aan een van de grootste hervormingen van dit kabinet: de nieuwe Omgevingswet. Een wet die onder meer bouwprojecten van bedrijven en particulieren per 2018 veel eenvoudiger moet maken. De minister positioneert zich daarmee als ‘regeltjeskiller’. Volgens Schultz zijn er te veel regeltjes waarvan we niet eens weten waarom ze nodig zijn. ‘Moet het Rijk voorschrijven hoeveel lampen er op een tennisbaan moeten staan?’

‘We hebben in Nederland heel veel dichtgeregeld. Er zijn zo’n 26 wetten die bepalen hoe onze leefomgeving ingericht wordt’, aldus Schultz. ‘We gaan die kluwen ontwarren. We maken er één wet van, die tegelijkertijd ruimte biedt voor maatwerk’.

Met maatwerk bedoelt de minister dat gemeenten vaker hun eigen normen mogen bepalen. ‘Neem zoiets als geluidsnormen. Die zijn nu overal hetzelfde, of je nu in de binnenstad van Amsterdam wilt bouwen, of ergens op het platteland. Gemeenten kunnen straks zelf beter een afweging maken hoeveel geluid acceptabel is’.

De minister is wel bevreesd voor de Tweede Kamer, althans voor de lobbygroepen. ‘Ik proef in de Tweede Kamer brede steun’, maar ‘er wordt vanuit het veld stevig gelobbyd. Mijn enige angst is dat partijen hier vatbaar voor zullen zijn en de wet door allerlei amendementen alsnog gedrocht wordt’.

(Bron: Het Parool)

2 Reacties op Minister Schultz: ‘ik heb me schuldig gevoeld nadat ik het Fyra-dossier overdeed aan Mansveld’

  1. jos van Veen // 30 mei 2015 om 20:49 // Beantwoorden

    Schultz..vage figuur,backbencher..liever lui dan moe of niet snaps..
    laat naderen de rommel opknappen en komt an met slappe verhalen..

  2. Ik vind dat altijd zo mooi: regeltjes snoeien. Hebben we in verleden ook eens gedaan voor bankiers en dat was me toch een succes!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.