Belastinghervorming centraal in volgende verkiezingscampagne

De verkiezingen van -uiterlijk- voorjaar 2017 werpen al hun schaduw vooruit. Waarschijnlijk vertragen ze de nieuwe belastinghervormingen. ‘Het laat zich raden dat er weinig oppositiepartijen zijn die het kabinet na zijn toch al imposante hervormingsprogramma nog het begin van een serieuze belastingherziening gunnen in het jaar voor deze verkiezingen. Wie zijn oor bij de oppositie te luisteren legt, hoort dat die in de campagnestand is gegaan’, schrijft Fd-redacteur Laurens Berentsen in zijn krant.

Volgens Berentsen zullen de coalitiepatijen VVD en PvdA de belastingplannen gebruiken om de ‘ontevreden kiezers te lijmen’ met de ‘krenten in de pap’ in het voorgestelde belastingstelsel.

Nu de economie weer in de lift zit, verwachten VVD en PvdA volgend jaar lastenverlichtingen door te voeren. Met andere woorden: Rutte 2 zal de komende tijd cadeautjes gaan uitdelen. Deels om de economie verder te stimuleren, maar deels ook om kiezers te paaien.

Onlangs beloofde staatssecretaris van Financiën (Belastingen) Eric Wiebes dat hij de Tweede Kamer nog vóór de zomer een eerste schets van het nieuwe belastingstelsel stuurt. Premier Mark Rutte trok daar dinsdag 26 mei ineens echter een vette streep doorheen. Een onderlinge strijd achter de schermen tussen de VVD en PvdA was daarvan niet de oorzaak, beweerde hij. Nee, er was gewoon nog extra overleg nodig met de oppositiepartijen. Daarmee werd ook direct duidelijk dat de belastinghervormingen niet tijdens de komende Prinsjesdag worden gepresenteerd.

Volgens Berentsen is de kans dat de coalitie er met de oppositie uitkomt ‘bijzonder klein’. En de oorzaak ervan ligt in de verkiezingen van 2017. Ook cadeautjes kunnen in politiek Den Haag een forse strijd opleveren: wie krijgt ze en vooral, wie niet? Een mooi voorbeeld daarvan stond 29 mei in De Telegraaf: het prille idee van de PvdA om huurders in dure sociale huurwoningen tegemoet te komen, kan niet op enthousiasme van de VVD rekenen. Die partij wil juist de lasten van woningbezitters verlagen. Strijd om de cadeautjes dus.

Wanneer de coalitie straks goede sier gaat maken met leuke belastingvoorstellen, waardoor de peilingen zelfs voor de PvdA een beetje opfleuren ten koste van andere partijen, zal het gehakketak in de Tweede Kamer beginnen. Het nieuwe belastingstelsel zal dan nog even moeten wachten

(Bron: Fd.nl)

3 Reacties op Belastinghervorming centraal in volgende verkiezingscampagne

 1. U leest al wat een onbetrouwbare persoonlijkheid Mark Rutte telkens weer blijkt te zijn. Hij weegt af wat voor hem persoonlijk en politiek het beste uit komt en handelt daar dan ook naar, rucksichtloss. Zelfs als het een partij genoot is. Met dit soort volkomen onbetrouwbaarheid kalft het vertrouwen dat men zelfs binnen de VVD van hem heeft meer en meer af.

  De recente verkiezingsuitslag is daarbij nog maar een eitje vergelijken wat de VVD te wachten zal staan. De belastingbetaler zal de miljarden debacles van Balkenende en Rutte, terecht, niet snel vergeten. U moet zich maar eens bedenken, beste lezeres, lezer, criticaster dat deze drie laatste kabinetten door incompetentie en vooral eigengereidheid aantoonbaar en aanwijsbaar is voor een economische schade van meer dan 300 mijard.

  Lees, 300 miljard aan schade, rechtstreekse uitgaven, door deze kabinetten gedaan waar geen enkel rendement tegenover heeft gestaan waarvan de restschade nog niet eens is berekend. 300 miljard en een afkalving van onderwijs, gezondheidszorg, het leger, de eigen soevereiniteit, grote toename van criminaliteit en werkeloosheid en niet te vergeten, een wolk van leugens van politici die zijn weerga in de historie van de Nederlandse politiek niet kent.

  Misschien zijn er heldhaftige mensen, mensen die weten wat Dienen en Dienstbaarheid werkelijk betekend, in de buurt van liederlijke lieden zoals Balkenende, Asscher, Bos, Wellink, Rutte, Samsom en alle andere hoofdrol speelsters en spelers, die hen dit cijfer even onder de neus houden.

  Een onwelriekende 300 miljard. Een stuitend getal. Een getal waarmee je in één klap de Nederlandse economie een enorme boost zou kunnen geven de komende twee jaar…..

  Als je alle hoofdrolspelers gewoon naar huis stuurt en hen een ‘arbeidsverbot’ geeft. Nooit meer ergens in de buurt van iets politieks of bij een overheid. Eens kijken hoe ze het in het bedrijfsleven zullen doen. Nietwaar Woutertje?

 2. jos van Veen // 29 mei 2015 om 19:44 // Beantwoorden

  met cadeautjes voor te dure huurwoningen snijdt de neoliberale kliek zichzelf in de vingers… minder subsidie

  dus liever kopers van huizen..die beantwoorden meer aan het profiel van de neoliberale eugenetica en de VVD was toch altijd al tegen huurwaardeforfait
  Huurwaardeforfait is al erg moeilijk uit te leggen…een nogal vreemde greep.
  Nog beter is: huizenbezitters zonder hypotheek..die betalen al GEEN huurwaardeforfait en dat is nog moeilijker uit te leggen…:)

  Grootgeld loont bij de neoliberale sekte..

 3. bert [maathuis] // 29 mei 2015 om 21:43 // Beantwoorden

  “U leest al wat een onbetrouwbare persoonlijkheid Mark Rutte telkens weer blijkt te zijn. Hij weegt af wat voor hem persoonlijk en politiek het beste uit komt en handelt daar dan ook naar, rucksichtloss. Zelfs als het een partij genoot is.” Zoals overduidelijk, Numo, het zijn allemaal personen met een groot ego, egoïstische persoonlijkheden.

  Zit de economie momenteel in de lift? Is dát, wat ik dien te geloven?

  Het gaat er helemaal niet om, hoe of de economie zich ontwikkelt. Het gaat er om dat we ons bevinden in de allerlaatste nadagen van een beschaving. Er dient zich een nieuwe beschaving aan; die van het eenheidsdenken. Dat is nog niet zo zichtbaar omdat de zittende, conservatieve machten alles op alles zetten om niet van de troon gestoten te worden. Maar dat is inmiddels onoverkomelijk geworden.

  We zullen die nieuwe tijd ingaan, zij het dat we misschien eerst nog verder zinken dan we nu al gedaan hebben. De fenix herrijst altijd uit de as, immers.
  Eerst het oude afbreken (tot op de grond). De huidige politiek hoort bij dat oude. Ze is volkomen sleets geraakt. Geen wonder dat er, zoals Meindert Fennema zegt, geen enkel mededogen onder de tweede kamer leden onderling is.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.