Asscher dringt zijn eigen kernwaarden -solidariteit, participatie- op aan nieuwkomers

Volgens minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (met integratie in zijn portefeuille) zijn vrijheid, solidariteit, participatie en gelijkwaardigheid kernwaarden van Nederland. In verschillende plaatsen in Nederland krijgen migranten na een inburgeringscursus een participatieverklaring te ondertekenen waarin zij verklaren deze waarden te onderschrijven en zelfs uit te dragen. Maar waar Asscher vandaan haalt dat solidariteit en participatie Nederlandse kernwaarden zijn, is een raadsel.

De Grondwet rept weliswaar over vrijheid en gelijkwaardigheid, maar over solidariteit en participatie staat er niets. De PvdA-bewindsman dringt kennelijk zijn persoonlijke opvattingen op aan de migranten. Niet bepaald een voorbeeld van de kernwaarden vrijheid en gelijkwaardigheid.

Minister Asscher wil dat nieuwelingen integreren. Ook qua opvattingen. In Elsevier schrijft redacteur Syp Wynia dat dat ‘schuurt’ met de Grondwet en dan met name met de waarden vrijheid en gelijkwaardigheid. Volgens de Grondwet wordt namelijk iedereen gelijk behandeld, ook als je de waarden solidariteit en participatie niet wenst te onderschrijven.

Bovendien hebben de opvattingen een willekeurig karakter. Het lijkt er op dat de PvdA-bewindsman zijn eigen voorkeuren als Nederlandse kernwaarden heeft opgevoerd. Hoezo solidairiteit en participatie? Zijn Nederlanders nou echt zo solidair en participerend? Zijn dat onze kernwaarden? Volgens Asscher wel.

In de participatieverklaring staan nog meer gekke dingen. Zo moeten de nieuwkomers onderschrijven dat participatie in Nederland ‘heel belangrijk’ is. En volgens Asscher zijn er ook grenzen aan onze vrijheid: ‘zo mag je bijvoorbeeld niet iemand met opzet beledigen?’ Kul natuurlijk.

Asscher wekt volgens Wynia de indruk dat participatie en solidariteit vanzelfsprekende kernwaarden zijn in Nederland. Wynia: ‘Het begrip ‘kernwaarde’ bestaat juridisch niet, ‘solidariteit’ is een politiek geladen begrip en ‘participatie’ is weliswaar op de agenda gezet door het kabinet, maar daarom nog geen universeel gedragen ‘kernwaarde”.

In zeventien gemeenten lopen nu nog proeven met de participatieverklaringen. Wanneer die slagen, wil de minister ze algemeen invoeren. Best eng als politici gaan bepalen wat we moeten denken.

(Bron: Elsevier)

5 Reacties op Asscher dringt zijn eigen kernwaarden -solidariteit, participatie- op aan nieuwkomers

 1. bert [maathuis] // 29 mei 2015 om 09:11 // Beantwoorden

  Meneer Asscher is in persoon zélf het tegendeel van solidariteit. En geen klein beetje ook.
  Velen leven momenteel in rijkdom; nog [zéér] velen meer in armoe.
  Bij welke groep hoort meneer Asscher?

 2. Participatie was toch gewoon synoniem voor bezuiniging?

 3. jos van Veen // 29 mei 2015 om 13:44 // Beantwoorden

  tja…Asscher is een GUtmenchfundamentalist die een spoor van ellende heeft achtergelaten.kwam nooit iets echt goeds uit..altijd rammelend en gedoe.

  Goed..een samenlevingscontract in ruime zin vind ik niet zo gek..zeker niet bij islamisten.Maar wat dan?
  Als ze zich er niet naar gedragen zetten we ze dan meteen het land uit? Zo niet, dan heeft dat contract geen zin.Niet nakomen heeft geen repercussie..
  Ook binnen de immigranten zullen er meer dan wenselijk mensen tussen zitten die NIET willen assimileren, NIET willen integreren met heel bizarre verwrongen beeldvorming over godsdienstvrijheid jodelen en drammen, die er NIET bij willen horen en absoluut hun segregatiementaliteit vorm willen geven, als is het met boerka’s en aanvragen voor ommuurde moskeeen in NL van kathedraalformaat.
  De minderheid wil de meerderheid domineren..allemaal godsdienstvrijheid..kinderen verminken. opzettelijk dierenleed, burka’s/man-vrouwspelletjes, kereltjes die opgewonden raken van aangeklede vrouwen als ze naar de moskee gaan en mentaal verstoord raken..allemaal godsdienstvrijheid..Als het maar vrij is..(…???)hun gedrag is vrij het gedrag van de meerderheid niet!(dan zijn het racisten , discriminanten en bemoeials zonder begrip voor..die godsdienstvrijheid..ik mag maar 1 godsdienst dienen en dat is Islam..dan hoor ik er bij, of zo(helemaal gesubsidieerd)
  Daar moeten we et toch nog eens over hebben..

  Zijn wij nu al zo gestoord geraakt dat onze vicepremier onze (nog) niet bestaande Gutmenschmoraal gaat dicteren?Missiedwang van Asscheriaanse moraal?Het goeroedom..
  De variant van de goede neoliberale geloof dat nu wordt vastgelegd op papieren morele gevolgen na een inburgeringscursus…(wat dat is weet ik niet.. De taal spreken? de Telegraaf lezen?Een woordenboek hanteren?ingewijd worden in de neoliberale sekte?…)

  Wat helpt hier zo’n samenlevingscontract en welke implicaties zitten dan hier aan vast bij “participatie”?Dacht je dat ik een Westafrikaanse bumpster over de vloer wil hebben..? Ik raak hem nooit meer kwijt…:)!!

  Asscher voert nog meer herrie toe.Mooie afleidingen..
  Knoeiboel Asscher.
  Hetzelfde bij je 600 miljoen besteding aan werkgelegenheid..geen echte furore maag poen wel kwijt..ondernemers zijn je dankbaar voor je naiviteit

 4. Laat dat maar aan de socialisten over… Alhoewel, die andere politieke parvenu’s zijn geen haar beter.

 5. precies, opdringen van persoonlijke waarden ( pvda rapport van waarde).
  En van arbeid, “hard werkende burgers” tegen een hongerloon bij voorkeur zoals de postbezorgers van post nl.. inleveren van alle sociale rechten,Terug naar de middeleeuwen of de oorlogsjaren met gaarkeukens enzo.. Met dijsselbloem voorop om die grieken eens mores te leren met eurocratie

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.