Door geklungel SVB kunnen pgb-gedupeerden fors extra geld claimen

Zorgverleners die nog achterstallige betalingen te goed hebben van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunnen soms tot 50 procent extra geld claimen. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn aan de Tweede Kamer. Het Burgerlijk Wetboek zegt namelijk dat mensen die hun salaris vier tot acht dagen te laat krijgen, aanspraak maken op 5 procent loonsverhoging. Elke dag dat het salaris later komt, loopt dit percentage op met 1 procentpunt. Het maximum is anderhalf keer het oorspronkelijke salaris.

Daarvoor moeten de gedupeerden dan wel eerst naar de rechter. Omdat de zorgverlener uit het pgb van de zorgcliënt wordt betaald, kan de zorgverlener de pgb-houder aansprakelijk stellen. Wanneer de pgb-houder echter kan aantonen dat de schuld elders ligt, in dit geval bij de overheid, draait de overheid op voor de extra kosten.

Het pgb-dossier is inmiddels ontaard in een nachtmerrie voor alle betrokkenen. Allereerst voor de zorgverleners, maar ook voor de staatssecretaris. De ooit zo goed aangeschreven voormalige topambtenaar Martin Van Rijn balanceert op de rand van de politieke afgrond. Het lijkt er zelfs op dat de immer contructieve D66-fractie het op hem heeft gemunt.

D66-voorman Alexander Pechtold liet vorige week al weten een motie van wantrouwen voor Van Rijn te overwegen. Dat gaf een zodanige paniek in de coalitie-tent dat een Tweede Kamerdebat op het allerlaatste moment werd afgezegd. Volgende week gaat Van Rijn in de herkansing.

D66 gooit nu kennelijk de beuk er in, want inmiddels heeft die partij ook premier Rutte verzocht om in te grijpen. De democraten missen namelijk een heldere aanpak van de staatsecretaris om de pgb-puinhoop op te lossen. Van Rijn heeft veel te lang volgehouden dat het wel goed zou komen met de pgb’s, vindt D66. ‘De premier moet de regie nemen. De Kamer vroeg bij herhaling of de invoerdatum van 1 januari haalbaar was’, aldus D66-Kamerlid Wouter Koolmees.

Volgens De Telegraaf worden al verschillende collectieve schadeclaims van zorgverleners voorbereid. Wanneer de gedupeerden inderdaad anderhalf keer het achterstallige bedrag claimen, wordt het geblunder van de SVB en staatssecretaris duur betaald door de belastingbetaler. En dat betekent nog meer munitie voor de oppositie.

(Bronnen: Het Parool, De Telegraaf)

1 Reactie op Door geklungel SVB kunnen pgb-gedupeerden fors extra geld claimen

 1. jos van veen // 28 mei 2015 om 13:05 // Beantwoorden

  ja, kostn en alsten nationalsiren..
  Dat is de gewone standaradregeling.

  Het lijkt mij toe dat niet het volk maar de staatssecretarissen(Van Rijn en Klijnsma, ze waren steeds in opspraak rond haalbaarheid) en de top van de SVB gewoon minder salaris krijgen..ze klungelen en zijn dus hun salaris niet waard.
  Gewoon een heel duidelijk signaal afgeven voor klungelaars en slapers..niet bij excuses laten maar gewoon 35-40% van het inkomen in mindering brengen voor een periode van een paar jaar.

  Dat maakt ze wat nederiger en klein EN VEEL bedachtzamer, doordenkend naar gevolgen en haalbaarheid.
  Geen ad hoc en achterafjes meer.
  Als ze aanblijven dan meteen minderen.. en anders tijdens latere werkkring verhalen.
  Het hoeft niet eens aansprakelijkheid voor het totale bedrag te zijn maar wel een signaal dat je geklungeld hebt met nadeel voor anderen en voor de volgende betekent het dat een hoog inkomen en klungelen met nadeel voor anderen, risicovol is.
  En dat je wel je zaken moet kunnen verantwoorden en je negens anders op kunt beroepen..

  Anders LEREN ZE HET NOOIT!!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.