Vertrekkende Eerste Kamerleden zagen Senaat politieker worden

De Senaat is veranderd, en niet ten goede, vinden vijf vertrekkende senior senatoren. Zo spelen partijen er steeds vaker politieke spelletjes. Iets wat beter bij de Tweede Kamer past. Ze zien de ontwikkelingen met lede ogen aan. ‘De sfeer is al veranderd. Er komt een verkeerd soort politicus op af’, aldus scheidend PvdA-Senator Marijke Lindhorst in NRC handelsblad. Die krant sprak met vijf vertrekkende senatoren.

Allevijf maken ze zorgen om de ‘verpolitisering’ en de toekomst van de Eerste Kamer. SGP-senator Gerrit Holdijk: ‘Je ziet hier steeds meer mensen die eigenlijk aan de overkant (de Tweede Kamer) willen zitten, met meer politieke toekomst dan politieke geschiedenis’.

De politici in de Tweede Kamer zetten vaak de koers uit voor de Eerste Kamerfracties, tenzij een senator dwarsligt. En VVD-senator Heleen Dupuis, woordvoerder zorg, deed dat wel eens. Ze had dan ook regelmatig heibel met haar partijgenote minister Edith Schippers. ‘Mijn partij zal blij zijn dat ik ga. Vooral Edith. Ik merk dat ze razend is als ik weer niet met haar meedoe’.

PvdA-senator Marijke Linthorst kan er ook over meepraten, over de dwingelandij van de partij. Zij liet voor Kerst met twee collega’s de Zorgwet sneuvelen en kreeg daarop bakken kritiek. ‘Alsof wij onze principes moeten laten varen om het feestje van de overkant niet te verpesten’. Overigens heeft ze ook met tegenzin vóór voorstellen gestemd waarvan ze dacht: ‘het moet maar, zoals het woonakkoord’.

CDA-senator René van der Linden werd juist te veel in de oppositierol gedwongen door zijn partijtop. Het CDA in de Tweede Kamer had zich voorgenomen de oppositierol te spelen. Maar naar de smaak van Van der Linden stemde het CDA te vaak tegen de kabinetsvoorstellen. Zo verwierp de Eerste Kamerfractie de Justitiebegroting 2015, en ‘dat hadden we niet moeten doen’.

Alle senatoren volgen uiteraard de discussie over het voortbestaan van de Eerste Kamer. Op initiatief van de VVD is inmiddels zelfs een staatscommissie ingesteld die het parlementaire stelsel gaat doorlichten. Daarbij wordt de Eerste Kamer extra kritisch bekeken. De liberalen willen namelijk van de Chambre de Reflexion af. Tweede Kamerfractievoorzitter Halbe Zijlstra zette vorig jaar openlijk vraagtekens bij ‘de toegevoegde waarde’ van de Eerste Kamer.

Over de staatscommissie maakt Van der Linden zich geen zorgen. De Limburger zegt bijna laconiek dat de conclusies van staatscommissies zelden in praktijk worden gebracht. ‘En burgers willen helemaal niet van de Eerste Kamer af, in tegendeel’. PvdA’er Linthorst is juist niet optimistisch en noemt de ontwikkelingen ‘heel zorgelijk’.

Over de ‘toegevoegde waarde’ van de Eerste Kamer is geen twijfel. SP-Senator Tineke Slagter: ‘Het is een idioot systeem. Maar zo lang er nog zonder blikken of blozen zo veel slechte wetten worden gemaakt, is de senaat nodig’.

(Bron: NRC Handelsblad)

3 Reacties op Vertrekkende Eerste Kamerleden zagen Senaat politieker worden

 1. jos van veen // 27 mei 2015 om 01:03 // Beantwoorden

  bij een eurofiel neoliberaal bewind.zoals nu en in de toekomst nog meer te verwachten- is het volk de enige rem kwijt om bizarre ad hoc drammerijen en slechte doordachte ,uitgedachte en onuitvoerbare plannen als de Eerste Kamer verdwijnt.

  De onbezonnenheid kan dan de samenleving als een tsunami vernietigen zoals wij nu ook al aardig op weg zijn.

  De VVD is hard op weg een besmettelijke bacterie te zaaien die behandelresistent is tenzij er een complete uitroeiing plaatsvindt van hun pathologisch gedachtengoed.

  Eurofiel neoliberaal is echt niks voor NL allen de eigen hebzucht maakt dat de niet representerende politici de andere kant uitkijken en zich absoluut niet gedragen als werknemer van het volk.
  Dat gaat opbreken..
  op onbelangrijke “dossiers”zijn ze actief en rommelen wat op de grote dossiers zitten ze te slapen in alle zelfgenoegzaamheid met “na ons de zondvloed”-mentaliteit.

 2. Bas van Stapelberg // 9 juni 2015 om 14:05 // Beantwoorden

  Blijkt weer eens dat we buiten een autistische MP ook een Edith hebben rondlopen die behandeling nodig heeft.

 3. Hajo!Wat een geweldige site heb je. Hier je oude Yeti-makker. Het teoval wil dat mijn zusje al jaren in Les Brasses skiet, vanuit Onnion.Het wordt vast een mooi seizoen, wij gaan natuurlijk naar Chateau d’Oex.Groeten,Koos

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.