Burgerinitiatief tegen partijpolitieke baantjescarrousel

Slechts 300.000 Nederlanders zijn lid van een politieke partij, en daarvan is zo’n 10 procent actief. In deze piepkleine vijver vissen de gevestigde politieke partijen wanneer er banen te vergeven zijn. Niet-partijgebonden Nederlanders maken zo nauwelijks of geen kans op een bestuurlijke functie. De nieuwe beweging Meer Democratie vindt dit niet democratisch en transparant en startte woensdag 27 mei een burgerinitiatief om de ondoorzichtige politieke baantjescarrousel open te gooien.

Allereerst willen de initiatiefnemers Arjen Nijeboer en Nieso Dubbelboer naar de Tweede Kamer. Met 40.000 handtekeningen komt het onderwerp op de Kamer-agenda.

De beweging wil dat onpartijdige benoemingen de norm worden. Meer Democratie streeft ernaar dat voortaan de best gekwalificeerde kandidaat de functie krijgt, en niet een minder-gekwalificeerde partijgenoot. Dat betekent een onpartijdige en objectieve selectie. Ten slotte moeten alle vacatures publiekelijk worden aangekondigd. Een onafhankelijke commissie voor publieke benoemingen houdt ten slotte toezicht.

Volgens artikel 3 van de Grondwet zijn weliswaar alle Nederlanders in openbare dienst benoembaar, maar voor partijpolitieke benoemingen is een uitzondering opgenomen in de Wet Gelijke Behandeling (artikel 5 lid 4). Meer Democratie wil dat laatste wetsartikel schrappen.

In de Volkskrant noemen de initiatiefnemers twee ‘ondoorzichtige invitaties’. Beide dateren uit 2004. Zo benoemde premier Balkenende de CDA’er Wim van de Donk tot voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Nijeboer: ‘Een CDA’er benoemt een CDA’er. Maar was Van de Donk op dat moment echt de beste academicus van Nederland om de WRR te leiden?’ Een ander voorbeeld: VVD-minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst benoemde destijds partijgenoot (met een vast abonnement op de baantjescarousel) Frank de Grave tot voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit. Dubbelboer in de Volkskrant: ‘Er was een vrouwelijke kandidaat met een beter profiel, maar niet lid van een partij. Zij kon nergens verhaal halen’.

Op meerdemocratie.nl: ‘Sinds decennia verdelen de gevestigde politieke partijen het gros van de banen in het openbaar bestuur onder elkaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor burgemeesters, commissarissen der koning, topambtenaren op ministeries en leden van de honderden adviesraden en colleges zoals de Raad van State, de Raad voor de Verkeersveiligheid of de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid’.

Een van de initiatiefnemers, Niesco Dubbelboer was ooit zelf Kamerlid namens de PvdA (2003 – 2006). Mede door zijn inzet werd destijds het burgerinitiatief mogelijk. Kennelijk een man met een visie.

(Bronnen: de Volkskrant, meerdemocratie.nl)

2 Reacties op Burgerinitiatief tegen partijpolitieke baantjescarrousel

 1. jos van veen // 27 mei 2015 om 19:00 // Beantwoorden

  ja, vooral de VVD is hier goed in en sterk op gefocused.
  Wat maar enigzins geld en machtoplvert moet naar een VVDér.
  Altijd handig als je de machts- en bestuusposten alvast binnen hebt dan kun je er als partij later altijd nog eens ene beroep op doen als dat nodig.

  Verder moet natuurlijk het neoliberale gedachtegoed verspreid worden op alle mogelijke manieren.
  Des te meer bekeerlingen des te beter..een beetje pingpongen met geld en je wordt er weer onderling beter van..
  Toffe jongens dikke mik en er wordt weer vergaderd achter de dikke gordijnen..

  Rangen standen, ongelijkheid en brulboeien..

 2. bert [maathuis] // 29 mei 2015 om 09:38 // Beantwoorden

  “Rangen, standen, ongelijkheid en brulboeien..”

  Korten en krachtiger kan het niet gezegd worden, Jos!

  Allemaal dikke ego’s met geen millimeter liefde voor de medemens. Zie alleen al hoe zij onderling met elkaar omgaan; énig mededogen? http://www.npo.nl/brandpunt/30-03-2014/KN_1656577 )Zie de eerste minuut en minuut 26-27 (Meindert Fennema)

  Natuurlijk kunnen we van deze mensen, politici, dus niets verwachten wat betreft welwillendheid voor de burgers. ZIJ ZITTEN ER ECHT EN ALLÉÉN MAAR VOOR ZICHZELF, VOOR HUN EIGEN EGO. Een psycholoog zou zeggen dat al deze mensen niet geïntegreerd zijn, noch collectief, noch individueel. Politici zijn over het algemeen dus geen individuen, want zij zijn dus niet niet-gedeeld (in-dividu), zij zijn blijven hangen in het persoonlijke, in de persoonlijke wensen en ego-ïstische neigingen. Dan moet je sowieso geen maatschappelijk betrokken functie op je nemen.
  Maar wie gaat er schoon schip maken? De actie van de heren Nijeboer en Dubbelboer zou wellicht een klein begin kunnen zijn.
  Uiteindelijk ligt het wérkelijke herstel dus IN het bewustzijn.
  Wanneer er nog sprake is van egoïstische politici (dat zijn ze dus bijna allemaal; zie die ene minuut Meindert Fennema), dan zouden wij als Nederlandse burgers, als volk, deze dames en heren met hun egoïstische houding moeten confronteren. Opdat zij zich zouden gaan schamen. Gáán schamen. Want dat besef hebben zij, waarschijnlijk lang geleden, volkomen overboord gegooid.

  O, o; hoe komen we ooit weer op het rechte pad? Zodat veel menselijk lijden, aangedaan door het in stand houden van bestaande situatie, voorbij zal zijn? (Politici zélf gaan het níet doen!)

  Maar eens zien, waartoe deze actie zal leiden.

  “Rangen, standen, ongelijkheid en brulboeien..”

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.