Amsterdam: administratie is puinhoop door nieuw financieel systeem

De financiële administratie van Amsterdam is versnipperd en niemand weet precies hoeveel medewerkers er bij de gemeente en afzonderlijke diensten werken. Ook het aantal automatiseringssystemen en ict-projecten is een raadsel. Ambtenaren raadplegen een externe site om te zien hoeveel aanbestedingen er lopen in de stad (aanbestedingskalender.nl). Amsterdam zelf heeft ze namelijk nooit in kaart gebracht. In 2009 startte de toenmalige wethouder Financiën Lodewijk Asscher een ict-project dat overzicht moest brengen in de financiële en administratieve wanorde. Het draaide volgens weekblad De Groene uit op ‘een dure flop’.

De onderzoeksredactie van het weekblad schrijft dat zelfs het stadsbestuur, de wethouder, in het duister tast. De gemeenteraad kan ook geen controle meer uitoefenen, simpelweg omdat er onvoldoende informatie is. Terwijl de administratie al een puinhoop was, kreeg de stad er door de decentralisatie dit jaar nog een flink aantal taken bij. ‘De controlerende functie van de raad is verworden tot een bestuurlijke versie van het gokspel balletje-balletje’, aldus De Groene.

Het tientallen miljoenen kostende automatiseringssysteem dat in 2009 orde moest scheppen, mislukte faliekant. Softwarebedrijf Capgemini leverde het softwarepakket AFS 1.0 dat over de hele stad, inclusief de diensten en toenmalige stadsdelen, één administratiesysteem zou ‘uitrollen’. Asscher destijds: ‘Dat we het niet nu al hebben, is moeilijk te geloven’.

Het gemeentebestuur sloot vervolgens een open-eindecontract af met Capgemini. Men was immers positief gestemd en optimistisch. Tenminste 11 miljoen euro werd begroot. Dat was overigens zonder de kosten voor de afzonderlijke deelgemeenten en diensten. Daar had namelijk niemand zicht op. Wat het in totaal zou gaan kosten, was een compleet raadsel. Vandaar het open-eindcontract. Alleen een VVD-raadslid, zelf ict-consultant, maakte bezwaar tegen de ‘open afspraak’.

In het project ging al snel van alles mis. Zo werden voor belangrijke sleutelposities dure externe mensen ingehuurd, waardoor de expertise ook extern bleef. Het interne toezicht werd kennelijk ook niet zo serieus genomen: de topambtenaar die eindverantwoordelijk was voor het project, was ook lid van het team toezicht. Al vanaf 2010 kwamen er waarschuwingen binnen, maar pas in 2013 kwamen de eerste problemen aan het licht.

Het nieuwe systeem had ten doel een einde te maken aan de verschillende boekhoudprocessen en werkwijzen, maar het tegendeel gebeurde. Het bleek zo ingewikkeld dat ambtenaren hun eigen manier van werken liever handhaafden. Een bestuurslid van het uitzendbedrijf Randstad had de gemeente in 2010 al gewaarschuwd voor AFS 1.0. Ook Randstad wilde namelijk een eenduidige administratie. Maar AFS 1.0 werkte averechts: ‘het gevolg was een groot aantal verschillend ingerichte administraties, zodat er niets werd bereikt’, aldus de Randstadbestuurder. Wethouder Asscher zette door.

AFS 1.0 verliep hopeloos, daarom startte men in 2013 in alle stilte AFS 2.0, de opvolger. En die werd op zijn beurt gestopt in 2014, waarna AFS 1.0 weer van zolder werd gehaald. Omdat er tegelijkertijd een reorganisatie plaatsvond, kreeg het project ook absurde trekjes. Zo richtte men midden 2014 financiële systemen in voor diensten en stadsdelen die vanaf 2015 niet meer zouden bestaan. AFS 1.0 bracht Amsterdam veel chaos en hoge kosten.

Anno 2015 is een crisisteam van accountants fulltime bezig de financiële huishouding van de hoofdstad operationeel te houden. De Groene: ‘Ze verwerken facturen voor afdelingen die per 1 januari als gevolg van de reorganisatie zijn ontstaan. Ze moeten deze in het AFS 1.0 uitbetalen en handmatig registreren onder de naam van oude, opgeheven diensten’. Automatisering werd zo houtje-touwtjesering.

En nog steeds weet niemand precies wat het project heeft gekost. De begroting liep al uit van 11 naar minimaal 37 miljoen euro, en dat is uiteraard nog zonder de kosten van de stadsdelen en diensten. AUmsterdam.

(Bron: De Groene Amsterdammer)

3 Reacties op Amsterdam: administratie is puinhoop door nieuw financieel systeem

 1. jos van veen // 26 mei 2015 om 16:10 // Beantwoorden

  ook daar dus grot rotzooi die bakken met geld kost en erg fraude en corruptie gevoelig is..
  geen land mee te bezeilen

  Hoe komt het tich dat de stadkneuzen nar de politiek gaan om daar hun klunsparkrijken en misfits weer door te zetten..

  Asccher heeft toch inmiddels ene sporr van ellnde en h jammer achter zich gelkaten en rommelt nog steeds door..

  Die 600 miljen voor het cereren van werkgeklegenheid is allang op ana ouwehoeren en steekpenninkjes in het netwerk..
  Te zot ee egenlijk

  terwijl hje e een fiks aantal goedkope huurhuizen voor had kunnen hebben..dan doe je politiek wat en je brengt werkgelegenheid in de bouw en elders..
  Nu is het neoliberaal weggewauweld OVER werkgelegenheid

 2. Jaren later bedacht Lodewijk Asscher een wet voor meer vaste banen…

 3. Nou is de Groene Amsterdammer niet echt de meest betrouwbare bron als het gaat om de Gemeente Amsterdam.
  Net als de publicaties over Ajax die gemaakt zijn door voetbalhaters is ook deze publicatie doordrenkt met haat en afgunst ten aanzien van de Gemeente Amsterdam. Pas als de Gemeenteraad is samengesteld uit door hen geliefde partijen, wat hopelijk nooit zal gebeuren, houden ze hun onbetamelijke snavels een keertje dicht.
  Ik denk maar, hoe harder ze tekeer gaan, des te beter gaat het eigenlijk.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.