Columnisten kraken de politieke ‘Zomp’

De politiek kan weinig goed meer doen bij columnisten dit Pinksterweekend. NRC-columnist Jan Kuitenbrouwer heeft zelfs een nieuw en lelijk woord voor bestuurlijk Nederland: De Zomp. ‘Een nevelig maanverlicht moeras waaruit klokkend bellen zwavelgas opstijgen’. Zijn NRC-collega Bas Heijne bekritiseert de ‘bestuurlijke klasse’ die zich telkens weer stort ‘als bekeerde gelovigen’ op een nieuw half-begrepen idee: privatisering, marktwerking, automatisering. Net als bij de Fyra is het telkens hetzelfde ritueel. Het gaat mis, en er volgt een enquêtecommissie. ‘Daarna hoor je er niks meer van’.

‘Bestuurlijke incompetentie als volksvermaak. ‘Fyra’ heet het kadaver deze maand. Minutieus wordt gereconstrueerd hoe je elf miljard euro zoek kunt maken voor iemand het in de gaten heeft’, schrijft Kuitenbrouwer, die de beste column van dit weekend schreef. ‘Het publiek juicht en sist. Dit kan niet waar zijn! Straks zal iedereen weten hoe het is gegaan. En huiveren. Dan moet er natuurlijk bloed vloeien, maar dat gebeurt nooit.’ Kuitenbrouwer vervolgt: ‘Het is een showproces dat eindigt in een groot sepot. Zo gaat het in de Zomp’.

Heijne richt zijn pijlen op de vele parlementaire enquêtecommissies van de laatste jaren, een ritueel dat hij als volgt samenvat: ‘De bestuurlijke klasse blijkt in de greep te hebben verkeerd van een idee -privatisering, marktwerking, automatisering- dat uiteindelijk maar half begrepen werd, maar werd doorgedrukt op de nietsontziende manier die bekeerde gelovigen eigen is. Achteraf kan niemand zich meer voorstellen wat er zo goed aan was, maar dan zijn wel alweer heel wat verspilde miljoenen, verscheurde brieven en ruziënde bewindslieden verder. De commissie komt dan met een rapport waarin staat dat het nog veel erger was dan men had gedacht. Daarna hoor je er niks meer van.’

Ook Volkskrant-columnist Bert Wagendorp bekritiseert de weinig nuchtere houding van onze politici. Bijvoorbeeld bij de beursgang van ABN Amro. De argumenten daarvoor noemt hij ‘wensdromen’. Volgens de VVD ‘is er sprake van ‘een eerste stap naar een gezonde financiële sector, zonder staatsbanken’. Wagendorp: ‘Het is altijd weer wonderlijk te zien hoe politici wensdromen als harde argumenten gebruiken. Het waren geen staatsbanken die de economische crisis veroorzaakten en waarom de beursgang van ABN Amro een stap zou zijn op weg naar een gezonde financiële sector is volstrekt duister’. Wagendorp voorspelt straks nog een relletje, na een succesvolle beursgang, rond de beloning van Zalm (anderhalf miljoen euro) ‘en daarna is het wachten op de volgende reddingsactie’.

Ten slotte doet columnist Nelleke Noordervliet in Trouw nog een kritische duit in het zakje. Volgens haar ‘vertoont de democratie sleetse plekken’. ‘In de dagelijkse praktijk van de politiek, in coalitievorming bijvoorbeeld, zien we keer op keer een minachting of negeren van de verkiezingsuitslag. Veel beslissingen worden genomen (Europa is daar een goed voorbeeld van) zonder een deugdelijke grond in democratische besluitvorming’. ‘De moedeloosheid is een feit, als ik hoor hoe vaak er wordt geroepen om een ‘leider of ‘leiderschap’ en om een ‘visie’. Noordervliet moet zelf echter niets hebben van ‘een sterke man’.

Deze columnisten zijn bestsellerschrijvers. Niet bepaald een setje gefrustreerde boze mannen of achtergestelden die het allemaal niet kunnen bijhouden. Met die gemakzuchtige kwalificatie werden boze burgers tot nu toe weggezet, overigens ook door dit gezelschap. Nu spat het venijn en zelfs de woede ook uit hun columns. Conclusie: er is iets goed mis in ‘De Zomp’.

(Bronnen: NRC Handelsblad (Jan Kuitenbrouwer, Bas Heijne), de Volkskrant, Trouw)

3 Reacties op Columnisten kraken de politieke ‘Zomp’

 1. Hoe kan je zo`n regering zonder respect voor het volk uitrangeren. ???

 2. jos van veen // 25 mei 2015 om 13:48 // Beantwoorden

  Ik denk dat we het niet toe willen geven dat we knap besmet zijn met ht eurofiel neoliberaal virus,,het is net als erg lekker eten ..je blijft het doen en op geven moment zie je er uit als Hans van Baalen..een boltoeter en blubbervetnek met narcolepsie.
  We zijn geconditioneerd en verslaafd geraakt aan verpakking(niet de inhoud, want dan moet je nadenken)die als inhoud wordt gepresenteerd en aan de geldsmijterij aan cosmetiek wat we imago noemen..geen vlekje op onze cameljas van Old Vic of Mc Gregor, Gucci mag ook..

  De benaming “Zomp”is nog niet eens zo gek..zomp is moerassige ondergrond waar je in glijdende schaal diep in weg kan zakken tot je middel en als je helemaal weggezakt bent dan sluit de opening zich weer boven je en wat geduldig op de volgende afzakker..of verzwelgt meteen andere afzakkers die de eerste zinker willen redden..Rieteilanden voldoen prima aan het zompconcept.
  Hoe dat past in de procesgang van de parlementaire enquête moet dan ieder voor zichzelf maar uitmaken maar wat je hoort kan inderdaad doen denken aan zo’n drijvend rieteiland..van boven gezien lijkt het normaal..de ellende begint beneden. Datgene wat je niet ziet zonder daar ter plekke te zijn.

  We zijn geconditioneerd geraakt aan bepaalde ideeen: (nut van)(zelfgemaakte)crisis, hervormingen, bezuinigingen,groei van staatsschuld,PVV slecht, immigratie goed en moet, vluchtelingen = helpen met hulpverleningswaan, discriminatie fout, minder-minder mag niet behalve als het gaat over geld,lastenverzwaring, belastingverhoging, fraude en corruptie…het houdt niet op..de waterval aan huisvuil en maatregelen die allemaal versoberen, armoede vergroten en werkeloosheid bevorderen, blijft kletteren en klettert naar het laagste punt
  En de laagst wonende bevolking mag verzuipen..

  De ene waanzin volgt op de andere gekte…aan het volk wordt niets gevraagd en als het volk iets wil dan wenst de tweede kamer daar niet aan mee te werken..bij voorbaat, want het neoliberale ideologie als vervangende religie en ontdemocratiseringsproces komen daarbij dan aan de orde.
  Aan de andere kant blijft het volk dit bizarre theater steeds maar steunen..tot nadeel van zichzelf,
  Masochisme op grote schaal en dubbelzinnig vertrouwen in de valse moraal dat het doel elk middel heiligt ook al vallen er daar door -zelfs geplande- slachtoffers.Collateral damage included,bejubeld door wannabe’s en andere waanzinnigen
  En daar kan neoliberaal van alles mee..niemnd piept dus kan en mag het. Zij zijn het “Gezag”en dus mag het,Maak er en wet van en het is zelfs legitiem massa’s lachtoffers te maken in de vereconmiseingssekte waar de grootse groep voor de kleinste mag betalen.
  Winsten privaat, lasten koten nationaal..

  Tja..de EU is de hobby van neoliberaal en hobby’s zijn duur tegenwoordig.
  Het “Gezag”heeft een veel te dure hobby..zo duur dat anderen daar vies onder mogen lijden..maar het “Gezag” geeft de hobby niet op.
  Er lokt voor de zompsekte immers nog meer geld, nog meer macht(swaan), nog meer aanzien(…), nog meer …en nog meer.. in dit theater.

  en dat mag niet,dat beperkt veel teveel de macht van de zomp of laat zien dat de zomp geen kleren draagt maar aan zijn blote kont loopt…en nog stinkt ook…

  En allemaal startte het met EU en euro…

  • Goede analize Jos,vooral dit is een waarheid als een koe : Aan de andere kant blijft het volk dit bizarre theater steeds maar steunen..tot nadeel van zichzelf,
   Masochisme op grote schaal en dubbelzinnig vertrouwen in de valse moraal dat het doel elk middel heiligt ook al vallen er daar door -zelfs geplande- slachtoffers.Collateral damage included,bejubeld door wannabe’s en andere waanzinnigen

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.