Draait staatssecretaris Klijnsma op voor fouten SVB?

De regeringspartijen doen er alles aan om staatssecretaris Martin van Rijn te redden. Door de pgb-chaos is hij in grote politieke problemen gekomen, maar de coalitie wil niet dat hij zelf opstapt, of wordt weggestuurd. Desnoods offert de coalitie een andere, zwakkere PvdA-staatssecretaris in het Haagse zwartepietenspel dat inmiddels is begonnen. Er zou momenteel ‘een klopjacht’ plaatsvinden naar de ‘missers van Klijnsma’, schrijft De Telegraaf. D66-Kamerlid Pia Dijkstra vermoedt een list: ‘Klijnsma wordt wel heel opzichtig in de wind gezet’.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is namelijk formeel verantwoordelijk voor het SVB, terwijl Van Rijn ‘slechts’ een opdrachtgever zou zijn. Alles wordt kennelijk uit de kast gehaald om Van Rijn uit de wind te houden. Kamerleden van PvdA- en VVD-huize wijzen ineens naar Klijnsma.

PvdA en VVD-Kamerleden houden Klijnsma in elk geval verantwoordelijk voor de wanprestaties van de SVB. Zo wil PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk precies weten van het ministerie van Sociale Zaken welke stappen er door Klijnsma zijn ondernomen toen de eerste waarschuwingen over de SVB binnenkwamen. Ook VVD-Kamerlid Sjoerd Potters heeft het ineens op Klijnsma gemunt. Hij acht haar verantwoordelijk voor de gebrekkige informatievoorziening van de SVB aan Van Rijn: ‘Waarom kon de SVB aan Van Rijn schrijven dat alles goed kon komen, terwijl de dienst wist hoeveel problemen er waren?’

Tijdens een pgb-debat eind maart steunden de SP, PVV, 50Plus en de Partij voor de Dieren een SP-motie van wantrouwen. Deze partijen waren altijd al fel tegen Van Rijns beleid. Maar nu zelfs de gematigde oppositiepartij D66 aangeeft een motie van wantrouwen te overwegen, beseft de coalitietop dat er iets moet gebeuren om de Tweede Kamer tevreden te stellen. In allerijl werd na de mededeling van D66-leider Pechtold het pgb-debat van afgelopen woensdag afgezegd.

Hoe redden we Van Rijn, vroegen Rutte, Samsom, Asscher en Zijlstra zich geschrokken af. Een afleidingsmanoeuvre kan werken, moet een van hen hebben voorgesteld. En gelukkig was daar de zwak opererende Klijnsma. Daar wilde de PvdA wellicht toch al van af. De staatssecretaris grossierde namelijk lange tijd in mislukkingen en onhandigheden. Haar advies aan ouderen die niet rondkomen was ooit: ‘neem maar een moestuin’.

De stroom aan negatieve berichten en schrijnende verhalen over achterstallige betalingen aan pgb-houders droogt maar niet op. Sterker nog, het lijkt steeds gekker te worden. Afgelopen week bleek zelfs dat een zorgonderneemster werd gechanteerd door de SVB. Ze kreeg haar -achterstallige- betalingen pas wanneer ze beloofde niet meer negatief te twitteren over de uitkeringsinstantie. En of ze ook een voorgekookte positieve tweet wilde versturen. Hield ze zich niet aan de afspraak, dan kon de onderneemster een boete van 35.000 euro tegemoet zien.

(Bron: De Telegraaf)

6 Reacties op Draait staatssecretaris Klijnsma op voor fouten SVB?

 1. “Er zou momenteel ‘een klopjacht’ plaatsvinden naar de ‘missers van Klijnsma’, schrijft De Telegraaf”.

  Kunt u a.u.b. een link geven voor het artikel in de Telegraaf? Ik kan het niet vinden.

 2. jos van veen // 24 mei 2015 om 19:48 // Beantwoorden

  ja, het gaat weer lekker in het klunscafé
  Er moet ene barbertje hanger..niet degene die verantwoordelijk is voor de veranderingen..hervormingen op absoluut bizarre basis maar de verantwoordelijke voor ene ondersteunende dienst moet hangen omdat de dienst loopt te rotzooien met de hervormingen..

  De verantwoordelijke voor de hervormeingen legde recent zijn hoofd op het bliok in de overy tiiging dat niemand bij deze nobele daad zou toelsaan en hij morele winst zou boeken..
  Het spel liep anders..kop kwijt en knockout..vaarwel Van Rijn..

  Maar wat dan…dan gaat er ongetwijfeld iets vreemds gebeuren..de geloofwaardigheid van de hervormingen komt aan de orde en hoe dan de bal gaat rollen is niet helemaal duidelijk en de PvdA krijgt de volgende oplazer..de VVD krijgt zijn faknijperij en privarivatisering niet goed rond en dat geeftallemala heisa,

  Waar gata het bij die hervormgen ovre..
  1-schuif de verantwoordelijkehid naar gemeneten en de klanten..doe dat in ene het neoliberale concept “participatiemaatschappij”. Als het geld kost dan moeten we niet individualistisch denken maar wat over hebben voor anderen in de samenleving ( behalve neoliberaal natuurlijk want die moet er beter van worden en is er van vrijgesteld..die haalt op en graait weg).een echte contradictie als uitgangspunt.Van neoliberaal moeten we juist verder individualiseren en niet groepsgericht denken..Kletskoek dus.
  Zo houden wij bijv de kosten van de gezondheidszorg laag door privatisering en miljardenwinsten voor verzekeringsmaatschappijen..(HUH??) kletskoek dus

  Dab hebben we enorm veel relatief autonome clubs/winkeltjes met etiket w.o. SVB en nog vele andere(lees rappoort accountants die ook de bomen door het neoliberale bureaucratische bos niet meer zien)Allemaal met eiegen beleidjes, cultuurtjes en praktijken, lijdnd aan dezelfde soort machtswanen en prestiges als die bij het “gezag”en die bepalen dan tevens het prove cesverloop..allemala eiegen besluit, eigen aanpak,wel of niet bereid tot samenwerking..
  Kost bakken en superbakken met geld..allemaal in mindering van de bult geld die gezondheidszorg heet..die clubjes zitten dus ok vol prestigestreken gelijk de SVB met Republikeins Amerikaanse dreiging..Kletskoek dus..de clubje terug brengen naar 2 en geen zelfstandig status meer.
  De klant krijgt dor die clubjes gewoon minder zorg..ze kosten miljarden..

  de hevormingen zijn gericht op bezuinigingn.
  Dat kun je op verschillende manieren door

  Je maakt de toegang tot de sorg gewoon duurder.Een fout voorbeeld ter illustratie.Ga je naar de j huisarts dan kost je dat een tientje.
  In beschaafd NL gaat het eiegen risicogewoon omhoog
  je haalt voorzieningen weg..Mindeverplegehuizen, huishoudelijke diensten,bedden in de psychiatrie/verblijfspsychiatrie, pillen voor eigen rekening, je legt als verzekering overal obstakels neer..kortom: professionals treiteren, dreigen en uitsluiten
  Je blokkeert gewoon de toegang..Boven de 65 jaar kom je niet meer in aanmerking voor..

  EN DAT DAN ALLEMAL MET DE VERZEKERING DAT IDEREEN RECHT HEEFT I OP GOEDE BEB NODIGDE ZORG…
  Dat hadden we eerst ook, alleen bij de hervorming wordt het egwoon minder. Dus die toezegging: kletskoek

  We krijgen er wel weer meer bemoieclubjes bij..gemnneten..ach ja..weer nitwitten, gelukkig niet gehinderd door enige kennis van zaken..al dan niet in samneerkingsverband.. vaagheid en en verdwazing alom..kletskoek dus.

  Schippers blijft prestigestrijd voeren. Betweterig, arrogant en narcistisch..wetend dat het NIET goed zit , maar toch enz enz.
  Als het maar vereconomiseerd en geprivatiseerd wordt voor de winst..

  Waarom moet gezondheidszorg winsten opleveren?

  Hte nadere licht van de PvdA -Klijnsma- was ook niet zo briljant..Verhalen gebaseerd opargumenten waar uit bleke dat ze absoluut van de materie niks had begrepen en verder volledig incapabel was dara iets zinnigs aan te gana doen..

  Ook ene strovrouw voor de VVD in de coallitie..de PVDA heeft er zijn eigen reputatie mee weggekwakt..uitvoeren van neoliberaal beleid opdat de VVD b buiten het zich zou blijven wnat die hadden zlf al geknoei van Kamp en Bulletje Beer…

  Tip: nooit geen eurofiel neoliberalen meer..geef ze geen enkele zetel meer..
  Nooit meer VVD, PvdA CDA, D^^, SGP, CU e zelfs wellicht GL..als ze zo volgzaam EU blijven en referenda afwijzen….

 3. bert [maathuis] // 25 mei 2015 om 03:01 // Beantwoorden

  Zie minuut 1 en minuut 26 (Meindert Fennema): er is geen énkel mededogen in de tweede kamer! >>>
  http://www.npo.nl/brandpunt/30-03-2014/KN_1656577

  Er speelt aldaar alleen eigenbelang, niets anders.

  Liefde? Verdraagzaamheid? Harmonie? Mededogen? [Eerlijk] Delen?

  Niets van dit alles. Terwijl politici toch het juiste, correcte, menswaardige voorbeeld zouden moeten ZIJN!

  Het kapitalisme maakt zijn laatste wankele schreden; en dan is het voorbij! (Voorbij met de uitbuiting, voorbij met de Sklaverei!) Eindelijk bevrijding van het egoïsme.

 4. Tja… dat hele “hervormings” beleid was uiteraard bij voorbaat gedoemd te mislukken. En dat het toch een beetje beter gaat met NL, in economisch opzicht, heeft niets te maken met politieke sturing.. haha.
  Wakker worden.. stop de represssie, onderdrukking.
  Uit de Euro.

 5. Nu we toch de pennen der scherpzinnigheid aan het slijpen zijn…..

  Laten wij dan beginnen met de capo di capi genaamd Mark Rutte. Vol van zichzelf, geen enkele managerskwaliteiten, een wandelend emotioneel kruitvat die zichzelf nog maar met moeite in weet te houden.

  Als acteur volkomen af te serveren want als hij lacht dan moet je op gaan passen want zijn ogen lachen zelden mee. Was hij niet de architect van dit kabinet? Dat betekend dus dat je, wil je echt een karakter en ruggengraat hebben, dat je dan ook moet managen. We hebben in ieder geval gezien dat dit niet tot het arsenaal van Mark Rutte behoord.

  Nummer twee dan? Lodewijk Asscher? De man die voor banen zou zorgen? De man die er mede debet aan is dat er geen baan te bekennen is maar de werkgever uit en te na faciliteert om van gedegen personeel af te komen zodat iedereen heerlijk met 0 uren contracten aan de slag kan. Juist die. Heeft u hem in actie zien komen?

  De andere nummer twee? U weet wel die kale man die met zijn miljarden schade veroorzakende maatregelen ineens riep… de kiezers hebben mij mandaat gegeven om dit….

  Geen van deze drie capo di capi heeft ook maar enige affiniteit met managen, visie, coachen. Niets. Waar zij wel kaas van hebben gegeten is snel een drielaags luier aantrekken en een kogelwerend vest want, zij zullen zich ‘niet herkennen’ in opperste impotentie, incompetentie en de direkt aanwijsbare veroorzakers van een miljardenschade die zijn weerga in de geschiedenis van de Nederlandse politiek niet kent.

  Jaknikkertjes en politieke meelopers die om het hardst brallen hoe goed het toch wel niet gaat dat terwijl wij op het punt staan af scheid te gaan nemen van ‘Vriend’ Griekenland daarmee weer 46 miljard kunnen afschrijven mijn beste belastingbetaler. Ja u leest het goed. Alles opgeteld met restschade heeft u het hier over 46 miljard!

  Het verachtelijke zwarte pieten is klaarblijkelijk begonnen. In plaats van dat Mark Rutte orde op zaken stelt, Edith Schippers er uit flikkert vanwege verregaande schijnheiligheid in het faciliteren van een miljarden houdende private ziektenkosten verzekeraars, raad u mee waar zij terecht gaat komen? ZIj die roept dat wij over 40 jaar wel 140 kunnen worden?

  Of gewoon de laan uit met een non-manager als van Rijn die volkomen dom en incompetent denkt dat hij iets dacht te kunnen managen en nu volkomen door het politieke ijs is gezakt. wederom een akte van onvermogen van Mark Rutte.

  Wat dacht u ervan van het opzijzetten van Jetta Klijnsma. De dame die gewoon helemaal niets weet en snapt van de ketens waarover zij de scepter zwaait, geen enkele zin voor realiteit blijkt te bezitten, en zich dus maar verschuilt achter procesjes, procedures en novisie die eveneens miljarden kost en nog vele miljarden aan restschade op aan het leveren is.

  Als er dus al iemand de laan uit gestuurd moet worden, om te beginnen, is het te beginnen bij Mark Rutte die een totaal ongeïnteresseerde en geïndividualiseerde samenleving heeft veroorzaakt waar cohesie en richting volkomen dood is. Die het aanzien van de Soevereiniteit van Nederland aan Brussel heeft verkwanseld en toe staat dat liederlijke lieden, ex-politici, zoals een Andre Rouvoet zakken laat vullen nadat die de belastingbetaler een poot heeft uitgedraaid en dit nu doet bij de verzekerden.

  Andre Rouvoet die geen enkele affiniteit heeft met besturen, managen, ketens of zorg en zorgprocessen.

  De kop van Mark Rutte het eerst, de kop van Mark Rutte het allereerst zeg ik u…..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.