Van Rijn wil opstappen als een brede oppositie zijn aftreden eist

Door de pgb-chaos is Van Rijn politiek diep in de gevarenzone gekomen. Zijn grote hervormingen vereisen volgens hem een brede steun in de Tweede Kamer. Maar door het vastgelopen pgb-project dreigt hij daar naar te kunnen fluiten. Naar verluid deelde D66-leider Alexander Pechtold aan PvdA-minister Lodewijk Asscher tijdens een lunch mee dat D66 vermoedelijk om Van Rijns aftreden gaat vragen bij een volgend pgb-debat. Een onheilspellend teken aan de wand. Andere oppositiepartijen zullen niet milder oordelen dan het altijd constructieve D66. Van Rijn wil echter niet meemaken dat zowat de voltallige oppositie om zijn aftreden vraagt.

Zowel de Volkskrant als politiek commentator van NRC Handelsblad Tom Jan Meeus schreven over de lunch-met-een-lading tussen Pechtold en Asscher. Volgens Meeus wordt er nu door de gehele coalitietop ingepraat op Van Rijn om te blijven zitten wanneer straks bijna de ganse oppositie zich tegen hem keert.

Van Rijn staat namelijk erg goed aangeschreven in Haagse kringen. Volgens Meeus is een goede opvolger voorlopig niet voor handen: ‘voor de coalitie is het vrijwel onmogelijk een gelijkwaardige vervanger te vinden’.

Wanneer Van Rijn aftreedt, is dat een mokerslag voor Rutte 2. De hervormingen in de zorg zijn een dominant deel van het kabinetsbeleid. Meeus voorziet verstrekkende gevolgen voor het kabinet wanneer de PvdA’er vertrekt: ‘als Van Rijn hierover zou vallen, valt hij over een risico dat de hele coalitietop -Rutte, Samsom, Asscher, Zijlstra- vorig jaar willens en wetens heeft genomen. Dan valt ook de morele bodem onder de coalitie zelf weg’.

Het pleit voor de bewindsman dat hij alleen wil aanblijven als er brede steun is voor zijn hervormingen (afbraak volgens critici). Daar tegenover staat dat hij naar nu blijkt een bijna onmogelijke klus aannam toen hij aan de hervormingen begon. De Rekenkamer en vele anderen waarschuwden vorig jaar al voor de risico’s die Van Rijn ‘willens en wetens’ nam. Tevergeefs.

Stel, Van Rijn valt. Wat zullen historici over vijftig jaar dan over hem schrijven? Wellicht dat hij grote bestuurlijke kwaliteiten bezat, ooit bijna minister van Financiën was (Van Rijn was genomineerd om Dijsselbloem op te volgen wanneer die naar Brussel was vertrokken), maar zich compleet verslikte in de grilligheid van een immens omvangrijk project dat niet te managen bleek. Hij kon het niet meer rechtpraten en verloor.

(Bron: NRC Handelsblad, de Volkskrant)

7 Reacties op Van Rijn wil opstappen als een brede oppositie zijn aftreden eist

 1. jos van Veen // 23 mei 2015 om 18:33 // Beantwoorden

  ach jee.. de truc die nu gehanteerd wordt is de nobele riddertruc ..De ridder legt nu zelf het hoofd op het blok en nodig iedereen uit het er af te slaan als dit zo hard nodig wordt geacht..de zelfopoffering als de gram het vraagt..hoe nobel en hoe gluiperig uitdagend

  De zalver spreekt weer en kan dat altijd later tegen de oppositie weer gebruiken als machtsmiddel..
  Toegegeven: hij is goed doorkneed in dubbelzinnigheden en dubbele bodems in zijn taal.Maar blijft zelf als persoon wel buiten schot..
  Hij wil zijn politiek verlies omzetten naar een morele overwinning..
  (de stakker toch,,hij bedoelde het zo goed….)

  Wie trapt er in met vergevingsgezindheid??Wie durft de Bijbelse eerste steen NIET te gooien??

  Wie brengt de ratio op om te zeggen: “fout is fout en dat heeft nu toch echt wel te lang geduurd.Wij zien er met jou geen gat meer in..het is een zooitje!
  Alleen het recht zetten gaat nu al een fortuin kosten..en dan zijn we er nog iet..de aanval op de overtollige bureaucratie moet nog komen..!(zie accountantsrapport en Rekenkamer)

  Is dit niet tevens een argument om de stroom van kritiek op dit kabinet eens los te laten..?(ipv te sussen)Bizarre aannames en onuitvoerbare dingen..

  Het is natuurlijk kwalitaitief een chaos en hangt aan elkaar van ellende.
  Hoelang gaan we nog verder met dit kabinetsgedrocht?

 2. Nergens in het artikel staat dat Van Rijn zelf zegt dat hij eventueel wil aftreden.
  Totaal verkeerde kop dus!!

  • Volgens de politiek commentator van NRC Handelsblad wordt er momenteel op Van Rijn ingepraat om hem te behouden. Dat doen ze niet voor niets. Van Rijn heeft namelijk op meerdere momenten aangegeven niet verder te willen zonder brede politieke steun.

   • Er wordt ingepraat op Van Rijn, maar waar kan ik vinden dat hij heeft verteld bereid te zijn op te stappen n.a.v. da gesprek???

    NERGENS!!

 3. Waar staat dat Van Rijn zegt : “Ik stap op als een brede oppositie mijn aftreden eist??

 4. Van Rijn zegt dat niet letterlijk, dat staat ook nergens. De kop is geen quote. Nog even uit NRC Handelsblad:’Intussen bleef Van Rijn vasthouden aan zijn grondhouding: hij voert vergaande hervormingen uit, zegt hij, dus heeft hij ook steun van de oppositie nodig om voldoende gezag te behouden’. Een link naar het NRC-artikel staat in het bericht hierboven.

 5. Hoe nodig ook de hervormingen zijn, een dergelijke bijzonder grote operatie met de al logge SVB organisatie is een verzoek om chaos.
  Naast de nieuwe uitvoerder ook het systeem en de volgorde wijzigen lijkt onhandig. De politiek meestal niet gehinderd door feitelijke kennis aan her roer en de ramp is kompleet. Dat goede raadgevers genegeerd werden is het bwijs voor het gebrek aan echt inzicht over de situatie. Natuurlijk zijn er in Nederland managers te vinden die dat varkentje kunnen wassen. Maar kan je buiten de box kijken en denken?
  Arthur

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.