VVD aast op restzetels in Senaat, en vraagt Jos van Rey om steun

De koehandel om de Eerste Kamerzetels is begonnen. Er zijn namelijk zeven restzetels te vergeven. Zeker de coalitiepartijen zijn fanatiek. Aangezien de coalitie mét de drie ex-gedoogpartijen nog maar twee zetels te kort komt (36 zetels), kunnen twee restzetels alsnog een meerderheid geven. Actie dus, en vooral veel bellen met Statenleden van de regionale partijen. De VVD deed zelfs een belletje naar de van belastingfraude en corruptie verdachte Jos van Rey.

De liberalen willen met Van Rey, kersvers Statenlid in Limburg graag een deal sluiten. Als hij op zijn oude partij -die hem eerder de rug toekeerde- stemt, kan de onderkoning van Roermond een tegenprestatie tegemoet zien. Of de vorig jaar geroyeerde oud-VVD’er aan het verzoek wil voldoen, hangt uiteraard af van de deal. Wat de tegenprestatie is, is onduidelijk.

Dinsdag 26 mei vinden de Eerste Kamerverkiezingen plaats. Dan stemmen alle nieuwe 564 Provinciale Statenleden de 75 Eerste Kamerleden. Statenleden stemmen uiteraard op Senatoren van hun eigen partij; VVD-Statenleden zullen op VVD-senatoren stemmen, PvdA’ers op PvdA’ers, enzovoorts. Er is 18 maart echter ook op vele regionale partijen gestemd. Die hebben samen zeven zetels te verdelen.

Welbeschouwd is het logisch dat Van Rey wordt gebeld door de VVD. Hij noemt zichzelf immers nog steeds liberaal en kwam met zijn eigen partij, de Volkspartij Limburg met een zetel in de Staten. Dat de VVD hem nu ineens weer weet te vinden is weliswaar schaamteloos en opportunistisch, maar wellicht ook effectief.

De geschiedenis leert dat Statenleden van onafhankelijke regionale partijen te paaien zijn met beloften. Zo stemde in 2011 het Zeeuwse Statenlid van de Partij voor Zeeland Johan Robesin op de PVV, zodat die partij een Senaatszetel extra kreeg. Dat was nodig voor de meerderheid van Rutte 1 in de Senaat. Robesin werd door Mark Rutte persoonlijk op diens torentje gepaaid met de belofte dat de Hedwidepolder niet onder water gezet zou worden. Met succes, want Robesin werkte mee. Vier jaar later is de Zeeuw uit de politiek en gaat de Hedwigepolder alsnog kopje onder.

(Bron: De Telegraaf)

2 Reacties op VVD aast op restzetels in Senaat, en vraagt Jos van Rey om steun

 1. Wat een gore koehandel is dat!En dan vragen ze nog ons vertrouwen?Hoe durven ze!

 2. jos van veen // 22 mei 2015 om 22:50 // Beantwoorden

  dat het hier gaat om publiekelijke corruptie (!!) is duidelijk.
  Onze INTEGERE( we zijn weer thuis met deze club) partij is weer eens op het corrumperende pad voor de macht

  Degenen die daarmee in zee gaan laten meteen het volk weten dat ze tot grote corruptiebereidheid in staat zijn.

  Het wordt tijd dat dit eens wordt geblokkeerd..ze zoeken nu bij corrupte en frauderende figuren..daar bestaat hun eigen club dus ook uit..soort zoekt soort en klink ze vast aan de eigen partij-inteelt.

  Hou in de gaten wie hier aan meewerkt…en sla op in je geheugen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.