Constructieve drie zeggen verbond met kabinet op

De informele vijfpartijencoalitie is niet meer. De constructieve drie oppositiepartijen hebben hun steunverklaring aan Rutte 2 ingetrokken. D66, ChristenUnie en SGP gelden nu weer als gewone oppositie en het kabinet is weer een gewoon minderheidskabinet. Volgens de Volkskrant hakten de C3-partijleiders Pechtold, Slob en Van der Staaij woensdag 20 mei de knoop door: we stoppen ermee. De precieze reden is niet helder, maar waarschijnlijk willen de drie partijen weer échte oppositie voeren. D66-leider Pechtold liet aan de Volkskrant weten: ‘Het kabinet is terug bij af’.

Het kabinet nam zelf de laatste maanden ook al meer afstand van de C3. Zo waren de partijen niet of nauwelijks betrokken bij de begrotingsoverleggen voor 2016. Die overleggen vinden altijd in het voorjaar plaats. Terwijl vorig jaar D66, SGP en ChristenUnie de deur nog platliepen bij het ministerie van Financiën, is er dit jaar geen enkel formeel overleg geweest.

Donderdag 21 mei stond de eerste afspraak gepland met de financiële fractiewoordvoerders Koolmees (D66), Schouten (CU) en Dijkgraaf (SGP), terwijl Dijsselbloem de conceptbegroting twee weken geleden al naar Brussel verzond. Maar de drie zegden hun afspraak met minister Dijsselbloem (Financiën) op het laatste moment plotseling af.

De hervormingen uit het regeerakkoord zijn inmiddels door het parlement geloodst, dankzij de constructie drie. Bovendien is er weer geld te verdelen, en daarvoor krijg je nu eenmaal makkelijker een meerderheid, redeneert het kabinet. De bijwagens zijn dus niet meer nodig. Ook niet omdat de drie na de Statenverkiezingen geen meerderheid meer kunnen leveren in de Senaat. Dat vormde de basis van het verbond.

De Volkskrant speculeert er ook op dat de timing van de breuk te maken heeft met de perikelen rond staatssecretaris Van Rijn. Deze PvdA-bewindsman is langzamerhand in de gevarenzone beland door de aanhoudende pgb-ellende. D66 en de ChristenUnie hielden vlak voor het Kamerdebat met Van Rijn -dat uiteindelijk werd gecanceld- de mogelijkheid open een motie tegen de PvdA-staatssecretaris te steunen. Dat gaf paniek bij de PvdA, en de partij zegde het geplande debat in allerijl af.

De constructeve drie stoppen ermee. En daarmee is Rutte 2 een beetje gevallen. De eerste maanden van 2012 probeerden PvdA en VVD het ook zonder hulptroepen, maar dat liep uit op een bijna-doodervaring en het ‘crematoriumakkoord’ met de C3. Het regeerakkoord is nu weliswaar op de rails gezet, maar dat betekent niet dat, ondanks de economische voorspoed, er geen lastige dossiers meer liggen. Integendeel.

(Bron: de Volkskrant)

1 Reactie op Constructieve drie zeggen verbond met kabinet op

 1. jos van veen // 22 mei 2015 om 17:22 // Beantwoorden

  ik vraag me af of er nu een grote partij klaar gat staan om de NSMB rol te vervullen.
  Het CDA zou me niet verbazen.
  Altijd al meegestemd, dubbelzinnig en op menig front gluiperig. Bovendien eurofiel neoliberaal..past er precies in als opmaat voor de volgende verkiezingen.
  Bovendien ook ene partij die vies van volksinspraak, TEGEN referenda..ze weten het daar ook allemaal beter en dan weten we weer want er van komt..

  De truc is nu om dit met veel afleidende verpakking te doen..
  Het CDA gaat bijv. in het openbaar met veel fevre aanvallen uitvoeren op de coalitie terwijl deze zaken allang vooraf onderling zijn geregeld..en dan is de coalitie gematigd inschikkelijk..belazertheater als vanouds..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.