VVD: laat werknemers zichzelf maar verzekeren voor verzuim door sportblessures

VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn wil werkgevers verlossen van de verzuimkosten door ziekten die werknemers buiten het werk oplopen. ‘Realistisch is het dat werknemers zich voortaan verzekeren voor niet-werkgerelateerd verzuim’, stelt het VVD-Kamerlid 21 mei in NRC Handelsblad. Zelf verzekeren dus. Ze roept minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om met haar na te denken over ‘hoe we de lasten voor werkgevers kunnen terugschroeven’. ‘Dan moeten we niet te bang zijn om meer verantwoordelijkheid neer te leggen bij de zieke werknemers zélf’.

Schut-Welkzijn wil onderscheid maken tussen ziekteverzuim waarvan de oorzaak in het werk ligt (zoals bedrijfsongeval, kapperseczeem) en verzuim waarvoor dat niet geldt. Wanneer werknemers zichzelf verzekeren tegen ziekten die buiten werktijd zijn opgelopen, is dat ook goed voor de arbeidsmarkt, betoogt ze. Werkgevers durven dan namelijk sneller personeel aan te nemen.

Het is volgens de liberaal in Nederland nu veel te gemakkelijk om je bij je baas ziek te melden. Ook blijven zieken te lang ziek. ‘Nederland heeft met Finland, Polen en Slovenië het hoogste ziekteverzuimpercentage in de Europese Unie. Dat komt omdat er te weinig prikkels zijn ingebouwd om het werk te hervatten. Mensen voelen het hier niet in hun portemonnee als ze langer ziek thuisblijven dan nodig’.

Dat kost de werkgevers bakken met geld. Vooral de kleine bedrijven. Werkgevers zouden langdurig zieke werknemers na een half jaar al buiten het bedrijf moeten kunnen herplaatsen.

Vindt het voorstel een meerderheid in de Kamer, dan zal de gemiddelde werkgever een fles champagne ontkurken. Volgens TNO blijkt namelijk dat maar liefst 70 procent van het verzuim in Nederland niet-werkgerelateerd is. Nu geven werkgevers en -de grootste werkgever- de overheid jaarlijks 25 miljard uit aan kosten voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Wanneer daarvan een fors deel wegvalt, loopt dat vast ook in de miljarden.

Coalitiepartner PvdA ligt nog dwars. ‘Wat mij betreft gebeurt er niets wat de werknemersrechten aantast’, aldus PvdA-Kamerlid Grace Tanamal. Wel vindt ze dat kleine werkgevers extra ondersteuning moeten krijgen.

De VVD heeft weer een groep potentiële fraudeurs ontdekt: de zieke werknemers. De timing is wel erg slecht. Werknemers én werkgevers betalen zich door de maatregelen van Rutte 2 al blauw aan allerhande lasten. Wellicht kan mevrouw Schut-Welkzijn eerst even daar naar kijken.

(Bron: NRC Handelsblad)

5 Reacties op VVD: laat werknemers zichzelf maar verzekeren voor verzuim door sportblessures

 1. jos van veen // 21 mei 2015 om 23:53 // Beantwoorden

  dit hoort natuurlijk inde psychiatrie thuis..sadofacistisch denken van de neoliberalen..allemala pathologie.

  Nederalder zijn onder neolibraal bewind is al verdomd risicovol..gezag vol frude en corruptie, dwang en fiannciele etrreur en nog reprssie opde koop toe.

  En zo wil neoliberaal controle eb beheersing ehbben over het elk facet van menselijk besaan en zelf elk facet van dat bestaan wil vereconomisren.

  Dat mens is echt te stom om los te lopen…wat voor de sproter geldt geldt ook voor de neoliberalen zelf..
  Hun sport auto’s, hun hockey, hun tennis etc etc
  Lvn kent nu eenmaal risico en je kunt jezlf niet eens verzekeren tegen het leven zelf..een levensverzekering verzekert ene leven niet, helemaal niet,,het keert uit bij stop of bij dood..

  Dus deze Anous staat weer eens ouderwets en conservatief eenzijdig te wauwelen..de anderen zijn de ellende, de werkgevers de slachtoffers..hoe kun je wereld toch willen belazeren..:)

  Voor haar is er geen verband tussen gezondheid, gezondheidszorg,armoede,cultuur en politiek, de elite loopt geen risico tenzij deze risicovol personeel aanneemt..(????)
  Neem geen risico: neem niemand aan!Ben je ook geen werkgever maar ZZPér.
  ZZPérs : verenigt u bij Anousch…:)

  Wel, bij een niet neoliberaal kabinet gaat dat soort werkgevers wel erg veel risico lopen…zeker als we de subsidies gaan intrekken van deze profitairs..subsidies die door niet werkgevers worden opgebracht..of door blaatdames zoals deze.

  Gewoon en theatraal hysterisch exhibitionisme en een maatschappelijk gestoord mensbeeld.wil ook gewoon eens in de krant met waanzin..Zijn ze sterk in bij de VVD..
  Hebben er meer in haar kliek last van..

 2. Onuitvoerbaar wet. Hoe ga je die uitvoeren. Moet je verplicht op cursus van je baas. Na 11 uur na huis wordt je onderweg in elkaar geslagen. Daders zijn onvindbaar wie gaat dit betalen? Griepje op werk opgelopen. Wie ga je aansprakelijk stellen. Onuitvoerbaar dus. In Amerika kun je nog claims indienen. Hoe meer wij de sociale zekerheid slopen Hoe meer kans dat je net als in Amerika torenhoge claims gaat krijgen. De schoorsteen moet voor iedereen roken toch?

 3. bert [maathuis] // 22 mei 2015 om 01:06 // Beantwoorden

  Uitgaande van de bestaande gang van zaken, klinkt de gedachtegang van Anoushka wel begrijpelijk.
  Het is echter een denken binnen het bestaande raamwerk. Veel belangrijker, en waar het wérkelijk om gaat, is de vraag hoeveel tijd [per week] we zouden moeten besteden aan arbeid voor een inkomen.

  Twee dagen per week is genoeg! Dan zouden mensen ook veel meer ontspannen zijn en veel beter aan zichzelf toe kunnen komen. Met als gevolg duidelijk minder ziekte en duidelijk minder ongevallen.
  http://www.nieuwsuur.nl/video/489478-hoeveel-is-genoeg.html
  https://uitgekleed.wordpress.com/2013/03/28/hoeveel-is-genoeg/

 4. Zeker.. onuitvoerbaar en weer zo’n liberale gedachte die iedereen gevangen zet. De VVD is er nu weer even zogenaamd voor de werkgever.
  Puur meer geld voor verzekeraars.. Lasten op arbeid omlaag en nu al balletjes opgooien om het extra geld ( koopkracht) alvast te bestemmen voor…. ( verzekeraars, banken etc etc )Ponzi players

 5. No ja, op zich kan het wel. Alleen zou ik dan wel graag zien dat de besparing volledig ten goede komt aan de werknemerssalarissen. Dan kan die daarvan een mooi reservepotje opbouwen voor eventuele ongelukjes
  Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het geld – dat nu reeds verdisconteerd zit in de lonen – verdwijnt in de zakken van de werkgever.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.