PvdA is operatie ‘Red Van Rijn’ begonnen

Zelden maakte een staatssecretaris zo’n puinhoop van een dossier. PvdA-bewindsman Martin van Rijn heeft zichzelf zodanig in de penarie gewerkt, dat zelfs de contructieve oppositiepartijen zich tegen hem keren. Ze kunnen ook niet anders, want zelfs de meest loyale politieke vrienden kunnen de dagelijkse stroom van negatieve berichten en noodsignalen niet meer negeren. De PvdA is inmiddels de operatie ‘Red Van Rijn’ gestart.

De sociaaldemocraten vroegen gisteren -een uur voor aanvang- ineens uitstel van het zesde Kamerdebat over de pgb’s in drie maanden. Achter de schermen kregen ze namelijk in de gaten dat ook partijen als het CDA en D66 hun steun aan Van Rijn heroverwogen.

Daarbij kwam het voor de bewindsman vernietigende rapport van de Algemene Rekenkamer en de brede verontwaardiging over de SVB die pgb-budgethouders tracht monddood te maken. Om deze oliedomme actie van de SVB af te wikkelen, werd PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma erbij gehaald. Zij is namelijk verantwoordelijk voor de SVB, terwijl Van Rijn ‘slechts’ opdrachtgever is. Ook hier werd Van Rijn uit de wind gehouden.

Het beeld bestaat dat Van Rijn een zeer goede bewindsman is, maar waarop die Haagse aanname is gebaseerd mag Joost weten. De Algemene Rekenkamer maakte woensdag 20 mei in elk geval gehakt van zijn beleid. Het woord ‘onverantwoord’ viel zelfs.

Geestig om te zien dat deze gezaghebbende instantie met dezelfde kwalificaties kwam als de talrijke critici al eerder gebruikten. Die waarschuwden namelijk al ruimschoots voor 1 januari voor de ellende. Te snel, onzorgvuldig, slordig, te weinig samenhangend, ad hoc, niet goed doordacht, etcetera, etcetera.

Uit het persbericht van de Rekenkamer: 'De Algemene Rekenkamer constateert dat de invoering van de PGB trekkingsrechten niet zorgvuldig is verlopen. Besluiten over wet- en regelgeving zijn laat genomen. De gegevensoverdracht die cruciaal is om tot een juiste uitbetaling aan PGB-gerechtigden en hun zorgverleners over te gaan is niet goed voorbereid. Daardoor werden de benodigde gegevens laat bij de SVB aangeleverd en was de verwerking onvoldoende snel. Tenslotte hebben de Ministeries van VWS en SZW en de SVB hun rol tijdens het uitvoeringsproces niet goed ingevuld.'

Volgens De Telegraaf vreest de PvdA voor de positie van Van Rijn. Daarom zou de partij op het allerlaatste moment hebben verzocht om uitstel van het Kamerdebat. Dat gebeurde overigens geheel in stijl: slordig en te laat. De al gearriveerde pgb-houders die het debat wilden bijwonen, konden het verder uitzoeken.

(Bronnen: de Volkskrant, De Telegraaf, rekenkamer.nl)

3 Reacties op PvdA is operatie ‘Red Van Rijn’ begonnen

 1. jos van veen // 21 mei 2015 om 14:12 // Beantwoorden

  jah…paniek in de tent en gelederen…
  Het zalvend boegbeeld zou in de ring in de tweede ronde knock out gaan en kon dan zijn biezen pakken..ergens anders zijn zalvende wereldvreemde woorden gaan verkondigen en rare dingen bedenken over zaken waar hij GEEN verstand van had. Gelukkig niet gehinderd door enige kennis van zaken…

  Rare dingen in de bureaucratische gekederen,,,crambole via klijnsma…Gedeelde smart is geen halve smart maar kan uitdraaien op dubbele smart..
  Van Rijn klunst, Klijnsma klunst..de pVDA van de klunzen..
  Wel feedfowrd, geen feedback…de dreunende fouten waren de aanleidingen tot bijstuen..hoe? Met nog meer bureaucratie..
  Meer van hetelfde..maar meer ziout maakt het eten niet lekkerder..straks liggen er 2 staatssecretarissen onder vuur, beiden de uitvoerders van neoliberale bedenksels..meer regels en wetten, meer bureaucratie (hypercontrole),meer winsten,slechter kwaliteit en rare monopolies en bizarre impact op de samenleving.(het middel is erger dan de kwal)
  De zorg wordt vereconomiseerd en met betweterigheid gestuurd..tegen de feiten in! De zalvende boodschappen van het tweetal R&K gaan steeds meer stinken

  Van Rijn? Uitstel van executie lijkt me. De man heeft zich heel arrogant zalvend en betweterig vertild. Iets over schoenmakers en leesten

  We zijn er ng niet. Straks komen de monopolisten met hun eisen richting hypercontrole en verwerkingen- de bureaucratie.
  De gevechten zijn nog niet afgelopen.
  De bureaucratie vreet teveel geld op en dat willen de Monopolisten..(betalende instanties)
  Wat je al niet moet doen om de gezondheidszorg betaalbaar te houden…:)

 2. PvdA:op weg naar een zeteltje,voor de moeite!

 3. SVB nog steeds een choas. Medewerkers liegen over uitbetaling omdat er nog steeds niet is uitbetaald en 5 verschillende medewerkers zeggen al circa 3 weken lang dat de zorgverlener binnen 3 dagen wordt uitbetaald. Nog steeds niet uitbetaald!!!!!!!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.