Chantage: SVB betaalde pgb pas als zorginstelling stopte met negatieve tweets

De Sociale Verzekeringsbank maakt het nu wel erg bont. Een zorginstelling in het Brabantse Deurne kreeg een achterstallige uitbetaling pas overgemaakt onder voorwaarde dat de instelling niet meer negatief twittert over de SVB. Als klap op de vuurpijl moest de eigenaresse bovendien een door een SVB-voorlichter geschreven tweet uitsturen, ‘probleem tot onze tevredenheid opgelost! #pgalarm’. In ruil daarvoor kreeg de zorgondernemer de salarissen van haar negentig medewerkers gestort.

Zou de Brabantse onderneemster Kitty Beelen niet aan de eisen voldoen, dan dreigde de SVB met een boete van 35.000 euro per overtreding. Volgens de SVB is het gebruikelijk dat er een geheimhoudingverklaring wordt gevraagd bij een schikking, is te lezen op nos.nl.

Het handjeklap kwam pas tot stand nadat de zorginstelling een kort geding had aangespannen tegen de SVB. De gechanteerde zorgonderneemster stond met de rug tegen de muur, ze moest immers haar werknemers betalen en ging akkoord met de voorwaarden. Beelen in De Telegraaf: ‘Toen werd prompt het geld overgemaakt, maar wel met deze bizarre eis erbij’.

Woensdag 20 mei komt staatssecretaris Martin van Rijn op het matje bij de Tweede Kamer over de pgb-chaos. Hij heeft direct afstand genomen van deze chantagepraktijken van de kennelijk wanhopige SVB. CDA-Kamerlid Mona Keijzer noemt de handelswijze ‘bizar en verschikkelijk’. ‘Dit is echt machtsmisbruik door een overheidsorganisatie. Zo ga je niet om met mensen die door je eigen beleid in de problemen zitten’.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman noemt het schandalig. ‘Kennelijk is de SVB meer bezig met het voorkomen van negatieve publiciteit dan met het oplossen van de problemen die mensen door toedoen van de SVB hebben’.

Wie denkt dat de overheid nog een hoeder is van de vrije samenleving, een rechtsstaat, wordt de laatste tijd nogal eens teleurgesteld. Burgers en instanties vinden in de overheid steeds vaker een ongekend machtige en zelfs agressieve rivaal die het niet zo nauw neemt met die belangrijke waarden. Een overheidsinstelling die burgers actief monddood maakt en twitterberichten afdwingt om de eigen wanprestaties te maskeren. Waar gaat dit heen?

(Bronnen: De Telegraaf, nos.nl)

5 Reacties op Chantage: SVB betaalde pgb pas als zorginstelling stopte met negatieve tweets

 1. jos van Veen // 20 mei 2015 om 13:17 // Beantwoorden

  ja..zie hier uwneoliberle bureaucratische organisaties voor welzijn en geluk..

  De zog vebstaat i uit allemaal gelagade clubjes/organisaties met eiegen bevoegdheden, eigen tokobeheer en tokocultuur.
  Allemaal bureaucratie ter controle..Uiteraard is hier het middel veel erger dan de kwaal maar daar is neoliberaal zot op..
  Bakken met geld over de balk..wet van het behoud van de ellende

  Resultaat: deze toko’s met eigen subcultuurtjes vormen samen de markt voor zorg..
  En op die markt moet natuurlijk ook de machtswaan en prestige ene rol gana spelen, zeker als er geld in het geding is.
  Dus machtsspelletjes, profilering en heel neoliberaal..met groot gemak ten koste van anderen die van hen afhankelijk zijn.(zin we overal in de Neoliberale politiek)
  De (toko) doelen heiligen tenslotte alle middelen, dus ook chantages, weigerachtig gedag, traineren, manipuleren en misleiden
  Compleet vastlopende systemen omdat de onderdelen in dit systeem niet goed functioneren.

  M.i. moet het hele systeem een doorgelicht worden op deugdelijkheid.
  De “baasjes”met hun machtswanen en ijver op de markt er meteen uitgeschopt worden met oneervol ontslag..die zijn ongeschikt gebleken en kunnen/willen niet samenwerken en weigeren op grond van hun eigen disfunctioneel prestige.
  Weg ermee dus

  We moeten ons realiseren dat door al die deelnemende gelaagde clubjes enorm veel geld voor zorg wordt weggevreten waardoor er minder geld overblijft voor diegenen waarvoor die zorg bedoeld is
  Een opschoning moet niet worden overgelaten aan de neoliberale politiek ( want die levert meteen weer 20 clubjes er bij en nog meer overkoepelende clubs om het verrotte systeem te BLIJVEN handhaven met nog meer bureaucratie)maar aan een orgaan van andere orde uit het praktijkveld en gene politieke bureauklanten met waanzin.

 2. Zoal ik al eerder schreef, liberalen zijn vermomde vrijheidsberovers.
  Daar gaat het dus heen. Las net in de volkskrant dat ze in denemarken erover nadenken om cash geld uitgeven bij wet te verbieden.
  Een verplichte rekening bij de staatsbank en uitsluitend pinnen, mobiel of per internet betalen. Precies bij wettelijk 1 rekening op een staatsbank. Ik zeg , chippen die burgers en de rekening op de chip. Total control. Wordt leuk met een bijstandsuitkering bij de almachtige gemeenteambtenaar. Daar gaat het dus heen.

  Wie denkt dat de overheid nog een hoeder is van de vrije samenleving, een rechtsstaat, wordt de laatste tijd nogal eens teleurgesteld. Burgers en instanties vinden in de overheid steeds vaker een ongekend machtige en zelfs agressieve rivaal die het niet zo nauw neemt met die belangrijke waarden. Een overheidsinstelling die burgers actief monddood maakt en twitterberichten afdwingt om de eigen wanprestaties te maskeren. Waar gaat dit heen?

 3. Waar dit heen gaat?
  Lees twee boeken van George Orwell: ‘1984’ en ‘animal farm’ en je weet waar dit eindigt (als de bevolking niet tijdig ingrijpt)

 4. Maan Arkenbosch // 20 mei 2015 om 19:38 // Beantwoorden

  Het moet toch mogelijk zijn om via een forum een eerlijke politieke partij op te richten! Daarbij moeten de leden veel meer invloed hebben. Het probleem is de financiële verplichting en kosten die hiermede samenvallen. Alleen met in principe roulerende vrijwilligers welke politieke kansen krijgen is een partij op te starten. Deze stiekeme politiestaat met een manipulerende ECB en E.U. Lobby netwerk parlement vanuit het groot kapitaal heeft zijn beste tijd gehad.

 5. De overheid als olicharch. Landen als multinational besturen. En iedere burger zijn eigen leven als bv/eigen bedrijf.Liberaler kan het niet. Het leven zelf als bedrijf. Met een totale controle op alle transacties ( zie denemarken) en vooraf inzichtelijk gemaakt waar eventuele gendefecten , zorgkosten zich gaan bevinden.En vanaf dag 1 schulden als burger opbouwen die je de rest van je leven mag terugbetalen ( geld =schuld) Welkom in de EU. Total Control. Daar gaat het heen. Liberalen. Ze kunnen het prachtig verwoorden maar dit is waar ze naartoe willen.
  Wel een sterke euro.. dat dan weer wel.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.