Frans Timmermans wil betere Europese regelgeving, maar euro-ambtenaren liggen dwars

Frans Timmermans is alweer een dik half jaar Europees Commissaris Betere Regelgeving. Als rechterhand van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ging de PvdA’er op 1 november 2014 aan de slag om de spaghetti aan Europese regels te ontwarren en waar mogelijk te snoeien. Dinsdag 19 mei presenteert hij zijn plannen, maar inmiddels is duidelijk dat die waarschijnlijk tegenvallen. Hoogleraar Europees recht Anne Meuwese zegt in Elsevier dat Timmermans geen ‘radicaal andere aanpak’ levert dan de vorige Commissie. ‘Veel meer was ook niet mogelijk’, aldus Meuwese. Europese ambtenaren werken Timmermans namelijk tegen.

Het zou volgens Elsevier al beginnen met de stafambtenaren van de Europese Commissie. Daar stuit Timmermans op verzet tegen zijn voorgenomen regelreductie. Met name drie ‘sleutelfiguren’ zijn de boosdoeners: de Ierse secretaris-generaal van de Commissie Catharine Day (sinds 1979 Commissie-ambtenaar); haar plaatsvervanger, de Duitse Marianne Klingbeil (sinds 1985 Commissie-ambtenaar); en de Nederlandse Elizabeth Golberg, zij is programmadirecteur Betere Regelgeving (sinds 1993 Commissie-ambtenaar).

Ai, dit wordt lastig voor de PvdA’er. Mevrouw Day loopt al 36 jaar in Brussel rond, kent er natuurlijk alles en iedereen. Ook de andere twee kennen het klappen van de zweep en beschouwen de Nederlandse oud-minister waarschijnlijk als een irritante passant. Bij deze euro-veteranen vergeleken is Timmermans een groentje in de ondoorgrondelijke Europese gangenstelsels.

Niet alleen dit ambtenaren-trio dwarsboomt Timmermans, ook andere Europese bureaucraten doen dat. Zo leverden de 43 directoraten-generaal (Europese ministeries) geen voorstellen op verzoek van Timmermans. De ambtenaren zouden zo indirect wraak nemen.

Wraak omdat de nieuwe Commissaris Timmermans alle nieuwe beleidsstukken van de ambtenaren weigert. Ze belanden ongezien in de prullenmand. Volgens Elsevier heeft het Europarlement nog maar weinig te doen. Europarlementariër Wim van de Camp snapt de weigerachtige dienaren wel: ‘Zulke ambtenaren hebben vijf jaar aan een richtlijn gewerkt. Dan is het bitter als Timmermans daar een streep door zet’.

Een vooraanstaande Amerikaanse expert over onnodige regels, bovendien adviseur van de Amerikaanse president Obama, was vorige maand in Brussel, maar werd door Timmermans niet ontvangen. Geen tijd, luidde de officiële verklaring. Vermoedelijk beseft de PvdA’er inmiddels dat hij een bijna onmogelijke klus heeft aangenomen. Iets wat je niet graag bespreekt met een vooraanstaande collega.

(Bron: Elsevier)

1 Reactie op Frans Timmermans wil betere Europese regelgeving, maar euro-ambtenaren liggen dwars

 1. jos van Veen // 14 mei 2015 om 22:01 // Beantwoorden

  MHH..zit het in dekklus of zit het in de persoon…?
  Een geweldige zizchzelf overschattende dominee die emn ent anderen niet nodig te hebben is zijn alom betweterij en sluipgedrag..

  Het geeft precies het aloude beeld weer..

  regeringen zijn gewoon uitvoerders van hun ambtenaren..en die macht is enorm..

  En dat volkje zit niet te wachten op mensen die van zichzelf denken erg charismatische te zijn en verguld met hun zalvende taal…Die zetten ze in no time gewoon als in berin gegoten met de poten op de grond.
  Geregeld dus..
  En onze zalver mag kletsen wat hij wil..

  En natuurlijk moeten we minder dictatuur en minder richtlijnen hebben..
  Alles van de EU mag minder, minder..:)

  Maar dan moet je wel ambtenaren die dat graag doen gaan ontslaan..
  En dat maakt lidstaten weer narrig..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.