Nieuwe splijtpunten voor het kabinet dienen zich alweer aan

Het kabinet komt de komende periode alweer voor een aantal vraagstukken te staan waarover de VVD en PvdA zeer verschillend denken. Behalve het nieuwe belastingstelsel, waar de coalitiepartners alleen met een lenige trapeze-act kunnen uitkomen, zijn er volgens VVD-coryfee Hans Wiegel nóg drie terreinen waarop de coalitie kan splijten. Hij weet overigens ook al wat er na Rutte 2 komt: een VVD-D66-CDA-kabinet.

In NRC handelsblad noemt het erelid de onhoudbare situatie van het groeiende aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA). Het zijn er nu al 820.000 en dat aantal groeit elk jaar met 60.000. Ook over de positie van de 900.000 zzp’ers denken de partijen anders. Ten slotte is er volgens Wiegel ook een fors meningsverschil over de Flexwet van PvdA-minister Lodewijk Asscher. Die wet werkt namelijk niet en de Tweede Kamer slijpt intussen de messen.

Wiegel is er om te beginnen al niet gerust op dat de coalitie uit de belastinghervorming komt: ‘Op en nabij het Binnenhof wordt gefluisterd dat het misschien wel veel verstandiger is die geplande belastinghervorming op een wat langere baan te schuiven. Niet alleen omdat er te weinig ruimte voor belastingverlaging in zit, ook omdat de huidige coalitie dan weer wil nivelleren’.

Ook zouden VVD en PvdA het niet eens zijn over de aanpak van de 820.000 mensen in de WIA. Wiegel: ‘Op weg naar het schrikbeeld van de jaren ’90’. De liberalen willen hier iets aan doen, maar ‘de PvdA noemt dat onzin’.

Over de 900.000 zzp’ers kan ook nog een venijnige discussie ontstaan. Het kabinet ‘wil die meer in de richting van werknemers in loondienst duwen. Hen verplichten tot een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid’. Een gruwel in liberale ogen. Ook zou men nadenken over belastingmaatregelen. Wiegel ziet ook hier ‘forse tegenstellingen tussen VVD en PvdA’.

En dan de Flexwet. Dat lijkt op een fiasco uit te draaien en zoiets is altijd slecht voor de onderlinge verhoudingen. Zeker wanneer de Tweede Kamer van Asschers wet straks geen spaan heel laat.

Wat je ook van hem denkt, Wiegel heeft een zeldzaam scherpe politieke neus. Ga er maar van uit dat de coalitie ons tot de zomer nog trakteert op vuurwerk, en wellicht meer.

(Bron: NRC Handelsblad)

9 Reacties op Nieuwe splijtpunten voor het kabinet dienen zich alweer aan

 1. Het kabinet laten vallen brengt ons nog meer shit:van de zijde van D66.En aangezien hier grootscheeps gefraudeerd wordt met stemmen tellen en anderzijds er nog teveel oerdomme linkse kiezers zijn,waag ik me niet aan een nieuw kabinet!

 2. Wiegel heeft hier een paar punten. Maar ik mis een echte onderbouwing. Enkele feiten ter overpeinzing, ook voor u mijnheer Wiegel.

  Individualiteit vs cohesie
  Er is geen enkele economie denkbaar in de wereld die ooit met individualiteit uit een crisis is gekomen. Neen, niet kijken naar de VS want die drijft op een onoverbrugbare schuldenlast.

  Kijk naar landen zoals Japan, Korea, Taiwan, landen die ten tijde van crisis door eendracht het snelst uit de crisis kwamen. Zij investeerden in mens en materieel op vele fronten en laat dat nou precies zijn wat bijvoorbeeld IJsland, met nog eens een molensteen genaamd Icesave, heeft gedaan. Klein beetje bezuinigen, injecteren in inkomen. Want, als je inkomen hebt dan….? Juist dan gaat er een economie gesmeerd draaien en hou je die draaiende en als je gepast int dan sta je er al snel voor zoals IJsland.

  Balkenende, Rutte 1 en 2
  Banken veroorzaakte deze crisis door leningen zonder enig fundament uit te zetten bij hun ‘klanten’. Producten en derivaten, lees heel veel schuld en gebakken lucht, werden gekocht en verkocht dat het een lieve lust was tot het moment…. dat 1 bank bijna omviel en de ketenreactie mondiaal is bekend.

  Banken nooit gesaneerd
  De banken die de veroorzakers zijn van de huidige ellende werden niet door Bos en Wellink meteen zwaar onder curatele gezet. Immers, het ging hier om geld van de klanten van de banken en gezien de vele rechtszaken en beerputten was een curatelestelling onmiddellijk, door de politiek, volkomen gerechtvaardigd. Ook Jesus Christ de Jager vulde zijn keukenkastje met ladingen sausjes, die hij toch zooooo lekker vond, op kosten van de belastingbetaler, maar iets aan de bankiers doen? Ho maar.

  Griekenland
  Wij kregen een nieuwe incompetente ziel genaamd Dijsselbloem. Na Blakenende, Rutte, Draghi, ook een impotente idioot, jawel, u leest het goed, Ik noem Dijsselbloem een incompetente idioot, net als Rutte, Wellink, Bos, Balkenende en de Jager.

  Want, het is volkomen normaal dat je miljarden steekt in een failliete boedel, blijft een land de facto niet failliet zou kunnen gaan en je blijft keihard liegen dat al die miljarden, plus de restschade, door Griekenland aan ons land zullen worden terug betaald.

  Overigens, het kan alleen in Nederland dat je een Minister van Financiën hebt die als conculega, Mr. Euro genoemd, kan optreden en de financiële belangen en soevereiniteit van de Nederlandse belastingbetaler met voeten treed en dat zelfs durft te rechtvaardigen.

  Mijnheer Wiegel, de Nederlandse samenleving is bijzonder hard aan het eroderen en aan het verloederen. Er komt een moment dat de individualisering zal leiden tot nog vele miljarden aan schade meer dat Balkenende, Bos, Rutte, en boven genoemden de Nederlandse economie hebben toegebracht.

  Spijtig dat ik u daar helemaal niets over hoor zeggen.

  • En nu maar hopen dat hij dit leest en er mee aan de slag gaat!

   • bert [maathuis] // 14 mei 2015 om 00:58 // Beantwoorden

    “Mijnheer Wiegel, de Nederlandse samenleving is bijzonder hard aan het eroderen en aan het verloederen. Er komt een moment dat de individualisering zal leiden tot nog vele miljarden aan schade meer dat Balkenende, Bos, Rutte, en boven genoemden de Nederlandse economie hebben toegebracht.”
    Maar, Yvonne, Wiegel wil óók niet anders! Hij verkeert óók nog volledig in de dualiteit! Dat soort mensen horen absoluut niet in een landsregering!

 3. Bas van Stapelberg // 13 mei 2015 om 22:35 // Beantwoorden

  Goed stuk Numo. Wat wiegel ook vergeet is dat mensen doodziek worden van de huidige manier van werken. Misschien dat hij eens met zijn inhalige vriendjes de werkgevers kan gaan praten. Voor het overige moet deze man gewoon gaan vissen of gaan zeilen op zijn bootje in Friesland. Vreselijke enge man die werkelijk nooit iets positief heeft bijgedragen aan de samenleving.

 4. jos van Veen // 13 mei 2015 om 23:27 // Beantwoorden

  het komt mij voor dat dit kabinet de benen breekt doordat het op teveel fronten tegelijk en in te korte tijd iets moet doen.
  De boel is natuurlijk door de “hervormingen”(bezuinigende (???) veranderingen)
  kwantitatief en kwalitatief in geweldige chaos verandert en daar komen dan nog eens alle komende maatregelen bij die er op gericht zijn om- in mijn ogen- mensen nog verder te sarren en narrig te maken.
  M.n. de VVD gaat dan vlug zijn hand overspelen met bizarre asociale maatregelen..
  Hte is voor mij nog de vraag of NL hen die neoliberale winst gunt.

  En wat betreft de triade van VVD, CDA en D66 lijkt die mij ook niet erg aantrekkelijk. Nog meer van hetzelfde en een beetje vreemd gedoe meer.
  Nu 2 neoliberale partijen, dan tenminste 3..Kan niet goed wezen..nog meer gerommel, nog meer ondermijning van het zwakker wordende sociale stelseltoft het gaat imploderen..
  Nog meer EU en EU bijdragen, nog meer overlast..Dat wordt herrie..

  Bovendien: eerst zal het NL volk zelf deze ramp nog moeten kiezen

  • En daar is het Nederlandse volk nog steeds dom genoeg voor!

   • bert [maathuis] // 14 mei 2015 om 01:01 // Beantwoorden

    Hoe kunnen we hen (en niet: “ze”) wekken, Yvonne? Bij deze vraag komt steeds het beeld bij me op van kleinschalige info-avonden bij mensen thuis! Dat werkt! Het moet alleen georganiseerd worden.

 5. Hoe weet Wiegel dat er het volgend kabinet een VVD, CDA en D66-kabinet zal zijn? Is dat soms al binnen de hoogste elitekringen al besloten? Bovendien zal dit kabinet dan door de ChristenUnie en de SGP gesteund moeten worden om in de Eerste Kamer een meerderheid te halen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.