Herstelt een terminaal zieke patiënt? Dan is dat een probleem in het nieuwe zorgstelsel

Wanneer een terminaal zieke patiënt onverwacht herstelt, valt die binnen het nieuwe zorgstelsel waarschijnlijk tussen wal en schip. Dat blijkt uit het schrijnende verhaal van de honderjarige Ernestina van der Wal-Mariani uit Hengelo. Na veel getelefoneer en gesoebat met de instanties moet de honderdjarige zich nu grotendeels zelf redden. Haar dochter is ten einde raad.

De oude vrouw werd in december 2013 dusdanig ziek dat haar huisarts een AWBZ-indicatie gaf voor terminale zorg en dagelijks 24 uur hulp en toezicht. Haar arts en familie dachten dat de hoogbejaarde spoedig zou sterven, maar dat gebeurde niet. De ijzersterke vrouw herstelde. Haar arts schreef een nieuwe indicatie, mevrouw Van der Wal-Mariani was immers niet meer terminaal ziek maar bleef wel afhankelijk van hulp.

‘Mijn moeder kan niet zelfstandig naar de wc, ze eet en drinkt niet uit zichzelf, ze kan zich niet wassen, ze krijgt paniekaanvallen als er niemand in de buurt is en ze kan niet zelfstandig uit bed komen’, zei dochter Pia 13 mei tegen de Tubantia, het regionale dagblad in Twente. Zij hoorde eind april dat haar moeder vanaf 13 mei nog maar vier uur verpleging en verzorging per dag krijgt, vanaf augustus drie uur per dag.

Pia van der Wal verhaalt over haar tocht langs de gemeente en instanties. Zo adviseerde de thuiszorgorganisatie eerst een nieuwe indicatie aan te vragen in het kader van de Wet langdurige zorg (WLZ). Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) zei echter niet aan ‘spoed’ te doen.

De thuiszorgorganisatie BTK-thuiszorg kan ook niets meer doen, want het krijgt niet meer uren vergoed. Een woordvoerder: ‘Het is pijnlijk, maar mevrouw Van der Wal is niet de enige die dit overkomt’. Volgens hem valt een deel van de zorg onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), en daarvoor is de gemeente verantwoordelijk.

De gemeente blijkt inderdaad de aangewezen partij om een deel van de zorg te regelen, alleen doemt er nu weer een ander probleem op. Dochter Van der Wal had de aanvraag namelijk twee maanden vóór de einddatum van de AWBZ-indicatie moeten indienen. Maar dat kon in dit geval niet, omdat men destijds nog dacht dat mevrouw Van der Wal zou overlijden.

Om de lange tocht van het kastje naar de muur te completeren blijkt inmiddels dat ook de gemeente niet haar hele deel van de verzorging kan oppakken. Een woordvoerder laat de Tubantia namelijk weten: ‘Een deel van het nachtelijk toezicht valt niet onder de WMO, daarvoor moet een aanvraag WLZ worden ingediend bij het CIZ’.

Ongelofelijk. Hier word je toch tureluurs van…

(Bron: Tubantia)

5 Reacties op Herstelt een terminaal zieke patiënt? Dan is dat een probleem in het nieuwe zorgstelsel

 1. jos van Veen // 13 mei 2015 om 15:21 // Beantwoorden

  Mh.. d zorg is één. de existentiele kant is twee
  Zeker als je familie en ex het nodig vonden het grootste gedeelte van je nalatenschap al vast te verdonkeremanen omdat je toch dood ging..preventief ruimen zogezegd.

  Dus mag je nagenoeg met niks weer voor eigen rekening zien op te starten als een beroofde Lazarus..
  En niemand weet natuurlijk wat..het is gewoon weg..

 2. Vraag:wanneer begint men in de Tweede Kamer nu eens aan Nederland zelf te herstellen?
  Voedselcrisis, ziekenzorg, jeugdzorg, en meer wat er nodig is?
  REDT NEDERLAND

 3. De huisarts had mevrouw gewoon chronisch terminaal moeten verklaren dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest. En die WMO van de gemeente en aanvraag voor WLZ is momenteel een puinhoop. Ook de zorgzwaartepakketten levert problemen. Dat komt ervan. Tegenwoordig alles digitaal moet doen en moet aanvinken en er geen rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden. En dat gedoe met zo lang mogelijk thuis blijven wonen is ook een crime. Vooral voor ouderen, die moeten gewoon naar een verzorgings- of verpleeghuis mogen gaan waar ze 24uurs zorg krijgen en niet maar 4 uur zorg en de familie redt zijn kont maar krijgen. Verzekeringen zijn geldmachines en geen zorgleveranciers. Het maakt die ouderen echt niet uit of ze in een verpleeghuis verkommeren of in een thuissituatie. Nee geef mij maar een acuut dodelijk hartinfarct met een niet reanimatie verklaring op mijn borst. En 100 hoef ik niet te worden.

 4. Ik lees dat het ciz zegt niet aan spoed te doen. Dit klopt absoluut niet. Er mag nog wel degelijk spoedgevallen aangevraagd worden. Als de zorgaanbieder deze aanvraagt dan is het ciz verplicht deze twee weken af te geven en binnen twee weken te bepalen wat het vervolg wordt. Schandalig dat ze zich er zo makkelijk van af maken.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.