Nieuwe GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver koppelt linkse vechtlust aan gezond verstand

Het moest er een keer van komen. Bram van Ojik maakte als politiek leider van GroenLinks dinsdag 12 mei plaats voor Kamerlid Jesse Klaver. De GroenLinksveteraan stapte per direct uit de Tweede Kamer. Hij schreef aan de GroenLinksleden dat hij ‘met veel plezier en vol vertrouwen het stokje overdraagt’ aan de jonge Jesse Klaver (29). En dat lijkt een goede keus. De ambitieuze Klaver heeft grote potentie: hij is jong en kan dus nog lang mee. Daarnaast koppelt hij vechtlust aan linkse ideeën en een gezond verstand.

Het was van begin af aan duidelijk dat de ervaren rot Van Ojik niet meer dan een tussenpaus was die de partij in rustiger vaarwater moest brengen na de verkiezingsnederlaag in 2012 en de daaropvolgende herrie rond het vertrek van Jolande Sap. Daarin is Van Ojik geslaagd. GroenLinks lijkt weer redelijk stabiel en liet de laatste verkiezingen weer een -voorzichtig- herstel zien.

De nieuwe fractievoorzitter zit sinds 2010 in de Tweede Kamer en heeft in de afgelopen jaren een sterk profiel opgebouwd. Van Ojik zag hem al langer als de kroonprins en gaf de jonge hond dan ook de ruimte om zich te profileren. Klaver kwam laatst nog in het nieuws door de stevige toon die hij aansloeg naar de commissarissen van ABN Amro en ING. Hij geldt als handig en effectief, al vinden sommigen hem ook overambitieus.

Klaver is nu uiteraard ook de gedoodverfde GroenLinks-lijsttrekker voor de volgende verkiezingen, maar formeel is de invulling van die vacature in handen van de partijleden. Er volgt namelijk nog een partijreferendum. Van Ojik schrijft aan de leden: ‘Uiteraard beslissen jullie als leden straks in een referendum wie  onze lijsttrekker wordt, maar voor nu ben ik ervan overtuigd dat de fractie met de keuze voor Jesse een belangrijke stap zet in het realiseren van de gewenste versterking’.

‘Dat we er goed voorstaan, betekent natuurlijk niet dat het niet nog beter kan. Als we nog meer willen doen aan verbetering van de zorg, de overgang naar schone energie, en een eerlijker verdeling van werk en inkomen, dan is het van groot belang dat GroenLinks zich de komende jaren inhoudelijk en als politieke machtsfactor verder versterkt. Dat vereist een lange adem en een ononderbroken inzet’, motiveert Van Ojik zijn keuze voor Klaver.

De keuze voor Jesse Klaver is een goede. En niet alleen qua vorm, maar ook qua inhoud. Klaver is nog jong en loopt waarschijnlijk dus nog lang mee. Dat biedt hem de kans om een linkse leider van formaat te worden. Klaver lijkt namelijk wel in staat om links van een nieuw elan te voorzien, en met nieuwe oorspronkelijke ideeën te komen die bovendien, en dat leek tot nu toe altijd lastig, niet te wereldvreemd of kostbaar zijn.

Bron: GroenLinks.nl

5 Reacties op Nieuwe GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver koppelt linkse vechtlust aan gezond verstand

 1. jos van Veen // 12 mei 2015 om 15:56 // Beantwoorden

  mmhh..överamv bitiues”..ik zou eerder zeggen “geddingsdrang”met wat puberaal karakter.
  Ik denk dat groen links even zich moet ebzinnen op zijn positie..
  Eurofiel neoliberaal met linkse woorden.

  Verdraaid weinig kriek richting EU terwijl dat er ongetwijfeld wel zou moeten zijn als ik het profiel van Klaver lees..
  Het zou fel tegenstand moeten bieden richting TTIP en dictatoriaal bewind en wanboel van de EC op zo’n beetje alle fronten.
  De misstanden rond salarissen vergoedingen in relatie tot afgeleverde producten..bij GL blijft het stil..

  Wel een intern referendum..maar als partij tegen ene volksrefndum..laat staan bindend volksreferendum..
  GL neemt de vrijheid ook het volk een oor aan te naaien net als de andere eurofiel neoliberalen.

  Ondertekenaar van het ESM..40 miljard foetsie..

  Kortom: het karakter van een salonpartij.. vlees noch vis als het maar een theatraal platform heeft.
  De feministische versie van D66,of zo

 2. Bas van Stapelberg // 12 mei 2015 om 20:14 // Beantwoorden

  Voorlopig zit er helemaal niks links aan Groen Rechts.Sap heeft als een loops hondje achter Rutte aangelopen. WW, militairen naar Afghanistan,oorverdovende stilte over het afbreken van zorgvoorzieningen. Dus dat links mogen ze bij deze keramische pottenbakkers eraf halen.

 3. Deze luchtfietserspartij zal nu wel wat groeien in de peilingen, want jong en fris (maar ook onnozel)

 4. Linkse vechtlust? Zeker. Maar gezond verstand? Daar heb ik Jesse nog nooit op kunnen betrappen. Deze snotneus (met dank aan Fons de Poel) heeft praatjes voor tien, maar kent de feiten niet. Gelukkig krijgt hij vanaf nu serieus weerwerk – dan valt hij snel genoeg door de mand. Dit is niet de nieuwe Femke Halsema

 5. Groenlinks ondersteunde rampenkabinet Rutte II. Deze partij is afgeschreven.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.