D66 wil sowieso deelnemen aan nieuw kabinet, links of rechts

D66 wil ‘na veel bijsturen ook weer meesturen’, zegt D66 Tweede Kamerlid Kees Verhoeven in NRC Handelsblad van 9 mei. De kans dat de sociaalliberalen inderdaad deelnemen aan een volgende kabinet is groot. Of het een links of rechts kabinet wordt, is nog lastig te voorspellen. De partij van Alexander Pechtold zit al geruime tijd in de lift. Al voorspellen de peilingen steeds een nog grotere aanhang dan de laatste verkiezingen steeds aantoonden. Volgens peiler Maurice de Hond heeft de kiezer een voorkeur voor een minderheidskabinet met VVD, CDA en D66, zo bleek zondag 10 mei. D66 steunde verreweg de meeste hervormingen en bezuinigingen van Rutte 2, zonder er daadwerkelijk verantwoordelijk voor te zijn. Nu is de tijd kennelijk rijp om weer echt mee te doen.

De laatste keer dat de democraten regeringsverantwoordelijkheid namen, was een lijdensweg. D66 schoof in 2003 aan bij CDA en VVD in het kabinet Balkenende 2. De juniorpartij kreeg slechts twee ministersposten (Economische Zaken en Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties) en een staatssecretariaat (Media en Cultuur). In maart 2005 stemde de Eerste Kamer bovendien het wetsvoorstel voor een gekozen burgemeester van minister Thom de Graaf weg. Exit De Graaf, Alexander Pechtold volgde hem op. In juni 2006 stapten alledrie de D66-bewindslieden uit het kabinet door een conflict over het optreden van VVD-minister Rita Verdonk.

De daaropvolgende verkiezingen in november 2006 verliepen rampzalig voor D66. De partij werd gehalveerd: het viel terug van 6 naar 3 zetels. Dat jaar werd zelfs door de oervader van D66 Hans van Mierlo gespeculeerd over opheffing.

Inmiddels lijkt D66 de naïeve houding van vroeger wel kwijt. Men speelt het politieke spel aan het Binnenhof zelfs met verve. Partijleider Pechtold is inmiddels een veteraan op het Binnenhof en dus gepokt en gemazeld.

Kamerlid Verhoeven verwacht dat Pechtold stevig zal onderhandelen over een mogelijke regeringsdeelname. Hij trekt de vergelijking met zijn Britse geestverwanten, de Liberaal Democraten die net als D66 in 2006, als kleine regeringspartij zowat sneuvelde bij verkiezingen. ‘Clegg (de leider van de LibDems, red) had veel harde piketpalen moet slaan’, aldus Verhoeven. Dat mogen we straks dus ook van Pechtold verwachten.

Best opmerkelijk, dat gedoogpartij D66 al openlijk spreekt over de vorming van een nieuw kabinet. Dat geeft te denken.

(Bron: NRC Handelsblad)

4 Reacties op D66 wil sowieso deelnemen aan nieuw kabinet, links of rechts

 1. jos van veen // 11 mei 2015 om 12:28 // Beantwoorden

  tja..aan voortvarende grootheidswanen is bij D66 geen gebrek.
  Het zoeken naar een populituische showplatform wprdt ook niet egschuwd.
  Het gevoederde etiket “sociaal liberaal”is misleidend.
  Er is weinig socliaals aan D66 die ook nog eens antidemivreatisch is. D66 moletseert de zekerheden voor het gewone volk..flexwet,leenstelsel bijv.-en wil dit blijven doen, en wijst elke refrendum af..h Geene volksnspraak.Houdt Alex niet van..dan is zijn betweterigheid niets meer waard.

  Liberaal?? Welnee..eurofiel neoliberaal..vaart achter elke EU fusieproces..laat de puinzooi maar komen , pas dan kunnen de babbels van Alex platform krijgen..
  Kortom: ene partij waarvan we niets anders dan meer van hetzelfde kunnen verwachten, te weinig doordacht en teveel in het nadeel van het gewone volk(85-90% van de bevolking)
  Salonsocialen met populistische platform.
  Stuur Alex maar naar huis.
  Als je zijn verhalen allemaal omzet in het tegendeel dan krijg je meer gelijk dan wanneer je er in gelooft..bolle taal en megalomaan, rare ballonnetjes…van al hun losgelaten partijselfies van voor de P.S. verkiezingen* (dagelijkse nieuwsvoering) is er geen eentje meer belangrijk..
  Heel D66, heel hysterische onzin.

  Met D66 krijgen we een Malmströmbewind..of zo.

 2. Horror!

 3. Debaten 66 totdat je een ons weegt.. willen graag een federaal europa.
  Dus.. bye bye zelfredzaamheid en particaptie in NL.. wordt en is al grotendeels euroredzaamheid en eurocratie.

 4. Ik zou toch bijna denken dat het niet erger kon de VVD met coalitiepartner D66 en het CDA welke twee partijen voor respectievelijk 100% en 92% positief stemden op regeringsvoorstellen.
  Ik vrees voor de toekomst van onze kinderen!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.