Gemeente bespaart geld als oudere noodgedwongen naar verzorgingshuis gaat

Vanaf 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ouderenzorg en thuiszorg, maar het Rijk blijft de kosten van het verzorgingshuis betalen. Volgens de grootste ouderenbond Unie KBO verklaart dat mede de toenemende weigering van gemeenten om aanpassingen aan woningen te verrichten. Als senioren echt niet meer in hun eigen huis kunnen wonen, verhuizen ze noodgedwongen naar een verzorgingshuis. Dat komt dan op rekening van de Rijksoverheid, en bespaart de gemeente dus geld. ‘Steeds vaker weigeren gemeenten woningaanpassingen uit te voeren of thuiszorg te leveren’, constateert een woordvoerder van de ouderenbond in De Telegraaf van 9 mei. De bond eist een onderzoek.

Onlangs kwam een 91-jarige inwoner van Alphen aan den Rijn in het nieuws omdat de gemeente hem een traplift weigerde. De gemeente erkende weliswaar dat de man slecht ter been was, maar vond dat de man zich had moeten voorbereiden op zijn ouderdom en gebreken. In de afwijzingsbrief liet Alphen weten dat de man, in zijn gezonde jaren toen hij nog goed ter been was, immers ook had kunnen verhuizen naar een gelijkvloerse woning.

Gelukkig schonk het betrokken trapliftbedrijf Otolift de gedupeerde man alsnog een traplift. De Volkskrant spoorde later nog een andere bejaarde inwoonster op die om dezelfde reden naar de noodzakelijke aanpassingen in haar woning kon fluiten.

‘Er zijn bijna 400 gemeenten in Nederland en overal doen ze het weer anders. Er is geen zicht op de procedure en geen landelijk beleid, maar ondertussen krijgen wij veel geluiden dat steeds meer broodnodige woningaanpassingen worden afgewezen’, zegt de woordvoerder van Unie KBO.

De ouderenbond eist dus een landelijk onderzoek, terwijl staatssecretaris Van Rijn waarschijnlijk zal verwijzen naar de 400 steden en dorpen. Ga maar 400 keer onderzoeken op lokaal niveau. Het kabinet dacht waarschijnlijk door de decentralisatie van de zorgtaken de verantwoordelijkheid grotendeels te hebben belegd bij gemeenten. Dat is echter het formele verhaal. Die vlieger gaat maar ten dele op. Bij grootschalige onvrede, al gaat het maar om enkele gemeenten, klopt men toch weer aan in Den Haag.

(Bron: De Telegraaf)

2 Reacties op Gemeente bespaart geld als oudere noodgedwongen naar verzorgingshuis gaat

 1. Nog even en ze delen de pil voor Euthanasie uit,gratis.Dat dan weer wel!

 2. jos van veen // 10 mei 2015 om 19:35 // Beantwoorden

  als het om geld gaat dan is het miserabel kersen eten met bureaucratische neoliberalen..

  Die hebben zo hun manieren om de rekeningen weg te werken..hebben ze van de overheid afgekeken de .l.g. is gauw klaar en komt gewoon weer met een kosten en lastenstijging geflankeerd door misdadige wetgeving.

  Oud zijn valt niet mee tegenwoordig
  Als wat je niet voor je 65ste hebt geregeld komt te vervallen.. na 65 is het dead end street.Niet meer getrouwd voor je 65ste, dan ook geen nabestaandepensioen meer na je 65ste.
  Dat luistert heel nauw..Juist omdat we ouder worden is iedereen bij neoliberaal verdacht als hij/zij nog wat wil na het 65ste jaar….Dan is het net autodrop//het zou verboden moeten worden..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.