Net geprivatiseerd afvalbedrijf keert 183 miljoen uit aan aandeelhouders

Het afvalverwerkingsbedrijf Attero werd een jaar geleden door zijn toenmalige aandeelhouders, 116 gemeenten en zes provincies, voor 170 miljoen euro verkocht aan het private investeringsbedrijf Waterland. Een jaar later zijn de financiële reserves fors geslonken en heeft het investeringsfonds maar liefst 183 miljoen euro uitgekeerd aan zijn aandeelhouders. Vakbond FNV vreest voor werkgelegenheid en heeft ook kritiek op de gemeenten en provincies die het bedrijf ‘dat ooit met gemeenschapsgeld werd opgebouwd, voor niets hebben weggegeven’.

In 2009 kwam Attero, toen nog onderdeel van Essent, in handen van de 116 gemeenten en zes provincies. Een jaar geleden werd het publieke Attero geprivatiseerd en dat bleek een gouden greep. Voor de kopers wel te verstaan. Aangezien afvalverwerkers in Nederland verplicht zijn om flinke financiële reserves aan te houden (voor mogelijke bodemsaneringen) beschikte Attero over een forse pot geld. Inmiddels zijn de financiële reserves van Attero echter sterk verminderd. Een woordvoerder van de afvalverwerker weet niet of de nieuwe eigenaar Waterland de reserves nog kan garanderen.

In De Telegraaf van 8 mei zegt FNV-bestuurder Mari Martens dat het geld in het bedrijf moet blijven om mensen aan het werk te houden en om zich voor te bereiden op de toekomst. ‘Afval gescheiden ophalen en recyclen is een nieuwe industrie. Dat proces is nog lang niet klaar. Het geld bij Attero was daar voor bedoeld. Dat dit zomaar in de zakken van de aandeelhouders verdwijnt is absurd’.

De provinciebestuurder die vorig jaar de privatisering begeleidde, de VVD’er Bert Pauli houdt zich nu stil. De Brabantse politicus vond een jaar geleden 170 miljoen euro nog ‘een marktconforme prijs’ die ‘we fier en goed kunnen uitleggen’.

In de Tweede Kamer werkt het PvdA-Kamerlid Henk Nijboer aan wetgeving om de private equity-investeerders strakker aan de lijn te houden. De sociaaldemocraat wil ‘de duistere en verwerpelijke’ praktijken van de foute durfinvesteerders, ‘de slopers’ (zeker niet alle private equity-investeerders zijn verkeerd bezig) aanpakken. Nijboer in de Volkskrant: ‘Een bedrijf met schulden overladen en leegtrekken, dat wil ik onmogelijk maken’.

Ongelofelijk hoeveel gemeenschapsgeld ook hier weer wegstroomt door het gehobbie van een stel plaatselijke politici. Nijboer pakt de sprinkhanen aan, wie de bestuurders?

(Bronnen: De Telegraaf, de Volkskrant)

2 Reacties op Net geprivatiseerd afvalbedrijf keert 183 miljoen uit aan aandeelhouders

 1. jos van veen // 8 mei 2015 om 18:51 // Beantwoorden

  En weer is het de VVD die er dit soort praktijken op na houdt.

  Weer zijn het de gemeenten/loakle overheden die ana het knoeien zijn geslagen..

  Geld-bouw,politiek,VVD/Neoliberaal,privatisering,machtswanen vormen geen goede combinaties.
  Daar worden we door getild. de hele privatisering moet ophouden..het maakt het alleen maar duurder en ondoorzichtiger.
  En Nijboer bekt wel maar is niet slim genoeg om dit aan te pakken als onderdeel van het neoliberaal systeem.

  Er is bovendien een kanttekening te plaatsen bij gesorteerd ophalen van grondstoffen.
  Dit zou een prima bron voor werkgelegenheid kunnen zijn.
  No is het verkocht als milieu maatregel..gratis voorgesorteerde grondstoffen en vette winsten..
  Wie is er hier gek?
  Laat de afvalindustrie dit zelf maar sorteren en mensen werk bezorgen.

 2. bert [maathuis] // 8 mei 2015 om 22:34 // Beantwoorden

  Veel mensen, Jos, zitten nog op een laag bewustzijnsniveau: zij kunnen niet veel verder zien dan het eigenbelang. En begrijpen dus [nog] niet dat mensen geen losse individuen zijn. Zij kunnen de samenleving geen dienst bewijzen in collectieve zin.

  En die vorming tot begrensde ego’s, (die tenslotte gebaseerd is op angst) vangt al aan op de kleuterschool; tegenwoordig al in de kindercrèches: http://www.windesheim.nl/werk-en-studie/opleidingen-en-cursussen/gezondheid-en-welzijn/pedagogisch-management-kinderopvang-bachelor-deeltijd/ Deze is in Zwolle; zo ook in Den Bosch en R’dam en …(?)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.