Flexwet werkt niet: zelfs de overheid wijst flexwerkers de deur

De overheid zou het goede voorbeeld moeten geven, maar doet dat niet als het gaat om de Wet Werk en Zekerheid (WWZ), de zogenoemde flexwet. Het Meldpunt WWZ van de vakbond CNV kreeg de afgelopen maanden honderden klachten binnen over bedrijven en organisaties die uitzendkrachten voor 1 juli nog snel op straat zetten. Onlangs keurde de verantwoordelijk minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher de ontslaggolf onder de flexers van ING en Nationale Nederlanden publiekelijk af, maar nu blijkt dat de overheid ze zelf ook op straat zet.

De Volkskrant meldde 7 mei dat Rijkswaterstaat, de Belastingdienst, de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ook flexwerkers ontslaat.

CNV bevestigt dat op cnv.nl: ‘Bij het CNV Meldpunt WWZ zijn melders van alle leeftijden en uit alle sectoren van de arbeidsmarkt binnen gekomen. Opvallend is dat overheidsbedrijven en semi-overheid daarin sterk zijn vertegenwoordigd’.

CNV-voorzitter Maurice Limmen vindt dat het goed zou zijn als de overheid als werkgever eens in de spiegel kijkt: ‘Het is opvallend hoe veel meldingen wij krijgen over ontslagen flexwerkers bij overheidsinstellingen. De overheid hoort zich als goede werkgever te gedragen.’

Werknemers die op 1 juli twee jaar of langer op flexibele basis werken, moeten een vaste baan of -bij ontslag- een transitievergoeding aangeboden krijgen. Om daar onder uit te komen ontslaan de overheidsorganisaties en bedrijven de flexwerknemers nog snel vóór 1 juli. CNV: ‘Een aantal melders zegt te beschikken over (schriftelijke) mededelingen van de bedrijfsleiding, waarin de WWZ als aanleiding voor het ontslag wordt genoemd. Dit bevestigt het beeld dat men deze mensen onder geen beding in vaste dienst wil nemen’.

Volgens de minister gaat het echter om incidenten, aldus de Volkskrant. ‘Maar ook bij de overheid is een ciltuurverandering nodig’, beaamt een woordvoerder van Asscher tegen de krant. ‘Flexkrachten inzetten voor structureel werk is niet in geest met de wet.’

Werkgevers moeten handelen ‘in geest met de wet’. Wat een zwaktebod. De WWZ werkt averechts. Men doet van armoede nu een beroep op de moraal van werkgevers, terwijl een goede, degelijke wet gefundeerd op een heldere realistische toekomstvisie toch zou moeten volstaan.

(Bronnen: de Volkskrant, cnv.nl)

5 Reacties op Flexwet werkt niet: zelfs de overheid wijst flexwerkers de deur

 1. Jos van Veen // 7 mei 2015 om 16:34 // Beantwoorden

  niets is zo grillig en willekeurig als de overheid-werkgever
  Hetzelfde gebeurde bij de Melkertbanen.Pestwerk in de laatste periode.
  De volgende Melkertganger stond al te wachten.

  de flexwet is niets anders dan een scheve mensvisie en wettelijk kader voor de Melkertregels.Salaris laag houden en afhankelijk en onzeker maken van mensen door machtswanen.
  Een scheve mensvisie omdat de flexwet er van uit gaat dat mensen liever niet werken en dat er daarom een strenge selectie moet plaatsvinden vanuit de werkgevers.Zo neoliberaal als de pest!! en nog achterhaalt ook, zeker als mensen ook nog meer zeggenschap krijgen als werknemer..
  Maar hier is het aloude oog van de meester weer. Onderhand prehistorisch
  en illustratie van groende ongelijkheid/tweedeling

  De overheid is nog een graadje erger dan de calculerende neoliberale werkgever met een mankerend boerenverstand.
  Het heeft een sadistisch karakter, arrogant en stuoide zoals het kabinet zelf.

  Een incident? Kom zeg, zelfs als incident niet toegestaan.Asscher belazert de boel weer eens.Tijd dat ook hij vervangen wordt.

 2. Dat tijdelijke collega’s er nu na 2 jaar al uitgedonderd worden in plaats van na 3 jaar was door iedereen met een beetje gezond verstand al voorzien.
  Man, man, man, waar zitten we toch mee opgezadeld?

 3. Ik werk al 6 jaar voor de overheid en moet er vanaf 1 augustus eruit, zonder pardon.
  Overheid moet de voorbeeld functie hebben.
  Minister Asscher doe er wat aan,,,,,,,

 4. allemaal gevolgen van de europese neoliberale utopie . De lage lonen landen.
  Vrijheid= welvaart, hoge levensstandaard voor iedereen.

 5. Quid Pro Quo. Een volk krijgt de regering die het verdient.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.