Hoogleraar wil onderzoek naar ‘dubbelrol overheid’ bij pensioenhervorming

Er moet volgens emeritus hoogleraar economie Bernard van Praag een ‘onderzoek door onpartijdige derden’ komen naar de rol van de overheid bij de pensioenhervormingen. Daarvoor pleit hij 6 mei in NRC Handelsblad. ‘De wetgever heeft namelijk een dubbelrol. Hij is niet alleen wetgever maar tevens werkgever van meer dan een miljoen ambtenaren en daarmee veruit de grootste werkgever van het land’. Volgens de oud-hoogleraar heeft de overheid er als werkgever financieel alle belang bij om de pensioenpremies ‘ongeveer 10 procent te laag’ te houden. Gevolg is dat veel pensioenuitkeringen de komende tien jaar niet meer meestijgen met de inflatie (en dus feitelijk 1 a 2 procent per jaar minder waard worden), terwijl pensioenfondsen juist weer hoge rendementen halen.

‘Pensioenkosten, bijvoorbeeld via ABP*-premies, zijn ook arbeidskosten. De overheid heeft er dus voor het sluitend maken van haar budget het grootste belang bij dat de pensioenpremies niet stijgen maar dalen. Ze heeft er ook het grootste belang bij dat de pensioenuitkeringen zelf dalen, omdat de uitkeringen nu eenmaal gefinancierd worden uit premies’, aldus Van Praag. Met het argument dat het systeem ‘waarmee wij nu al sinds decennia werken ‘onhoudbaar’ zou zijn geworden’, onttakelt de overheid volgens Van Praag het pensioensysteem.

Van Praag schampert: ‘De overheid heeft een nieuwe bron van lastenverlichting ontdekt. Het heilzame effect voor het overheidsbudget is duidelijk’. Hij schrijft verder dat ‘het vermoeden rijst dat de overheid haar rollen als wetgever/toezichthouder en werkgever/budgetbeheerder niet strikt weet te scheiden’.

Terwijl de meeste pensioenfondsen goede resultaten boeken met hun beleggingen, houden overheidsregels dit rendement ‘kunstmatig’ laag, aldus Van Praag. De overheid rekent namelijk met een dusdanig lage en kunstmatige rekenrente dat het fictieve resultaat veel lager wordt dan het in werkelijkheid is. Terwijl de fondsen de laatste jaren mooie rendementen haalden van 7 procent, rekent de overheid standaard met 2 procent.

Van Praag is al langer zeer kritisch op de pensioenhervormingen van Rutte 2. In oktober 2014 schreef hij al over de boterzachte en oncontroleerbare berekeningen waarop de hervormingen zijn gebaseerd, terwijl het ‘desastreus uitpakt voor gepensioneerden én werkenden’.

De emeritus hoogleraar schreef in oktober dat het kabinet ‘het beste pensioensysteem te wereld vernietigt’. En hij staat niet alleen in zijn kritiek. De vakbeweging, de bestuurders en uitvoerders van de grote pensioenfondsen ABP en PFZW, de verenigingen van ouderen zoals KNVG, NVOG, KBO Brabant en de ANBO stellen volgens Van Praag allemaal dat het huidige beleid leidt tot afbraak in plaats van behoud van het pensioenstelsel.

(Bron: NRC Handelsblad)

* Pensioenfonds voor de ambtenaren

6 Reacties op Hoogleraar wil onderzoek naar ‘dubbelrol overheid’ bij pensioenhervorming

 1. jos van veen // 6 mei 2015 om 16:03 // Beantwoorden

  sterker:en bewust en actief bijdraagt aan de opeenstapeling van en humanitaire ramp over anderhalve generatie als er door de “flexibilisering”en aangeprezen privatisering van pensioenen straks een hele generatie zonder oudedagvoorziening zit..

  De overschotten bij de pensioenfondsen zullen worden geclaimd om de spilzucht en decadentie van neoliberale kabinetten en EU te financieren.

  Het gewone volk is zoals gewoonlijk weer de lul..

 2. jos van veen // 6 mei 2015 om 16:14 // Beantwoorden

  het moet mij overigens wel even van het hart dat de overheid voor mij de meest willekeurige, bizarre en onlogische werkgever is geweest die ik gehad heb..(HBO onderwijs)
  Later is dat geprivatiseerd na STC operatie(ook zo’n waanzinnig product van schaalvergroting met heel typisch bewind van waterhoofderigheid..wat de kosten deed exploderen.

 3. Niet de eerste keer dat de roverheid uit de pensioenenpot jat!Macht der gewoonte?

 4. De enige democratische manier om het politieke tij in Nederland te keren is om radicaal anders te gaan stemmen. Niet alleen vanwege het pensioen dossier, maar ook op talloze andere dossiers.
  Heks Kleinsma doet driftig mee met de uitverkoop van onze pensioenen. De meeste kikkers in de pan hebben niets in de gaten en anderen vinden het prima.

 5. bert [maathuis] // 6 mei 2015 om 23:52 // Beantwoorden

  “De enige democratische manier om het politieke tij in Nederland te keren is om radicaal anders te gaan stemmen.”

  Juan (Jan), moeten wij niet eens actie ondernemen en fatsoenlijke mensen in de regering neer zetten? Nu zitten er alleen maar ja-knikkers “naar boven”. Politici die daarmee hun eigen hachje veilig stellen, ten koste van de miljoenen burgers. Hoe krom willen wij ons leven beleven? Allerhoogste tijd voor afschaffing van onze slavernij; allerhoogste tijd voor een menswaardige samenleving.

 6. @ Bert
  Het is een lastig parket waar de huidige democratie zich in bevindt. De agenda en het beleid worden grotendeels buiten Nederland, zonder steekhoudende democratische legitimering, bepaald en geformuleerd. Het Nederlandse parlement (parle = kletsen, mentir = liegen) zou het ‘controlerend orgaan’ moeten zijn.

  Enkele uitzonderingen daargelaten vindt die controle nauwelijks plaats, ik zie het niet. Het is vooral een kwestie van meebewegen. Volksvertegenwoordigers zijn verworden tot partijvertegenwoordigers. Zelfstandig denken, analyseren en oordelen is uit den boze. Ook hier weer, uitzonderingen daargelaten. De politieke discussies in Nederland gaan m.i. over bijzaken, futiliteiten, framing, elkaar vliegen afvangen en uitvoering van brussele dictaten. Die laatste gaan kennelijk boven de eigen Grondwet en Wetgeving. Het eigenlijk ongelofelijk wat een uitverkoop en wanbeheer er de laatste 30-40 jaar daar heeft plaatsgevonden. De Raad van State en de Nationale Ombudsman geven in haar adviezen af en toe nog wat ‘tegengas’.

  De burgers hebben, ook via de verkiezingen, geen grip op de eigen bestemming. Politici en politieke partijen lijken, behalve hier en daar voor de vorm, niet meer in dienst te staan van de bevolking, maar van de Bigbrothers in brussel, berlijn en washington. (de export is heilig, eigen burgers niet)

  De politici worden gerekruteerd uit politieke partijen waarvan minder mensen lid zijn dan van de landelijk scoutingvereniging. 1.4% van de bevolking is lid van een politieke partij. Een bepaald ‘menstype’ gaat in de politiek en daar vindt het verder ‘kneden’ in de ‘juiste mindset’ plaats. Zo zijn decennia van ‘selectie’ binnen de eigen tunnel voortgeschreden tot wat nu is verworden tot ‘nuttige idioten’ van de eigen partijleiding en andere ‘hoger’ geplaatste bigbrothers .
  Ik zei wel ‘radicaal anders stemmen’, maar in Nederland is het standpunten pallet erg beperkt. Het is op talloze dossiers, ongeacht partij vooral meer van hetzelfde, waarbij de rekening wel steeds bij de bevolking wordt gelegd. De meeste kikkers vinden het kennelijk prima om gekookt te worden.
  Ik vrees dat de bevrijding ook dit keer weer, buiten Nederland begint.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.