Drie constructieve oppositiepartijen niet betrokken bij conceptbegroting 2016

Vrijdag 1 mei stuurde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem een concept-begroting voor 2016 naar Brussel. Volgens planning, want wie in september op Prinsjesdag een begroting wil presenteren, moet in het voorjaar een eerste concept klaar hebben. In tegenstelling tot vorig jaar verliep het dit keer geruisloos. De constructieve drie waren namelijk niet betrokken, ze lijken uitgespeeld. Er is in 2015 nog niet één -officieel- overleg geweest tussen D66, ChristenUnie en SGP en de coalitie.

Vorig jaar liepen ze elkaars deuren plat, maar nu is alles anders. Het kabinet verwacht namelijk meevallers en extra uitgaven. En die geven nu eenmaal minder gedoe, een voorgekookte meerderheid is minder hard nodig bij populaire maatregelen. Dijsselbloem verwacht nog wel een overlegje, zo zei hij tegen NRC Handelsblad van 2 mei. Binnenkort, maar urgent zal dat niet zijn.

Ook de oppositiepartijen zelf kijken zonder zorgen naar de van hen afdrijvende coalitiepartners. ‘Ik ben blij dat ik niet steeds op Financiën hoefde te zijn. Ik heb het druk zat zo kort voor het reces’, vertrouwde SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf NRC Handelsblad toe. En de informele leider van de C3 D66-voorman Alexander Pechtold liet schouderophalend weten: ‘We zien wel waar het kabinet mee komt. Dan gaan we daar kritisch naar kijken’.

Alleen Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie leek zich gepasseerd te voelen. ‘Na de Statenverkiezingen heeft het kabinet onze steun harder nodig dan ooit. Het lijkt me een inschattingsfout als het denkt dat we automatisch instemmen met de begroting’. Inderdaad heeft het kabinet na de laatste verkiezingen niet meer genoeg aan de C3 om een meerderheid te vergaren. Er is ten minste een vierde partij zoals het CDA of GroenLinks voor nodig.

Dijsselbloem maakt zich echter niet druk: ‘We gaan met vertrouwen de debatten in’. Het kabinet rekent er kennelijk op dat extra bestedingen en lagere belastingen door een aantrekkende economie straks op weinig weerstand stuiten. Zeker niet bij de C3, 4, 5 of 10. De meeste partijen stemmen straks toch wel voor onze mooie maatregelen, denken ze in de coalitie.

(Bron: NRC Handelsblad)

1 Reactie op Drie constructieve oppositiepartijen niet betrokken bij conceptbegroting 2016

 1. jos van veen // 6 mei 2015 om 01:05 // Beantwoorden

  opportumitische ztten.
  De naheffingen zullen erg veel kritiek krijgen
  de meevallers zijn al grotendeels opgesoupeerd..de illegaleninstroom wordt alleen maar groter en gaat miljarden meer kosten

  ik denk dat dit kabinet zichzelf erg aan het overwaarderen is..

  Pechtold gaat treiteren want dat is naats Zijlstra ook een slecht verliezer en had zijn invloed veel hoger ingeschat en de CU mag op zoet hout gaan kauwen om nog wat christelijk vertier te vinden..

  De particratie/partij-inteelt, machtswanen . geld, ego’s en imago gaan weer eens voor landsbelang en nut voor het gewone volk.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.