Alweer hommeles: PvdA ligt VVD-bewindslieden venijnig dwars

De PvdA-Tweede Kamerfractie dwarsboomt de VVD-ministers Henk Kamp van Economische Zaken en Edith Schippers van Volksgezondheid. Al twee keer hielpen de sociaaldemocraten de oppositie bij het aannemen van venijnige amendementen (voorstellen tot wijziging van een wetsvoorstel). Venijnig voor de VVD-bewindslieden wel te verstaan. Aangezien het kabinet amendementen niet mag negeren (in tegenstelling tot moties), zitten de twee liberalen er flink mee in hun maag. Na het bed,bad,brood-akkoord is het alweer hommeles. Hoe lang gaat dit vechthuwelijk tussen de VVD en PvdA nog goed?

Kamp was weliswaar fel tegen de omkering van de bewijslast voor aardbevingsschade in Groningen, maar moest het slikken. Het was nota bene een PvdA-amendement. Dezelfde partij die ook het SP-amendement aan een meerderheid hielp dat zorgverzekeraars verbiedt winst uit te keren. Schippers ontraadde het amendement, maar tevergeefs.

De coalitiepartijen voerden de afgelopen jaren hun regeerakkoord uit, en hielden zich loyaal aan de gemaakte onderlinge afspraken. Maar die periode lijkt voorbij. De partijen zien zich gedwongen, opgejaagd door de belabberde verkiezingsuitslagen en peilingen, zich te profileren. Aangezien er over de twee twist-onderwerpen nooit afspraken zijn gemaakt, voelen de sociaaldemocraten zich vrij om een eigen linkse agenda te volgen: vóór de getroffen inwoners van (het voormalige PvdA-bolwerk) Groningen, tégen verdere marktwerking in de zorg.

Kamp maakte vrijdag 1 mei bekend dat hij het PvdA-amendement naar de Raad van State stuurt voor advies. Kamp koopt daarmee een paar maanden.Hij was fel tegen het amendement dat voorschrijft dat de NAM, de gasboringsmaatschappij, moet bewijzen dat schade aan huizen níet door de aardbevingen komt. Nu is dat nog andersom en moeten bewoners bewijzen dat de grondtrillingen de oorzaak van hun verzakte huizen zijn.

Schippers’ wetsvoorstel ging in eerste instantie over het aanpakken van wanbetalers van zorgpremies. Daar kwam van de SP een amendement op over het verbod op winstuitkeren door zorgverzekeraars. Het oorspronkelijke wetsvoorstel en het SP-amendement hebben weliswaar nauwelijks iets met elkaar te maken, maar Schippers mag het niet negeren. Inmiddels ligt het geamendeerde wetsvoorstel in de Eerste Kamer om 19 mei geaccordeerd te worden. Schippers heeft uitstel gevraagd, maar dat verzoek mogen de senatoren naast zich neerleggen. Als ze dat doen,  is intrekken van de wet nog haar enige optie. En dan zou haar aanpak van wanbetalers ook sneuvelen.

Het lijkt erop dat de twee coalitiepartners weer met elkaar in de clinch liggen. Kamp heeft een grote hekel aan de politieke profileringsspelletjes, schreef de Volkskrant. Van Schippers weten we dat ze zwaar geïrriteerd was door de drie PvdA-senatoren die haar beperking van de vrije artsenkeuze in december afschoten. Kamp en Schippers, en waarschijnlijk vele van hun partijgenoten, zullen flink balen van de zich links profilerende PvdA. Hoe lang gaat dit nog goed?

(Bron: de Volkskrant)

2 Reacties op Alweer hommeles: PvdA ligt VVD-bewindslieden venijnig dwars

 1. jos van veen // 5 mei 2015 om 17:25 // Beantwoorden

  Voorlopig is het Búhnewerk want bijv. Van Rijn voert nog steeds het neoliberale spelletje uit en laten klappen van de coalitie brengt beide partijen ook ene en risicovolle situatie.
  Dus dan maar liever een slecht huwelijk dan geen.

  De kleur is wat veranderd. Waar de PVDA het spel van de VVD mocht uitvoeren en daar al vlot ene heel zware kritiek op kreeg(terecht)probeert de PVDA nu systematisch de VVD aan te vallen en gaat steeds meer bezwaren maken tegen hun afgesproken rol in het neoliberale gebeuren.

  Door het succes op de PvdA werd de VVD overmoedig op een niet geaccoordeerd “dossier” en dan is de VVD een klant en figurant geworden in het SM spel.
  Echter: de meesteres heeft wel klanten nodig en omgekeerd anders gaan de vliegers ook niet op.

 2. Uitschrijven van/voor nieuwe verkiezingen is de enige oplossing, zo niet succes met Nederland!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.