Nederland lobbyt tégen Europees beleid dat extravagante bonussen tegengaat

De Europese Commissie werkt aan beleid om topinkomens en bonussen van managers in toom te houden. De beoogde maatregelen maken het lastiger voor commissarissen van grote bedrijven om topmanagers al te extravagante bonussen en beloningen toe te kennen. Aandeelhouders krijgen namelijk meer inspraak. Nu kunnen commissarissen (zij houden in grote bedrijven toezicht op het management) tussentijds gerust een fikse bonus toekennen zonder dat aandeelhouders daar iets tegen kunnen doen. Dat wil Brussel nu veranderen, tegen de zin van Nederland. Want, hoewel het kabinet onlangs de bonussen van de ABN Amro, Schiphol en KLM nog afkeurde, lobbyt hetzelfde kabinet actief in Brussel tégen de nieuwe maatregelen. Volgens het ministerie van Financiën is het Europese beleid namelijk ‘niet passend’.

VVD-europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen zei in de Volkskrant van 4 mei dat de plannen ‘niets wezenlijks toevoegen’. Haar partij en de Europese liberalen (waarvan ook D66 deel uitmaakt) zijn tegen de maatregelen. Ze willen het aan de lidstaten zelf overlaten.De sociaaldemocraten, waaronder de PvdA, zijn voor. PvdA-europarlementariër Paul Tang deed inmiddels het voorstel om aandeelhouders jaarlijks de mogelijkheid te geven het beloningsbeleid bij te sturen.

In Nederland moeten bedrijven hun beloningsbeleid nu al ter goedkeuring voorleggen aan aandeelhouders. Maar steeds vaker ontvangen topmanagers tussentijds een extra bonus of beloning. Beleggers zijn daar doorgaans niet blij mee maar kunnen er niets tegen doen. Nederlandse aandeelhouders mogen achteraf wel meediscussiëren, maar hebben dan geen stemrecht meer. De Europese Commissie wil dat dus veranderen.

Volgens een koepelorganisatie van grote beleggers als verzekeraars en pensioenfondsen Eumedion werken de maatregelen in Groot-Brittannië dempend op de topinkomens en bonussen. De Britten voerden het beleid al eerder in. Commissarissen stapten daar al op omdat meer dan 20 procent van de aandeelhouders vond dat ze te ruimhartig managers hadden beloond. Ook werd hier en daar het beloningsbeleid aangepast.

Meteen invoeren, die Europese maatregelen. De Europese Commissie laat zich nu eens op een positieve manier gelden. En de opstelling van het Nederlandse kabinet? Daar valt, zoals wel vaker, geen touw aan vast te knopen.

(Bron: de Volkskrant)

2 Reacties op Nederland lobbyt tégen Europees beleid dat extravagante bonussen tegengaat

  1. Dat komt omdat politici als zij uitgespeeld zijn,ook zo’n bonussen-baan willen!Zij zorgen heel erg goed voor zichzelf en hun toekomst!

  2. jos van veen // 4 mei 2015 om 19:52 // Beantwoorden

    ja, er is iets dat de eurofiel neoliberalen in dat opzicht in hun schild voeren.
    Het zal el eens betrekking kunnen hebben op eigen carriere of de carrieres van hun eigen sektegenoten

    hun standpunt in deze stinkt naar inconsistentie en manipulaties.
    Voor hen zelf moet de weg open blijven en versobering moet ervoor hen niet in zitten..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.