Gemeente wijst traplift voor hoogbejaarde af: ‘U had kunnen verhuizen naar huis zonder trap’

Ouderen die al lang in een huis met een trap wonen, vangen bot bij de gemeente Alphen aan den Rijn wanneer zij om een traplift vragen. De gemeente vindt namelijk dat de oudjes zich beter hadden moeten voorbereiden op de gebreken die nu eenmaal samengaan met ouder worden. Een 91-jarige man en 78-jarige vrouw kregen onlangs een afwijzingsbrief met die boodschap, aldus de Volkskrant zaterdag 2 mei. Unie KBO, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, is verontwaardigd over de bureaucratische botheid en noemt de voorbeelden illustratief voor de uiterst moeizame transitie van zorgtaken naar gemeenten. Op het Nationaal Meldpunt Ouderenzorg kwamen de laatste maanden 2200 -meestal negatieve- meldingen binnen.

De hoogbejaarde inwoner van Alphen aan den Rijn vroeg de traplift in januari aan en ontving onlangs een reactie. De gemeente schreef: ‘U bent op hoge leeftijd (91 jaar) en u bent al langdurig bekend met problemen in de bloeddoorstroming en een verminderde spierkracht in de benen. Voorts woont u al 20 jaar in de huidige woning met trap. U had kunnen voorzien dat het traplopen steeds moeilijker zou gaan worden en had hiermee rekening kunnen houden. Zo had u in een eerder stadium naar een gelijkvloerse woning kunnen verhuizen. In uw situatie stellen wij vast dat de noodzaak tot de traplift redelijkerwijs voorkomen had kunnen worden’.

Een 78-jarige plaatsgenote ontving eveneens een afwijzing, met dezelfde boodschap. Zij woont al meer dan dertig jaar in hetzelfde huis en kan als gevolg van heup en hart-problemen niet meer de trap op en af. Haar schoonzoon schampert tegen de Volkskrant ‘dat mijn schoonmoeder dus vijftien jaar geleden had moeten bedenken dat ze misschien al deze fysieke problemen zou krijgen en moeten verhuizen’.

Door alle commotie heeft het bedrijf Otolift dat trapliften plaatst, de 91-jarige man een traplift inclusief installatie cadeau gedaan, meldde De Telegraaf vrijdag 1 mei al. Dat is een mooi gebaar!

Alphen aan den Rijn vindt dus dat inwoners kunnen voorzien dat ze eens oud en gebrekkig worden, en wie zich daar volgens de gemeente onvoldoende op voorbereidt, zoekt het maar uit. Inwoners van Alphen aan den Rijn van circa 60 jaar en jonger zijn dus gewaarschuwd.

(Bron: De Volkskrant)

5 Reacties op Gemeente wijst traplift voor hoogbejaarde af: ‘U had kunnen verhuizen naar huis zonder trap’

 1. jos van veen // 4 mei 2015 om 14:37 // Beantwoorden

  dit krijg je ervan als je mensen afhankelijk maakt van minderwaardigheidscomplexen en overwaardige denkbeelden…idioot zelfbeeld.
  Als dit dan een onderdeel gaat vormen van de bureaucratie en neoliberale sekte dan zijn dergelijk dingen niet te vermijden

  De ene keer is het een verkeerd formulier..traplift afbreken en opnieuw aanvragen via een ander formulier..het juiste formulier..( ja ja, het ware geloof heerst daar ook hoor..!)
  De andere keer is het een Zijlstra-gelijke benadering..”u profiteert terwijl u er rekening mee had kunnen houden dat “het zou kunnen” gebeuren”.
  Als we dat willen afdekken dan hebben we dus allemaal 50.000 x ons inkomen nodig, want ALLES KAN!!Zelfs een meteoor op een kerncentrale..of op Zijlstra zelf!
  Macht of machtsdenken en anderen tiranniseren met valse moraal en rigide mentaliteit schijnt een kick te geven voor het imago..de eurofiel neoliberale partijen zitten vol met dergelijke betweterige hufters

 2. Nederland ontwikkelt zicht steeds meer naar een ‘erg fijn’ land om oud in te worden. Wordt de pil van Drion in Alphen ad Rijn wel vergoed?

  ‘U hebt het aan zien komen…'(!) Wat een drogreden wordt daar verkocht in de gemeente Alphen a/d Rijn. Verwacht de gemeente dat bewoners (30 jaar) van te voren ‘anticiperen’ op eventuele lichamelijke gebreken in de toekomst? Zien B&W en gemeenteraad bloedhonden van Alphen a/d Rijn in dat bewoners misschien legitieme redenen kunnen hebben waarom zij dat niet doen, dan wel dat er omstandigheden zijn waardoor dat niet mogelijk is?

  Een tip voor Alphen: Schrijf alvast alle 60-plussers in de gemeente aan met deze boodschap. Kunnen de plaatselijke verhuurders tijdig passende woningen achter de hand houden. Een kleine cynische bijkomstigheid is dat, dat achteraf wat minder negatieve publiciteit voor de gemeente Alphen a/d Rijn oplevert.

 3. fascistiche bewinden door oneigenlijke, onevenredige en ongelijkwaardige bezuinigingen. mens onwaardig.

 4. Gemeente moet betalen omdat oudere bewonders per sé 30 jaar in een huis willen wonen waarin ze zich niet kunnen verplaatsen? Nogal scheef. Groot gelijk om het af te wijzen.

 5. Laat me niet lachen ……hoe hadden deze mensen moeten verhuizen als er geen huizen beschikbaar zijn.

  Nee de nederlanders hebben pech want alles gaat naar de vluchtelingen.

  De nederlanders die die land hebben opgebouwd en keihard hebben gewerkt moeten plaats maken voor de massaimmigratie.

  schandalig schandalig schandalig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.