Ambitieuze Halbe Zijlstra wil premier worden

Binnen de VVD is een machtsstrijd gaande tussen premier Mark Rutte en fractieleider Halbe Zijlstra. De laatste is van de klare rechtse lijn, en de eerste van de rubberen ruggegraat. Rutte zoekt altijd de harmonie, en doet tot ergenis van zijn fractieleider desnoods liters water bij de wijn. De premier positioneert zich dan als staatsman die boven de partijen staat en daar baalt de steile Zijlstra van. Ruttes tijd is weliswaar nog niet voorbij, maar Zijlstra loopt al warm om hem op te volgen.

Tijdens de bijna-crisis over het bed, bad, brood-akkoord stonden Rutte en Zijlstra tegenover elkaar. ‘In dit geval was het Halbe Zijlstra die zijn eigen premier de voet dwars zette en de vaart uit de onderhandelingen haalde. Hij mobiliseerde de fractie, haalde de partijvoorzitter erbij en sprak openlijk van een dreigende crisis’, wist Vrij Nederland 23 april.

Hoogstwaarschijnlijk leveren de liberalen straks weer de nieuwe premier. Het is zeker geen uitgemaakte zaak dat Mark Rutte voor een derde keer opgaat. Zeker niet wanneer zijn tweede kabinet de rit niet uitzit en valt. Dan staat Zijlstra klaar om hem op te volgen. VVD-prominent Frits Bolkestein ziet hem al helemaal zitten, liet hij weten in Het Parool (van 25 april). Ook de VVD-achterban pruimt de Fries goed als nieuwe premier, peilde Maurice de Hond.

Het is opvallend hoe Zijlstra zich de laatste maanden profileert in de media. Vaker dan voorheen provoceert hij met heldere rechtse standpunten, ook over buitenlandse aangelegenheden. Zo pleitte hij voor een vriendelijker houding ten aanzien van dictators en wees hij heel stellig het atoom-akkoord tussen de VS en Iran af. Zaken waar een VVD-fractievoorzitter zich doorgaans niet te uitgesproken over uitlaat. Behalve als hij ambitieus is en zich wil neerzetten als staatsman.

In Het Parool van 2 mei staat een portret van de ambitieuze Fries. Bloedfanatiek, ‘een slechte verliezer’, zo schetsen oud-clubgenoten van de postduivenvereniging in Oosterwolde hun beroemde oud-secretaris. ‘Hij probeerde erbij te horen door grapjes te maken, maar die vond hij vooral zelf leuk’, zegt een oud-klasgenoot die hem vooral als een beetje sneu karakteriseert. ‘Hij was geregeld de pispaal’.

Toen Zijlstra van Friesland naar Utrecht vertrok, ging hij daar al snel in de politiek. Het Parool: ‘In de politieke arena maakte hij makkelijk vrienden – links en rechts. Hij werd zelfs maatjes met Hans Spekman, toen PvdA-raadslid en linkser dan links’. In 2006 vetrok hij naar Den Haag en werd hij achtereenvolgens Kamerlid, staatssecretaris van Cultuur en nu dus fractieleider.

Hoe lang Rutte 2 er nog zit is de vraag, maar ‘een prominente VVD’er’ onthulde tegen Het Parool dat Zijlstra dacht ‘dat dit kabinet eerder zou klappen’. Hij zou ook overwogen hebben het kabinet tijdens het bed,bad,brood-gesoebat te laten vallen. Uiteindelijk had hem dat zelf wellicht ook de kop gekost, en dus zit Rutte 2 er nog.

Daar gaan we nog veel van horen, van die oud-secretaris van de postduivenvereniging te Oosterwolde.

(Bronnen: Het Parool, Vrij Nederland)

5 Reacties op Ambitieuze Halbe Zijlstra wil premier worden

 1. De petitie burgerinitiatief onsgeld,nu over geldcreatie/ geldschepping door banken en noodzekelijke hervormingen in het bankstelsel ( 113000 handtekeningen) is aangeboden aan de tweede kamer. Het is van het grootste belang dat voordat er een debat plaatsvind in de tweede kamer er eerst een hoorzitting plaatsvind zodat de tweede akmerleden, net zoals de meeste nederlanders, eerst hun kennis over de rol van banken over geldcreatie door banken ( geldschepping uit het niets en terug te betalen met rente) bijspijkeren.
  In ijsland is er inmiddels een rapport geschreven door een parlementier die in dit rapport een voorstel doet voor hervormingen in het monetaire stelsel gelet het bewijs dat het huidige stelsel instabiel is en crisissen nu juit veroorzaakt. ( zoals de bail out van banken met belastinggeld). Zie hier de link naar dit rapport. http://www.forsaetisraduneyti.is/media/Skyrslur/monetary-reform.pdf

  Ben benieuwd wat de opppositierol zal worden van de VVD, Zoals bekend juist voorstanders van de huidige (geprivatiseerde) vrijheden van banken en hun verdienmodel. En een partij die een “glijbaan” bied naar de topfuncties in deze sector. ( schertsend gezegd, banen die niet anders doen dan nummers toetsten in een computer, produkten verzinnen die onbegrijpbaar zijn en feitelijk , zoals de renteswap, produkten maakt die onaanvaardbare risico’s bij de klant neerlegt, en geld ( dus ook hun eigen salaris) uit het niets zelf creert).

 2. Bas van Stapelberg // 3 mei 2015 om 12:13 // Beantwoorden

  Het zou zo eens kunnen gebeuren dat zo gestoord persoon als Zijlstra premier wordt, als Pinokkio Rutte het lukt waarom niet/

 3. jos van veen // 3 mei 2015 om 13:00 // Beantwoorden

  Het zal er helemaal van afhangen of het Nederlandse volk wakker wordt/wil worden en of het nog langer bereid zal zijn de eurofiel neoliberalen (want echte liberalen-vrijdenkers- zijn er nagenoeg niet meer..het zit vol strebers, machtsdenken, geld en imago met big spenderstijl op rekening van anderen staat voorop.Hun dolen heiligen nog steeds alle middelen-ten koste van anderen)
  Du het is nog maar de vraag ..maar goed..stel dat….en at dan nog helemaal de vraag is of de VVD daar een dominant deel van gaat uitmaken,,
  De PS verkiezingen gaven aan dat de VVD nog maar op een heel laag percentage kan rekenen..veel lawaai van een kleine groep met een bult geld.Imponerend?
  Ik vraag het me af.Maar kiezers hebben ene slecht geheugen , weten niet waar de nadelige maatregelen precies vandaan komen(de PVDA is gedetecteerd en op de vingers getikt(voerde het VVD beleid uit)-D66 is overgeslagen en de VVD heeft teveel rommel in de vooral integere partij..
  Het CDA roept van alles maar als het op stemmen aankomt dan stemmen ze weer mee met de neoliberalen..dus is gluiperig fout–wat ze ook roepen.

  Dan Halbe Zijlstra..ik vraag me af of hij echt wel zo goed bij het volk in de markt ligt.
  Een rigide, arrogante narcist die het beter zou doen als legerofficier met plaat voor zijn kop. Machtsdenken voorop.Volk verdelen in hokjes en mechanisch gericht,iedereen ondergeschikt aan de markt en repressie voor degenen die dat niet willen of niet zijn.Geen verstand van de maatschappij als zodanig..voor hem is het een horde werknemers die in het gareel moet en moet weten wie de baas is. Zelfbeeld: betweter , aan hem is de uitspraak, inspraak telt niet. Democratie is niet aan de oorde,

  Toetsing v aan het logo
  Vrede zal nog wel gaan
  Vrijheid niet: gehoorzamen en in het gareel.Repressie bij oppositie.
  Democratie: bek houden en doen wat je gezegd wordt.

  Halbe moet luitenant in een legerdetentie worden voor een megalomaan bestaan.

 4. bert [maathuis] // 3 mei 2015 om 13:29 // Beantwoorden

  Hoezo, “Zo pleitte hij voor een vriendelijker houding ten aanzien van dictators” ? Zijn dictatoren, zoals die in de “Westerse” journalistiek benoemd worden, dan wel dictatoren?

  http://www.boublog.nl/2012/01/19/de-heer-muammar-gaddafi/
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aJURNC0e6Ek#!
  http://www.greencharter.com/files/docs.htm

  Een helder stukje van een Belgische pater (op locatie in Syrië):
  “Op politiek vlak is onze wereld één chaos, maar media en politiek zijn er in geslaagd om de huidige ellende voor te stellen als een noodzakelijk tussenstadium naar een wereld van vrijheid en democratie, welvaart en veiligheid. De verwoestingen in Irak, Libië, Syrië zijn zogenaamd allemaal bedoeld om de bevolking van de westerse democratie en welvaart te laten genieten. Zo wordt de utopie voorgehouden van welvaart en democratie, vrijheid en stabiliteit onder de macht van één wereld-super-staat, een totalitarisme, met het masker van een vriendelijk gelaat, een soort fascisme en nazisme op kousen. Presidenten en staatshoofden zijn hierbij niet de eigenlijke leiders. Zij krijgen maar macht als zij tonen dat zij goede marionetten zijn. Het zijn de super-bankiers en de bazen van de wapenindustrie die als de schimmige oligarchen aan de touwtjes trekken. Hieraan zijn ook alle grote wereldorganisaties en firma’s onderworpen. Aan vrede hebben die heersers geen boodschap. Vrede brengt voor hen niets op. Oorlog en chaos zijn de middelen om de soevereine staten af te schaffen en te herschikken volgens de normen van hun nieuwe wereldorde. Oorlogen zijn de goudmijnen van rijkdom en macht. Een zachter middel om zich te verrijken en anderen in armoede te storten is de “ideologie van de ecologie”. De laatste duizend jaar zijn er op onze aarde telkens perioden van opwarming en afkoeling geweest. Dit heeft niets te maken met de activiteit van de mens maar met de zon, zoals goede wetenschappers ons leren en zoals ook blijkt uit de andere planeten. De oligarchen hebben in de opwarming evenwel een ideaal middel gezien om heel de aarde en alles wat er door mensen wordt gedaan met een onzinnige taks te belasten. Daarmee kunnen de arme volkeren nog armer gemaakt worden en iedereen belast worden voor van alles en nog wat: auto, trein, vliegtuig, alle menselijke arbeid in landbouw, industrie of waar ook. En zo kunnen die heersers hun willekeurige wetten opleggen aan alle volken. Ecologie in de ware zin is respect betonen voor de schepping Gods, voor de mens en het menselijk ritme, voor huwelijk en gezin, wat bepaalde beperkingen meebrengt in het persoonlijke en sociale leven. Wie hierover spreekt zal echter vlug in media en politiek “geëxcommuniceerd” worden, want er mag geen enkele beperking aanvaard worden voor het individuele genot en de consumptie.”
  De NAVO; een moordmachine?

 5. M (CDA-lid) // 3 mei 2015 om 17:04 // Beantwoorden

  Ik vind Halbe Zijlstra een griezelige vent, hij heeft echt de potentie in zich om een dictator te worden. Ik ben echt bang dat als hij aan de macht komt, dat hij dan het inkomen van chronisch zieken en gehandicapten afpakt en hun ook nog hun zorg zal ontnemen. Met als gevolg dat zij op straat komen te creperen met alle ellende van dien. Als hij dat met uitgeprocedeerde asielzoekers wil doen, doet hij dat net zo goed met chronisch zieken, gehandicapten en andere zwakkere groepen in de samenleving. En verder dat onder Halbe Zijlstra werknemers geen enkele rechten meer hebben en misschien zelfs dat Bijstandsgerechtigden worden opgepakt en afgevoerd naar werkkampen!

  Veel kiezers willen dat hard-rechtse beleid niet eens, maar zullen toch vooral VVD blijven stemmen uit haat jegens asielzoekers, omdat de VVD daar zo sluw op inspeelt.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Mark Rutte wil “dolgraag” nog een keer lijsttrekker worden – De Dagelijkse Standaard

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.