BBB-akkoord werkt averechts: steden steeds principiëler over opvang vreemdelingen

Door de discussie over bed bad en brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers raken gemeenten sterker overtuigd van hun eigen aanpak. Steeds meer steden willen niet stoppen met de opvang van afgewezen vluchtelingen en stellen zich ook principiëler op. ‘In Rotterdam slaapt niemand op straat’, liet de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb de Tweede Kamer stellig weten. Was een strenger uitzettingsbeleid het doel van het kabinet, althans van het VVD-deel, dan lijkt het tegendeel bereikt.

Gemeenten zagen noodopvang voorheen als instrument in het kader van veiligheid en openbare orde, maar dat argument staat niet meer voorop. Nu wijzen ze op humaniteit en de mensenrechten. ‘Wij vinden het niet humaan om (uitgeprocedeerde) asielzoekers op straat te zetten, nog los van eventuele risico’s op het terrein van openbare orde en veiligheid’, schreef het Utrechtse b en w aan de gemeenteraad.

Groningen, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht, Leiden, Arnhem, Tilburg verklaren allemaal hun huidige opvang open te houden. De steden wijzen erop dat hun aanpak effectief is. Zo ving Utrecht circa achthonderd vreemdelingen op tussen 2002 en 2013. Maar liefst 64 procent van hen kreeg uiteindelijk alsnog een verblijfsvergunning en 19 procent keerde terug naar eigen land. Ook Rotterdam haalde zulke cijfers. Daar vertrok een derde van de vreemdelingen vrijwillig terug naar het land van herkomst.

BBB-debat over niks

Intussen zakt het BBB-akkoord als een kaassoufflé in elkaar, zo bleek tijdens het Kamerdebat 30 april. Waarvoor de nachtelijke en moeizame onderhandelingen tussen VVD en PvdA nou precies goed waren geweest, is achteraf een compleet raadsel. Zo mogen gemeenten afgewezen vreemdelingen blijven opvangen en zijn de coalitiepartners ineens bereid meer dan zes opvanglocaties te openen. VVD-hardliner Zijlstra zie niet welke straf gemeenten krijgen wanneer ze toch uitgeprocedeerden opvangen. Ook weigerde hij een maximum opvangperiode te noemen. Van de stoere VVD-taal was weinig over. Volgens CDA-leider Buma ging er taart rond bij de PvdA.

De Telegraaf sprak vrijdag 1 mei terecht van een ‘fopakkoord’. Dit kabinet heeft de absolute bodem bereikt. Het slaat geen deuk meer in een pakje boter. Áls Rutte 2 de rit uitzit en 2017 haalt, staat Nederland de komende twee jaren in het teken van nepdiscussies, gebakken lucht en nog meer niks.

(Bronnen: Trouw, De Telegraaf)

6 Reacties op BBB-akkoord werkt averechts: steden steeds principiëler over opvang vreemdelingen

 1. jos van veen // 1 mei 2015 om 13:26 // Beantwoorden

  je moet uitgeprocedeerde asielzoekers niet op straat zetten maar elke week gewoon uitzetten.
  Wie uitgeprocedeerd is gaat in detentie met bed, bad, brood en onderdak en na 1 week op de boot of vliegtuig retour.
  Zo niet dan belonen we klaploperij en zitten we op een zeer valse en perverse menslievendheid.
  Aan deze mensen hebben we niks.

  Verder valt er nog alles te versoberen aan de asielprocedure op zich. Deze duurt veel te lang,veel te dubbelzinnig

  Draai het eens om: denk je dat ik als Europeaan in The Gambia bed, bad en brood krijt met onderdak als ik daar uitgeprocedeerde asielzoeker ben..?
  Vergeet het maar..
  Dat heeft niets et maken met beschaving maar met de wetgeving..en die geldt voor de asielklant hetzelfde als voor de inwoner.
  Nu worden er voorrechten toegekend omdat we dat bij minderheidsgroepen ook doen..tot nadeel van de meerderheid..die krijgt te maken met de (kosten van) de gevolgen van de lokale goede gezagsheertjes en betaalt weer eens het grote gelag..(of is het gelach??)voor mensjes waar we niet op zitten te a wachten.. en linea recta zonder gevaar voor eigen leven terug kunnen..
  En dan moeten ze ook terug, Gemotiveerd of niet..tegen hun zin of niet…terug met dat volk.Niet laten zwerven maar uitzetten naar eigen regio/land.
  Alle West Afrikanen kunnen meteen terug..Zet ze maar af op Banjul Airport.

 2. Dwarse burgemeesters op staande voet ontslaan:ook zij hebben zich aan de regels te houden in plaats van hun steden te ondermijnen!En dat voor parasieten die al hun rechten hebben verspeeld!

 3. DE SPELD> Bed Bad Brood …. Beschaving…. Beschaving = procedures en wetten + geld. Cultuur wordt vergeten want dat is veel te moeilijk en tja ook dat kost geld. Zorg zijn we hard mee bezig om dat ook te laten verdwijnen want tja dat kost ook geld. Oplossing?? een wet die het mogelijk maakt om op je 70e een zelfmoordpil te halen. Tegen die tijd is zeker 70% van de bevolking psychisch en fysiek kapot, en tja, dat levert problemen als zorg op en kost geld. Regeren is vooruitzien dus aub geen ingewikkelde procedures voor bezwaar vanuit de medische en ethische wetenschap. Die hebben zich de afgelopen decennia immers als kapot rijk gedeclareerd, weten de zorgverzekeraars. En voor wat betreft asielzoekers,, open informatie-zuilen in de brandhaarden van de wereld over het leven ( arbeid) in een rijk ( voor sommigen dan) westers land. En voorzie in de mogelijkheid van een uitgiftepunt van deze pillen voor deze mensen in hun toch al uitzichtloos bestaan. Wij weten allang dat kwaliteit van leven voor iedereen niet meer van deze tijd is. Nee, het is rendement op het leven ( is rendement op arbeid) wat in feite betekend zoals het bedrijfsleven gedwongen wordt te doen, winst, een race tot the bottom. Alle kosten ( impact op iemands leven , psychisch fysiek) daar ben jezelf verantwoordelijk voor, zelfredzaam aan meedoen. Lukt dat niet meer, kun je de zorg niet meer betalen omdat je ziek bent geworden,jammer van je talenten, je menszijn,etc.etc..
  Na je kan natuurlijk altijd nog een carriere in de politek overwegen. Op een zeepkist, met of zonder een rolstoel of looprek, staan brallen over het leven van je medeburgers kan natuurlijk iedereen. En vooral het financiele systeem ( de banken het bloed van onze samenleving volgens dhr Zijlstra VVD) intact laten. De bron van alle ellende. Humane politiek is kennelijk al overleden en beschaving is verworden tot een optelsom van procedures, wetten en geld.
  De eurocratie zit tot in de haarvaten van de samenleving.

 4. Om te vervolgen met de Speld.. Dus.. zet de poorten wijd open voor al deze gratis arbeiders. Maak een procedure /wet om versneld deze mensen te kunnen laten werken voor BED BAD en Brood. Goedkoper kan echt niet.
  Bijna een gratis uitlaatservice en schoonmaak voor onze oudjes. En mochten er onverhoopt toch dokters of andere hoogopgeleide tussen zitten dan weten vwb de dokters onze zorgverzekeraars daar wel raad mee. Niet werken , geen bed bad brood. Regel gelijk in het akkoord hierover met de VVD dat deze mensen zich niet kunnen aansluiten bij een Vakbond of ander collectief. Puntje winst voor de VVD. En er gebeurt eindelijk weer eens wat.
  Moderne Slavernij??? Wel nee , passend in de huidige ontwikkelingen en een vergrijzende nederland. Het overgrote deel in afrika is immers beneden 28 jaar. Wel selectief blijven.

 5. En dan hebben deze mensen eindelijk ook een echte toekomst!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.