Tweede naheffing uit Brussel a 200 miljoen onderweg, en mogelijk komt een derde

Een tweede Brusselse naheffing van circa 200 miljoen euro komt er aan. Dat heeft minister Dijsselbloem (Financiën) de Tweede Kamer laten weten. Een paar maanden geleden maakte Nederland nog een ‘onverwachte’ naheffing van 642 miljoen over. Met de nieuwe inzichten van het Centraal Planbureau (CPB) komt er vermoedelijk ook nog een derde naheffing. De Kamer is verrast en eist meer openheid.

De afdracht van een lidstaat aan Europa, stijgt met de omvang van zijn economie. Nieuwe berekeningen van het CPB wezen al uit dat de Nederlandse economie in 2011 en 2012 groter was dan eerder berekend. Vandaar de haheffingen. Aangezien de economie ook in 2013 en 2014 waarschijnlijk omvangrijker was dan eerder aangenomen, zal een derde naheffing wel volgen.

In de Tweede Kamer willen VVD, PvdA en D66 meer inzicht in de berekening van de afdrachten en naheffingen. Die rekenwijze is nu namelijk totaal ondoorzichtig.

CDA, SP en PVV zijn kritischer. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wilde weten waarom Dijsselbloem eind 2014 de 642 miljoen razendsnel overmaakte terwijl er geen enkele verantwoording was: ‘Het is niet uit te leggen aan burgers dat belastinggeld naar Brussel wordt overgemaakt zonder enige verantwoording te eisen bij de EU’.

Ook buiten de Kamer maakt men zich druk over het duistere gedoe. De Telegraaf eist al maanden openheid over de eerste naheffing maar krijgt steeds nul op het rekest. Het kabinet meldde dat de EU geen openheid toelaat, terwijl Brussel juist zegt dat de Nederlandse regering geen openheid wil geven. Vreemd. Inmiddels startte de krant een Europese procedure om uitleg te eisen.

Toen Europa najaar 2014 een naheffing van maar liefst 642 miljoen euro oplegde, speelde het kabinet verbazing. Dijsselbloem zou ‘alles tot op de bodem uitzoeken voordat we het geld overmaken’. Een paar maanden later weten we nog steeds niet of hij het inderdaad heeft uitgezocht. Wél weten we dat hij veel langer wist van de naheffing, zijn ‘verbazing’ nep was en het geld pijlsnel werd overgemaakt.

Waarom geeft Dijsselbloem niet gewoon openheid? Zeker nu er een tweede en waarschijnlijk derde naheffing aankomen. De Telegraaf vindt het ‘een beschamende vertoning’. De minister verwacht toch niet dat hij zomaar een klein miljard belastinggeld kan overmaken naar een derde zonder enige verantwoording?

(Bron: De Telegraaf)

4 Reacties op Tweede naheffing uit Brussel a 200 miljoen onderweg, en mogelijk komt een derde

 1. “Verdienen”ze nog niet genoeg in Brussel?Pure maffiosi!En Dijsselbloem betaald weer,en weer,en met een beetje pech nog een keer!Zo ben je gauw door die miljarden-meevaller heen!En laat dat nou net de bedoeling wezen!Er zal ook eens iets ten goede aan de burgers komen:moet je toch niet aan denken?Kunnen we nu eindelijk met zijn allen beslissen dat we liever nog een paar jaar dokken dan levenslang?Ja?Dan als de donder uit de Eu stappen,liefst vandaag nog!

 2. Hoogst (waarschijnlijk) volgt een Grexit gevolgd door een Brexit.. kosten ???
  Al betaald door de ouderen de zieken de kwetsbaren en de illegalen.
  En het gaat spectaculair goed met Nederland, volgens Rutte, zo goed dat er meer geld kan worden afgedragen..
  Volgende discussie wordt zeker dan of er nog BED Bad en Brood gegeven moet worden aan bijstandgerechtigden die volgens de gemeentambtenaar te slordig gekleed was bij een sollicitatie of had opgepast op een kleinkind. ( in de schuldsanering na een boete van 30000 euro of zo)

 3. we weten allemaal dat de EU een zwart gat is dat bergen geld aanzuigt en manipuleert en dat er 120 miljard jaarlijks verdwijnt op miraculeuze wijze.

  Neoliberaal controleert zichzelf niet maar is dol op het controleren van anderen,,uiteraard mer fikse repressie..ze laten zich niet beetnemen , op geen enkele manier, maar wensen zichzelf stelselmatig aan elke controle te onttrekken met een geweldige arrogantie van gewoon NIET DOEN en WEIGEREN informatie te verstrekken..Dictatoriale antidemocratie met een heel arrogante betweterigheid.
  Eigenlijk meteen defenestreren of over de schutting werken het majem in.
  Zijn ze belazerd!!

  De EU heeft recent de salarissen verhoogd tot grote vreugde van de deelnemers..en is sterk van zins elke lidstaat te versoberen wat inkomsten betreft..ze sturen gewoon vorderingen opvorderingen…crisisbegroting is voldoende en de rest pakken we af voor onze sier en machtsonzin.

  Onze eigen eurofiel neoliberalen hebben daar geen moeite mee..gewoon wat goud over laten komen, wat lasten verzwaren, graag hypercontroles bij niet neoliberalen,repressie opvoeren/hogere boetes, wat financiele terreur met bezopen maatregelen,ongecontroleerde 6 miljard subsidies jaarlijks voor de vriendschap en dwang dat iedereen rendabel moet worden.
  Iedereen eigen broek ophouden en ruim baan voor neoliberale steun en geldvreters.Rijkman krijgt bergen EU en NL-subsidies en mag ons uitvreten want die subsidies worden door ons betaald i.v.v.lasten, heffingen en naheffingen.
  Inmiddels zijn de vooruitzichten voor het gewone volk nog steeds nihil en erg beperkt.
  Dit kabinet doet van alles, liegt en weigert er op los, maar doet zeg maar geen kloot voor het gewone volk..zeggenschap van het volk ligt overboord
  De middelen(geld voorop) en aanzien/imago, macht zijn het doel, de gewone bevolking absoluut niet en kan oplazeren..heerlijk beticht worden van afleidend antisemitisme en discriminatie..de menslievendheid voor aangevaren klaplopers is groter dan voor de eigen bevolking.
  De meerderheid moet zich identificeren,assimleern en integreren met de mindeheden..De omgekeerde wereld.

  Particratie verziekt de boel met partij-inteelt en lieden met zeggenschap hebben verstrengelde belangen met grootbedrijf/geldorgansaties.

  Tel uit je winst

  en die bende kiezen we dan steeds weer..

  leuk toch? Allen schieten we er geen barst mee op.

  Nast neolineraal heeft niemand wat aan deze EU..een geldvermalingsfabriek die geen enkele rendement oplever..alleen maar kost.
  Daar zit de neoliberale paradox..kosten voor anderen , winsten privaat..en die winsten investeren we dan op de beurs.
  Neoliberaal buigt de geldstroom naar eigen richting ten koste van anderen..Dat heet “markt”..en “participatiesamenleving”..waar wij gratis de werk gelegenheid verzieken door gratis alle glas voor te sorteren voor de verwerkingsindustrie..scheelt toch weer salarissen..onder het mom van milieusupport..Wie het goede doet wie nadeel ontmoet..

 4. bert [maathuis] // 30 april 2015 om 23:09 // Beantwoorden

  Er wordt [meer dan] genoeg geproduceerd. Maar veelal door machines die computergestuurd werken. Gevolg: er zijn [véél] meer mensen dan n odig voor de produktie en dienstverlening. Degenen waar nú al geen plaats meer voor is in het arbeidsproces, laat men het liefste geheel in de kou staan: laten uithongeren.
  Oplossing: verdeel werk & inkomen gelijkmatig! (Maar de psychopaten zullen dat belachelijk vinden.)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.