Minister Schippers lijkt na Zorgwet-debacle de weg kwijt

Wat is er toch met Edith Schippers aan de hand? De VVD-minister van Volksgezondheid lijkt dolende na de afwijzing van haar Zorgwet afgelopen december. Het loopt niet meer zoals ze wil. Zo kwam de SP onlangs met een wijzigingsvoorstel om zorgverzekeraars te verbieden winst uit te keren. Het voorstel werd, ondanks Schippers’ sterke officiële afwijzing, aangenomen door alle partijen behalve de VVD en D66. Dit voorstel werd daarmee onderdeel van Schippers’ eigen wetsvoorstel om wanbetalers van de zorgverzekering aan te pakken. En ook dat kreeg een meerderheid. Nu ligt het gehele voorstel, inclusief het koekoeksjong van de SP, in de Senaat om 19 mei als hamersstuk te worden aangenomen. Schippers staat voor de keus: de wet intrekken of laten aannemen.

De minister heeft inmiddels uitstel aangevraagd voor juridisch advies, maar dat hoeven de senatoren niet te honoreren. Als er geen uitstel komt, zijn er nog maar twee smaken: intrekken of toekijken hoe het hamerstuk wordt aangenomen.

Trekt Schippers de wet in, dan kan ze het aanpakken van de wanbetalers ook wel vergeten, maar als ze toekijkt hoe de Eerste Kamer 19 mei haar wet aanneemt, zullen zorgverzekeraars straks geen winst mogen uitkeren. Een horror-optie voor de liberaal.

Ook op andere momenten lijkt Schippers te rommelen. Zo wilde ze aanvankelijk al in december het voorstel voor winstuitkering in de zorg (niet te verwarren met de wijziging van de SP, die gaat over zorgverzekeraars), tegelijkertijd met de Zorgwet aan de Senaat voorleggen. Maar nadat de Zorgwet sneuvelde, vroeg de geschrokken minister uitstel om extra juridisch advies in te winnen. Nog steeds heeft ze niet besloten of ze het voorstel alsnog tot stemming wil brengen.

Schippers lijkt haar power verloren. In januari zei de liberale bewindsvrouw, na het Zorgwet-debalcle, met een lijst van 21 maatregelen te komen om haar plannen alsnog door te voeren. Ze nam zich destijds voor die 21 voorstellen met de Tweede Kamer te bespreken. Niets meer van gehoord.

Is de minister geknakt door het sneuvelen van haar Zorgwet? Nota bene omdat drie Senatoren van coalitiepartner PvdA onverwacht dwarslagen. Ook het SP-voorstel, dat Schippers sterk ‘ontraadde’, kreeg de steun van de sociaaldemocraten. Misschien heeft Schippers er gewoon geen zin meer in, met de PvdA.

(Bron: De Volkskrant)

4 Reacties op Minister Schippers lijkt na Zorgwet-debacle de weg kwijt

 1. jos van veen // 1 mei 2015 om 00:05 // Beantwoorden

  het kan ook zijn dat de oppositie van niet eurofiel neoliberlen wat extra schaaklessen heeft gekrgen en dat eurofiel neoliberaal nu ahter gaat lopenop de laatste benen en nietlanger in staat zijn hun waanzin te bijven verdedigen..

  Goede zet van SP.
  Doorgaan zo…gekke voortellen mag maar laat ze nergens aan verdienen en de volgende keer de schade niet langer nationaliseren met bizarre constructies a la Kamp.
  En laat ze extra controleren op fraude en corruptie op het laatste dubbeltje.
  Doen ze bij anderen ook… dat wordt dan nog eens leuke sport.

 2. Thumbs up voor de sociaal democraten SP en anderen. eindelijk lijken ze door te hebben hoe de winstverzekeraars en de financiele sector de politek misbruiken om over de rug van de bevolking alle economische voordelen en dus geldelijk winst te generen.
  Misbruik dus.. uitholling van de betekenis en inhoud van zorg en verruilen voor mooie praatjes en woorden met een gekozen vorm die winst garandeert voor een beperkt aantal private partijen. onder de noemer bezuinigingen!!

 3. Overigens kan bezuinigen in een monetair stelsel op de overheidsschuld alleen maar door GEEN schulden aan te gaan, dat is het idee. Maw de overheidsschuld kan alleen dalen als geldcreatie plaatsvind door schuldcreatie op individueel burger niveau.
  Dat kan je stimuleren door repressie – schuld en boete beleid.
  Het bankensysteem zal dan dmv fractional central banking deze schuldaflossingen dan als geldvoorraad moeten vermeerderen.
  Nu worden de kapitaalbuffer eisen , als enige punt overigens, verhoogd. Dan rest voor een daling van de overheidschuld bezuinigen op vaste lasten en dat is met name de sociale zekerheid en kun je nog wat aanpassen wat betreft concurrentie op arbeid em markten privatiseren.
  Wat bewezen al niet werkt, zowel de privatisering, concureren op arbeid en sociale zekerheid. Kijk maar naar Amerika. Discussie op verhogen van het schuldenplafond.
  De echte hervormingen zitten in hervormingen van het monetair stelsel geldcreatie in dienst van de bevolking, ander vorm en inhoud van begrippen als winst aandelen etc etc.

 4. G. de Vader // 2 mei 2015 om 15:21 // Beantwoorden

  Als de VVD de keuze heeft tussen het aanpakken van wanbetalers of het stelen van gemeenschapsgeld door vrindjes, dan weet ik het wel.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.