Van Rijn krijgt maar geen grip op pgb-puinhoop

Staatssecretaris Martin van Rijn krijgt maar geen grip op het pgb-dossier. De uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) is al maanden een puinhoop omdat de uitvoerende instantie de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de aanvragen niet aan kan. Zorgverleners wachten al maanden op hun geld. De SVB zou zelfs niet weten hoeveel ouderen, gehandicapten en chronisch zieken sinds begin 2015 nog geen geld hebben ontvangen om hun zorgverleners te betalen. Inmiddels begint de Tweede Kamer zich te roeren. De staatssecretaris kwam er woensdag 29 april voor de vijfde maal op het matje. Een ongeduldige Kamer gaf hem tot 15 mei de tijd om de problemen op te lossen.

In Nederland maken 200.000 mensen gebruik van een pgb. Een deel van hen krijgt de pgb van de gemeente, die wordt uitgekeerd door de SVB. Dat is althans de bedoeling. Er zijn ook nog 55.000 mensen die hun pgb ontvangen via de zorgverzekeraar. Daar zijn geen noemenswaardige moeilijkheden. Met de pgb’s wordt elk jaar zo’n twee miljard aan zorg ingekocht.

De problemen met de SVB zijn ook aan de mensen zelf te wijten, vindt de PvdA-bewindsman. Volgens Van Rijn zouden de ouderen, gehandicapten en chronisch zieken hun declaraties te traag insturen. Dat scheef hij aan de Kamer daags voor het vijfde debat. CDA-Kamerlid Mona Keijzer vond die redenering een ‘rookgordijn’, terwijl GroenLinks Kamerlid Linda Voortman excuses eiste voor zijn beschuldiging van ‘de mensen zelf’. Inmiddels heeft de staatssecretaris zijn opmerking genuanceerd: mogelijk werkt de post te traag.

In 2014 stelden Kamerleden verschillende malen bezorgde vragen over de situatie bij de SVB. Was de instantie wel berekend op de nieuwe taak? Een ontelbaar aantal experts waarschuwde Van Rijn bovendien voor grote problemen wanneer hij bleef volharden in zijn voornemen om de zorgtaken tegelijkertijd op 1 januari te decentraliseren. De staatssecretaris negeerde de onheilsberichten en zette door.

Inmiddels wordt het spannend voor de PvdA’er. Zijn collega Frans Weekers moest begin 2014 voor minder opstappen (de Bulgarenfraude waarop hij geen grip had). Van Rijn heeft wel meer krediet in de Kamer. Als persoon is hij bij de Kamerleden populair om zijn luisterende oor, begrip voor de kritiek en zalvende teksten. Maar ook zijn tijd raakt op: 15 mei wordt het spannend.

(Bronnen: Trouw, NRC Handelsblad)

3 Reacties op Van Rijn krijgt maar geen grip op pgb-puinhoop

 1. ja…Van Rijn gaat nu de klanten beschuldigen…en dat is wel een heel veeg teken
  De klanten die zijn rotzooi opgedr/wongen hebben gekregen en meteen in verwarring en onzekerheid werden gebracht.de toekomst werd niet meer herkenbaar..INLEVEREN!! en daar was ons “Gezag” heel rap mee..

  De verzekeringen staan immers te trappelen om hun miljardenwinsten…
  Nu zit hij niet alleen met de klanten in zijn maag maar gaat nu ook al herrie trappen wegens onvoorziene kosten …!!??) met de bureaucraten van de gemeenten.

  Allemaal volk wat helemaal niet is opgeleid voor veranderingen in de gezondheidszorg dus blijft het lebberen door gebrek een inzicht, doorzicht en uitzicht en vallen we weer terug op het oude neoliberale adagio..kom je geld tekort? Geen probleem..dan moet je gewoon gaan halen bij het gewone volk en een plaat voor je kop houden met als enige gedachte dat jouw gedachte de enige ware oplossing biedt…De nitwit betweter(s)die immers bij het “GEZAG” behoort..Donder die predikant over de schutting, of zo..

  En het barst van dit soort religies die allemaal het godendom opeisen..wel ten nadele van anderen…dat wel..Maar die waren toch al niet rendabel, dus dan is het niet zo erg

 2. Leuk als na 5 maanden je pgb-aanvraag wordt afgewezen, maar je hulp is wel uit goedheid blijven komen. Dan kan de hulp zich als schuldeiser aan melden bij de zorgbehoevende, die waarschijnlijk geen 5 maanden achterstallig loon kan ophoesten. Dan zit iedereen in de stront. Behalve het ministerie: die hebben mooi bezuinigd.
  En van het uitgespaarde geld krijgen de oudjes straks in het jaar voor de verkiezingen een douceurtje. Dat ze maar weer PvdA stemmen.

 3. De zalvende woorden..
  Wat ik al eerder zei, we leven in een eurocratie. De aangesloten landen
  worden verplicht over te stappen naar autocratisch leiderschap zodat de transitie naar een democratisch centraal geleide Unie mogelijk wordt. Door frustratie en emotie leren ( de gedragsprikkels) wordt de bevolking hier naartoe geleid. Overigens een volstrekt achterhaald gedragsmodel.De meeste mensen worden hier namelijk langdurig ziek van. behalve de leiders.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.