Van Rijn wil dat gemeenten zijn tekort van 270 miljoen aanzuiveren

PvdA-staatssecretaris Van Rijn (Zorg) komt ongeveer 270 miljoen euro te kort en zuivert dat aan door geld bij gemeenten weg te halen. Dat is althans zijn voornemen. Het te kort is grotendeels ontstaan door veel extra aanvragen voor GGZ en jeugdzorg vlak voordat deze zorg naar de gemeenten werd overgeheveld. Zo komen die kosten op de valreep voor rekening van de Rijksoverheid. Van Rijn vindt dat de gemeenten het geld best wel kunnen missen, omdat ze voor de genoemde groepen immers nooit kosten maakten. De koepel Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is echter woedend: ‘Je kan niet na drie maanden de spelregels wijzigen omdat je zelf een probleem hebt’, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf.

‘Dit zijn de gevolgen van het beleid dat hij zelf heeft ingezet. Wij hebben het geld hard nodig om de zorg zo te veranderen dat die op termijn efficiënter wordt’, aldus de VNG-woordvoerder. De gemeenten hebben het nu al erg druk met de afhandeling van aanvragen voor jeugdzorg.

Volgens Vera Naber, expert en adviseur van veel gemeenten, gaat Van Rijns greep in de gemeentekas straks ten koste van de zorg. ‘Als die uitval van behandelingen volgend jaar op het budget wordt gekort, kunnen minder kinderen worden geholpen. En dat is niet omdat ze geen hulp nodig hebben, maar omdat er vertraging is door alle drukte rond de veranderingen’, waarschuwt ze in De Telegraaf.

De staatssecretaris zegt echter recht te hebben op het geld. Er is door gemeenten volgens hem minder uitgegeven aan jeugdzorg dan van tevoren was verwacht. Zijn partij, de PvdA, kiest vooralsnog zijn kant. De VVD wil eerst nog meer duidelijkheid. Van Rijn besluit in mei of hij de gemeenten inderdaad gaat korten of niet.

Van Rijn heeft het kennelijk niet goed geregeld, en komt na die maanden met een extra korting. En dat terwijl de hele hervormingsoperatie redelijk beheerst verloopt dankzij diezelfde gemeenten. Die werken keihard zodat Van Rijns beleid niet op een ramp uitloopt. Maar in plaats van een bedankje, krijgen ze een extra korting.

(Bron: De Telegraaf)

4 Reacties op Van Rijn wil dat gemeenten zijn tekort van 270 miljoen aanzuiveren

 1. heel aardig om te horen dat degene die de boel op stelten heeft gezet en kapitalen heeft verspild aan buraucratie en gerommel om de winsten van de privatiseringen aan te wakkeren nu ten strijde moet trekken tegen bureaucraten die reeds afgeroomd werden nu een beetje de rotzooi van Van Rijn moeten opruimen door nog meer in te leveren..
  Bureaucraat en nitwit holt nu bureaucraat en nitwits uit

  De gemeenten praten over efficient..dat is proces gericht..niet over resultaten/effectief…
  Dus wel grote efficiency (overal diensten en formulieren voor) maar minder resultaten..het is gewoon te voorspellen.

  die jongetjes zoeken het in de verkeerde hoek.Net als heel kabinet Rutte en dan krijg heel verwarring over het doel en de middelen..Nu worden de middelen het doel..Geld bovenaan, dan volgen management met procedures en dan gaan z we over naar documentatie,informatiesystemen,formulieren.briefjes, headings, papier, voorraadbeheer,computerbeheer, catering, kantooruitrustingen,rangorde , goedkeuringen,bevoegdheden.. doodziek word je er van..waterhoofden.

  en dan hebben we nog geen patient gezien, maarde helft van het geld is al uitgegeven..

  De “hervormingen”/”ontvormingen”van van Rijn hebben miljarden gekost en er moeten nog meer miljarden bij..en overspannen kantoorpersoneel..overal vertraging, overal ontevredenheid, je krijgt niet wat je nodig hebt, ondeskundigen en parttime kantoorpikkies gaan bepalen wat de zorg nog mag inhouden maar weten gewoon niet waar ze over praten.
  Die willen alleen hun winsten tellen ten koste van…

  het gaat niet(meer) over mensen, het gaat over sjoemelen met de boekhoudingen en budgetten..en daar moet dan iedereen- patienten incluis- volmondig aan meewerken anders is hij/zijn niet constructief in de participatiesamenleving.. laat me niet lachen..wat ene stel klunzen..
  de middel zijn doel geworden en de vorm bepaalt de funktie…idioter kun je het niet hebben v bij ene neoliberaal kabinet waar de verpakking de inhoud is..Je moet tenslotte aan je imago denken en ergens je tijd aan besteden.. en laten zien wie er de baas is, een baas die dol is op het spenderen van geld , geplukt bij m.n. de gewone bevolking..
  Slappe hap met onzin en gestoord sociaal besef.
  Dat is Van Rijn’s hervorming..die toekomst loopt gewoon fout af..

 2. Maffia-gedrag van weer een politicus:ik kijk er niet meer van op;het ligt tegenwoordig zelfs in de lijn der verwachting!

 3. Tja, wie de macht heeft trekke hem aan.
  Van democratie naar autocratie uhhhhmm ik bedoel Eurocratie. ( maar wel blijven volhouden dat het een democratie met gekozen bazen ( zonder visie, dat dan weer wel).
  We leven in een eurocratie. De euro bepaalt dicteert koopt en wisselt, alle transacties gedocumenteerd. De mens de bevolking, het leven, omgerekend in economische waarde in Euro’s. En politici als semi bankiers en balancing de cijfers van de nationale begroting over de rug van de top 90% procent van de bevolking. Dat de top 10% zo’n beetje alles bezit ten spijt..

 4. De Veengronden // 30 april 2015 om 02:03 // Beantwoorden

  Dat hele binnenhof is een verzameling onbenullige kleuters die nog niet eens hun eigen zakgeld kunnen beheren. Laat staan de begroting of overzien wat desastreuze beslissingen voor geldverslindend effect hebben. We zitten met die gasten opgescheept, hoe komen we ervan af?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.